ΕΣΠΑ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ενίσχυση πτυχιούχων

0
Οπως είναι ήδη γνωστό,παρατάθηκε μέχρι τις 10 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Παρακάτω ακολουθούν οι απαντήσεις συχνών ερωτήσεων για το πρόγραμμα,όπως τις εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών  ώστε όσοι ενδιαφέρονται να  είναι απολύτως προετοιμασμένοι
ΕΡ.: Η Δράση θέτει ηλικιακά όρια;
ΑΠ.: Οχι, ηλικιακός περιορισμός δεν υπάρχει.
ΕΡ.: Μπορεί ένας αυτοαπασχολούμενος να επιχορηγηθεί για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με έδρα την οικία του;
Πληροφορίες
• Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Μεσογείων 56, Αθήνα, με ωράριο λειτουργίας 8.30 έως 19.00.
• Τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση
. • Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.grwww.espa.gr • Ε-mail: infoepan@mou.gr
ΑΠ.: Προϋπόθεση για την ενίσχυση των δικαιούχων της δράσης είναι η οργάνωση της δραστηριότητάς τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει δικές του παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμού) και δεν χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα).
ΕΡ.: Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό ή χονδρικό εμπόριο είναι επιλέξιμες για τη Δράση;
ΑΠ.: Οι δραστηριότητες του λιανικού και χονδρικού εμπορίου είναι επιλέξιμες μόνο αν αποτελούν συμπληρωματική δευτερεύουσα δραστηριότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η δευτερεύουσα δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την άσκηση της κύριας επιλέξιμης δραστηριότητας, δηλ. απαραίτητη για την παροχή της υπηρεσίας.
ΕΡ.: Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαζικής εστίασης είναι επιλέξιμες για τη Δράση;
ΑΠ.: Δεν συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της εστίασης.
ΕΡ.: Εντάσσονται στη Δράση οι επιχειρήσεις τύπου franchising;
ΑΠ.: Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για τη χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).
ΕΡ.: Η δαπάνη για αγορά/χρηματοδοτική μίσθωση μεταφορικού μέσου είναι επιλέξιμη;
ΑΠ.: Είναι επιλέξιμη η δαπάνη για αγορά/χρηματοδοτική μίσθωση μεταφορικού μέσου εφόσον εξυπηρετεί τη σκοπιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου, είναι επαγγελματικής χρήσης και πληρούνται οι προϋποθέσεις
ΕΡ.: Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος;
ΑΠ.: Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη του ανακτήσιμου ΦΠΑ.
ΕΡ.: Μπορεί ο εργαζόμενος που θα προσληφθεί και θα επιδοτηθεί να έχει βαθμό συγγένειας με τον δικαιούχο του επιχειρηματικού σχεδίου;
ΑΠ.: Η δαπάνη της νέας θέσης εργασίας δεν είναι επιλέξιμη εφόσον ο εργαζόμενος είναι σύζυγος ή συγγενής έως και 2ου βαθμού με τον εργοδότη δικαιούχο του επιχειρηματικού σχεδίου. Σε περίπτωση νομικού προσώπου, η εν λόγω προϋπόθεση ισχύει για όλους τους εταίρους.
ΕΡ.: Είναι δυνατή η λήψη προκαταβολής από τη Δράση;
ΑΠ.: Δύναται, εφόσον ζητηθεί από τον ενισχυόμενο, να καταβληθεί προκαταβολή έως το 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) του επιχειρηματικού σχεδίου ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών ένταξης από τον Ειδικό Φορέα Διαχείρισης της δράσης και με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον δικαιούχο. Δύναται ο Δικαιούχος να κάνει χρήση των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών με τη μορφή «Ανοιχτών Καταπιστευτικών Λογαριασμών (Escrow Accounts)» ή άλλων χρηματοδοτικών μέσων, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο ως προς τη λειτουργία τους.

ΕΡ: Στο πρόγραμμα για πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να ενταχθεί ατομική επιχείρηση που εγκρίθηκε, αλλά δεν επιχορηγήθηκε με προηγούμενο πρόγραμμα

ΑΠ: Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία/επιτηδευματία ή του εταίρου σε επιχορηγούμενη εταιρεία, από την 1/1/2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, πλην προγραμμάτων κατάρτισης. Η εν λόγω προϋπόθεση αφορά στην ένταξη του δικαιούχου σ” άλλο Πρόγραμμα ανεξάρτητα εάν έχει λάβει το ποσό της επιχορήγησης από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα.
Διευκρινίζεται ότι εφόσον πριν από την ημερομηνία υποβολής στη Δράση έχει εκδοθεί απόφαση ανάκλησης από πρόγραμμα που είχε ενταχθεί, τότε ο υποψήφιος δικαιούχος δύναται να υποβάλλει στη Δράση, υπό την προϋπόθεση να πληροί όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

ΕΡ: Γιατρός ενδιαφέρεται για τη δημιουργία υποκαταστήματος. Η ενέργεια αυτή είναι επιλέξιμη;

ΑΠ:Η δημιουργία υποκαταστήματος δεν είναι επιλέξιμη ενέργεια.

ΕΡ: Είναι απαραίτητο να έχει βρεθεί ο χώρος εγκατάστασης πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου;

ΑΠ: Δεν είναι απαραίτητο, καθώς δεν θα είναι υποχρεωτική στο έντυπο υποβολής η συμπλήρωση της ακριβούς διεύθυνσης του επιχειρηματικού σχεδίου (π.χ. οδός, αριθμός και ταχυδρομικός κωδικός), Θα πρέπει όμως να δηλωθεί η περιφέρεια, καθώς και ο δήμος του τόπου υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Εφόσον όμως εγκριθεί το επιχειρηματικό σχέδιο και μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών ένταξης, ο δικαιούχος θα πρέπει υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Για τις περιπτώσεις των αυτοαπασχολούμενων που στη παρούσα φάση ως έδρα της επιχείρησής του έχουν την κατοικία τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:
α) Στο έντυπο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης μπορεί να δηλωθεί η τωρινή έδρα της υφιστάμενης επιχείρησης, ανεξαρτήτως εάν αφορά σε κατοικία. Εφόσον όμως εγκριθεί το επιχειρηματικό σχέδιο και μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών ένταξης, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάνει μεταβολή της έδρας του, μεταφέροντας αυτή σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο.
ΕΡ: Τι γίνεται στην περίπτωση που ένας δευτερεύων ΚΑΔ δεν είναι στους επιλέξιμους; Πρέπει να διαγραφεί;

ΑΠ::Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα εγκριθούν θα πρέπει να διαθέτουν ΜΟΝΟ επιλέξιμους ΚΑΔ, καθ” όλη τη διάρκεια υλοποίησης τους. Δύναται να διαθέτουν ΚΑΔ του λιανικού και χονδρικού εμπορίου (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ της Πρόσκλησης), ωςσυμπληρωματική δευτερεύουσα δραστηριότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η δευτερεύουσα δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την άσκηση της κύριας επιλέξιμης δραστηριότητας.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.