9 Μαΐου 1945 ώρα 0.43′. Η ώρα του μεγάλου «θανάτου»

0

Από το 1945 και μετά η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως η μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού. Όχι τυχαία…

Ήταν 9 Μαίου, όταν η ναζιστική Γερμανία  συνθηκολόγησε άνευ όρωνκαι τελείωσε οριστικά, για την Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σ’ εκείνη την -ταπεινωτική για τη ναζιστική Γερμανία και θριαμβευτική για τους συμμάχους- τελετή εκ μέρους των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας παρόντες ήταν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από τις ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από μέρους της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.

Το φασιστικό τέρας υποκύπτει

9 Μαΐου 1945: Η Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων9 Μαΐου 1945: Η Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων

Ο στρατάρχης Ζούκοφ περιγράφει στα απομνημονεύματά του το ιστορικό γεγονός με κάθε λεπτομέρεια:

Ωρα 24η ακριβώς -γράφει ο Ζούκοφ- μπήκαμε στην αίθουσα. Αρχιζε η 9η Μαΐου 1945… Ολοι καθίσαμε στο τραπέζι που ήταν στον τοίχο, όπου υπήρχαν οι κρατικές σημαίες της Σοβιετικής Ενωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και της Γαλλίας…

– Εμείς, οι αντιπρόσωποι της Ανωτάτης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ανωτάτης Διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων, είπα ανοίγοντας τη συνεδρίαση, είμεθα εξουσιοδοτημένοι από τις κυβερνήσεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού να δεχτούμε την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας από τη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση. Καλέσατε στην αίθουσα τους αντιπροσώπους της Γερμανικής Γενικής Διοίκησης.

Ολοι οι παριστάμενοι γύρισαν τα κεφάλια τους προς την πόρτα… Πρώτος, χωρίς να βιάζεται και προσπαθώντας να διατηρήσει φαινομενική ηρεμία, πέρασε το κατώφλι ο στρατάρχης Κάιτελ, δεξί χέρι του Χίτλερ. Σήκωσε το χέρι με τη στραταρχική του ράβδο, χαιρετίζοντας τους αντιπροσώπους της Ανωτάτης Διοίκησης των σοβιετικών και συμμαχικών στρατευμάτων. Μετά τον Κάιτελ μπήκε ο στρατηγός Στουμπφ. Ανάστημα λίγο κάτω του μέτριου, με μάτια γεμάτα κακία και αδυναμία. Ταυτόχρονα μπήκε ο ναύαρχος Φον Φρίντεμπουργκ που έμοιαζε πρόωρα γερασμένος…

Απευθύνθηκα στη γερμανική αντιπροσωπεία:

– Εχετε στα χέρια σας την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης, την μελετήσατε και είσθε εξουσιοδοτημένοι να υπογράψετε την πράξη αυτή;

– Μάλιστα, τη μελετήσαμε και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε, απάντησε με υπόκωφη φωνή ο στρατάρχης Κάιτελ, δίνοντάς μας το ντοκουμέντο που είχε υπογράψει ο ναύαρχος Ντένιτς. Το ντοκουμέντο αυτό έλεγε ότι ο Κάιτελ, ο Φον Φρίντεμπουργκ και ο Στουμπφ είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης.

Ηταν κάθε άλλο παρά ο υπερφίαλος εκείνος Κάιτελ, ο οποίος δεχόταν την παράδοση της νικημένης Γαλλίας. Τώρα φαινόταν τσακισμένος, αν και προσπαθούσε να κρατήσει κάποια πόζα.

Αφού σηκώθηκα, είπα τα εξής:

– Προτείνω στη γερμανική αντιπροσωπεία να πλησιάσει εδώ, στο τραπέζι. Εδώ θα υπογράψετε την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης της Γερμανίας.

Ο Κάιτελ σηκώθηκε γρήγορα από τη θέση του, ρίχνοντας σε μας μια εχθρική ματιά, ύστερα κατέβασε τα μάτια και, παίρνοντας αργά από το τραπέζι τη στραταρχική ράβδο του, προχώρησε με αβέβαιο βήμα προς το τραπέζι μας. Το μονόκλ τού έπεσε και κρεμάστηκε στο κορδόνι. Το πρόσωπό του γέμισε με κόκκινες κηλίδες.

Μαζί του πλησίασαν στο τραπέζι ο στρατηγός Στουμπφ, ο ναύαρχος Φον Φρίντεμπουργκ και οι Γερμανοί αξιωματικοί που τους συνόδευαν. Αφού διόρθωσε το μονόκλ, ο Κάιτελ κάθισε στην άκρη του τραπεζιού και με τρεμάμενο ελαφρά χέρι και χωρίς να βιάζεται υπέγραψε πέντε αντίτυπα της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.

