Χρέη: Πότε κατάσχεται η επικαρπία

2

«Ο σύζυγος μου έχει πάρει ένα δάνειο και υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης από την τραπεζα.Περιουσιακο του στοιχειό είναι μόνο η επικαρπία ενός σπιτιού στο χωριό του οποίου η ψιλή κυριότητα ανήκει στο γιο μας. Θέλω να μάθω αν κατάσχεται η επικαρπία και αν κινδυνεύει ο γιος μας να χάσει το σπίτι. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Η άσκηση της επικαρπίας, ως αυτοτελές ενοχικό δικαίωμα υπόκειται με τη μορφή του ειδικού περιουσιακού στοιχείου σε κατάσχεση κατά τις διατάξεις 1022 επ. ΚΠολΔ. Σε κατάσχεση υπόκειται και η ίδια η επικαρπία ως εμπράγματο δικαίωμα προσωπικής δουλείας, έστω και αν πρόκειται για αμεταβίβαστη επικαρπία. Ο χαρακτήρας της επικαρπίας ως αμεταβίβαστου καταρχήν δικαιώματος, δεν εμποδίζει την ανεξάρτητη από τη θέληση του επικαρπωτή αναγκαστική μεταβίβαση της επικαρπίας, που επέρχεται με τον πλειστηριασμό της, στην έκταση και για το χρόνο που θα μπορούσε να διατηρηθεί και στο πρόσωπο του αρχικού επικαρπωτή, αφού με τον πλειστηριασμό ο υπερθεματιστής δεν μπορεί να αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα από εκείνα του δικαιοπαρόχου του. Συνεπώς, εφόσον η επικαρπία, αν δεν ορίστηκε διαφορετικά, αποσβήνεται με το θάνατο του επικαρπωτή και ο ψιλός κύριος αποκτά πλήρη την κυριότητα, αποσβήνεται έκτοτε η επικαρπία και για αυτόν που την απέκτησε με τη διαδικασία του αναγκαστικού πλειστηριασμού. Διατάξεις: άρθρα 1164, 1166, 1167, 1259 ΑΚ, 992, 1022 επ. ΚΠολΔ.

Κατά τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρο ότι η επικαρπία μπορεί να κατασχεθεί πλην όμως τα έννομα αποτελέσματα της κατάσχεσης διαρκούν όσο χρόνο διαρκεί και η επικαρπία και αποσβήνονται με το θάνατο του επικαρπωτή.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος

2 Σχόλια

  1. Φωτεινή on

    Η τράπεζα μπορεί ανάπτυξη πάσα στιγμή να βγάλει διαταγή πληρωμής και την γράψει ως βάρος στο ακίνητο. Σε αυτή την περίπτωση ίσως την συμφέρει καλύτερα να μην προχωρήσει άμεσα σε πλειστηριασμό, αλλά να περιμένει μέχρι το θάνατο του επικαρπωτή, οπότε το χρέος μπορεί να έχει γίνει και διπλάσιο από τους τόκους, και τότε να τα ζητάει όλα μαζί από το γιο. Τι λέτε γι αυτό; Ισχύει;

  2. κωστας παναγουλιας on

    Θα μπορούσε ο γιος που έχει αποκτήσει με γονική παροχή την ψιλή κυριότητα ακινήτου, μετά το θάνατο του πατρός του που είχε παρακρατήσει την επικαρπία, να κάνει αποποίηση της κληρονομιάς του πατέρα του ώστε να γλιτώσει από τα χρέη του τελευταίου; στην περίπτωση αυτή θα είχε πρόβλημα με το ακίνητο του οποίου ήταν ψιλός κύριος εφόσον η επικαρπία παύει με τον θάνατο του δικαιούχου της και συνενώνεται με την ψιλή κυριότητα του γιου ώστε αυτός να καθίσταται αποκλειστικός κύριος και χωρίς τα κληρονομηθέντα χρέη; ή η αποποίηση της κληρονομιάς που θα κάνει ο γιος του δημιουργεί πρόβλημα ως προς την πλήρη κυριότητα του ακινήτου που μέχρι τον θάνατο του πατρός του είχε μόνο την ψιλή κυριότητα;

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.