H τέταρτη τάξη…

0

 Επειδή σήμερα είναι Πρωτομαγιά, μία μέρα που γιορτάζουμε όχι μόνο την Άνοιξη αλλά και τους κοινωνικούς αγώνες των εργατών και αγροτών για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ας μην ξεχάσουμε την ιστορία του εργατικού κινήματος που θεωρείται ότι ξεκίνησε το Μάιο του1886 με τις εργατικές εξεγέρσεις στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Για αυτό, σας παρουσιάζω ένα γνωστό πίνακα από μία διάσημη κινηματογραφική ταινία. Είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που έγινε σύμβολο των κοινωνικών αγώνων που σήμερα,  μάλλον, πρέπει να επαναληφθούν για να διατηρηθούν τα όσα κατακτήθηκαν. Ο δημιουργός του είναι ο Ιταλός μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, ο  Giuseppe Pellizza da Volpedo (1868-1907), o οποίος γεννήθηκε και πέθανε στο Volpedo  της Βορείου Ιταλίας, στην περιοχή του Πιεντεμόντιου. Το επικό έργο, που απεικονίζει μία μαζική διαδήλωση και φέρει τον τίτλο “H τέταρτη τάξη”, αποτελεί αντανάκλαση των αγροτικών εξεγέρσεων εναντίον των άλλοτε ισχυρών γαιοκτημόνων που είχαν ξεσπάσει στην Ιταλία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Guiseppe Pellizza de Volpedo, Η τέταρτη τάξη. 1901. Μουσείο του 1900 στο Μιλάνο.

   O πίνακας του Pellizza de Volpedo χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για τους τίτλους της ταινίας του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τον τίτλο 1900 (ένα αληθινό κινηματογραφικό αριστούργημα που προβλήθηκε το 1976), η ιστορία της οποίας αναφέρεται στην κοινωνική σύγκρουση και μεταβολή που συνέβη στην Ιταλία στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
H αφίσα της ταινίας 1900
Δείτε το βίντεο με τους τίτλους της ταινίας. Η μουσική είναι του Enio Moricone.

Δημοσιεύθηκε την 1η Μαίου 2012 από την
Άννα Αγγελοπούλου annagelopoulou.blogspot.gr

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.