Μετά έθεσαν τις υπογραφές τους οι Στουμπφ και Φρίντεμπουργκ. Μετά την υπογραφή της πράξης, ο Κάιτελ σηκώθηκε από το τραπέζι, φόρεσε το δεξί γάντι του και προσπάθησε πάλι να επιδείξει το στρατιωτικό του παράστημα, αλλά δεν τα κατάφερε και γύρισε ήσυχα πίσω στο τραπέζι του.

Στις 9 Μαΐου 1945 ώρα 0.43′ η υπογραφή της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας είχε τελειώσει…

Ενας κόσμος γεμάτος ελπίδα

 

Η συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας γέμισε με ελπίδα ολόκληρο τον πλανήτη ότι ο μεταπολεμικός κόσμος θα ήταν ένας κόσμος που θα κυριαρχούσε η ειρήνη, η δημοκρατία και η ελευθερία. Την ελπίδα αυτή αποτύπωναν στα μεταξύ τους μηνύματα και οι ηγέτες της αντιχιτλερικής συμμαχίας.

24 Ιουνίου 1945: Η παρέλαση της νίκης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχα

24 Ιουνίου 1945: Η παρέλαση της νίκης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχα 

«Σας διαβιβάζω εγκάρδιον χαιρετισμόν με την ευκαιρίαν της λαμπράς νίκης που εσημειώσατε εκδιώξαντες τους επιδρομείς από το έδαφός σας και συντρίψαντες την ναζιστικήν τυραννίαν. Πιστεύω σταθερώς ότι από την φιλίαν και την αμοιβαίαν κατανόησιν μεταξύ του βρετανικού λαού και του ρωσικού λαού εξαρτάται το μέλλον τής ανθρωπότητος…» έγραφε, σε μήνυμα που έστειλε στις 9 Μαΐου 1945 προς τον Ι. Β. Στάλιν, τον Κόκκινο Στρατό και τον σοβιετικό λαό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουιν. Τσόρτσιλ.

«Εκφράζω την βεβαιότητα διά την εις το μέλλον επιτυχή εξέλιξιν, κατά την μεταπολεμικήν περίοδον, των φιλικών σχέσεων που ανεπτύχθησαν μεταξύ των χωρών μας κατά την περίοδον του πολέμου», απαντούσε την άλλη μέρα ο Στάλιν.

Στο δικό του μήνυμα προς τον σοβιετικό ηγέτη ο Αμερικανός πρόεδρος Χ. Τρούμαν σημείωνε: «Εκτιμώμεν μεγάλως την μεγαλειώδη συμβολήν της πανισχύρου Σοβιετικής Ενώσεως εις την υπόθεσιν του πολιτισμού και της ελευθερίας. Διεδηλώσατε την ικανότητα ενός φιλελευθέρου και εις ύψιστον βαθμόν ανδρείου λαού να συντρίψη τας κακάς δυνάμεις της βαρβαρότητος, οσονδήποτε ισχυραί και αν είναι αύται».

Ο Στάλιν απαντούσε:

Ο κοινός αγών των σοβιετικών, αμερικανικών και βρετανικών στρατιών εναντίον των Γερμανών επιδρομέων, ολοκληρωθείς με την πλήρη συντριβήν και ήτταν τους, θα καταχωρισθή εις την Ιστορίαν ως υπόδειγμα συνεργασίας των λαών μας

Η Ιστορία βέβαια δεν ακολούθησε ούτε τον δρόμο των ελπίδων ούτε τον δρόμο των ευχών. Στη συνέχεια ήρθε ο ψυχρός πόλεμος και πόλεμοι ξεσπούσαν διαρκώς σε περιφερειακό επίπεδο. Ο πλανήτης όμως κατάφερε να ζήσει τα τελευταία 70 χρόνια χωρίς Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για μια νίκη των λαών που εδραιώθηκε με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διατηρείται, ακόμα κι αν σήμερα απειλείται από την οικονομική κρίση, την αναβίωση του φασισμού, του ρατσισμού, του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Υπό αυτή την έννοια η 9η Μαΐου είναι ένα ιστορικό ορόσημο που σήμερα δείχνει στους λαούς πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, να προστατεύσουν την ειρήνη και όσα κατέκτησαν στη διάρκειά της, τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Αναδημοσίευση: http://www.efsyn.gr/
Συντάκτης: Γιώργος Πετρόπουλος

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.