O OAEE τον οδήγησε σε απεργία πείνας !

0

Τον τελευταίο καιρό το ασφαλιστικό, οι συντάξεις πείνας και οι απεργίες, στις οποίες προχώρησαν διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι υπερασπιζόμενοι τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, μονοπωλούσαν τις συζητήσεις στα ΜΜΕ.

Ο κάτοικος Κερατέας Θανάσης Χελιώτης, άλλο ένα θύμα της κρίσης, προχώρησε στην ύστατη πράξη διεκδίκησης: την απεργία πείνας, στην κεντρική πλατεία της περιοχής, προκειμένου να λάβει τη σύνταξη του ΟΑΕΕ και να καταφέρει να ζήσει γεράματα με αξιοπρέπεια.

Ο 67χρονος, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και μία εβδομάδα.

Ενώ, όπως υποστηρίζει, είχε συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και την ηλικία συνταξιοδότησης και θα έπρεπε να λαμβάνει σύνταξη από τον Φεβρουάριο του 2012, αυτό δεν έγινε λόγω χρεών.

Οπως λέει, τα ποσά που θα έπρεπε να έχει λάβει φτάνουν σήμερα τις 53.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο ΟΑΕΕ του ζητά 13.817,05 ευρώ (στο πλαίσιο διακανονισμού) για να του δώσει τη σύνταξη, καθώς σύμφωνα με έγγραφο που έλαβε οφείλει στον φορέα 36.147,05 ευρώ (βάσει του ισχύοντος νόμου 4337/15 η έναρξη συνταξιοδότησης με συμψηφισμό της οφειλής διενεργείται με ανώτατο όριο οφειλών τις 20.000 ευρώ).

Υστερα από αυτήν την απόφαση του ασφαλιστικού φορέα, που του κοινοποιήθηκε την Παρασκευή, αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία πείνας, καθώς δεν του έχει μείνει κάτι να χάσει.

«Μόλις έλαβα το χαρτί ξεκίνησα την απεργία πείνας. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω μέχρι τέλους άμα δεν βρεθεί λύση. Δεν το κάνω για μένα, αλλά για όλους που έχουν παρόμοιο πρόβλημα – κι απ’ ό,τι έχω μάθει είναι αρκετοί, τόσο στην περιοχή μου όσο και σε όλη την Ελλάδα.»,  λέει ο κ. Χελιώτης, πατέρας 5 παιδιών, με 8 εγγόνια και περιμένει το 9ο.

«Μέχρι το 2008 δεν χρωστούσα τίποτα, συνεχίζει. Μετά έπεσαν οι δουλειές στην οικοδομή και άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη. Τα τελευταία 4 χρόνια έπαιρνα τα φάρμακά μου με βιβλιάριο απορίας και με βοηθούσαν γείτονες και φίλοι, ακόμα και για να εξασφαλίσω τρόφιμα», συμπληρώνει.

Η συζήτηση είναι έντονη στα κοντινά καφενεία στην πλατεία της Κερατέας για το εάν έχει δίκιο ή άδικο, ωστόσο παιδιά της περιοχής που παίζουν μπάλα στην πλατεία προχώρησαν σε μια συγκινητική κίνηση.

Προσφέρθηκαν να του δώσουν τα χρήματα από το χαρτζιλίκι τους ως οικονομική βοήθεια, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να τα λάβει.

«Δεν ήρθα εδώ για να κάνω επαιτεία. Υπάρχουν άνθρωποι που μου προσέφεραν και 100 και 200 ευρώ και τα αρνήθηκα. Μου ζητάνε 13.000 ευρώ σε δύο μήνες, αλλιώς θα χάσω και τα αναδρομικά που δικαιούμαι, που είναι πάνω από 50.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος μού ζητάει 13.000 ευρώ για να τα πάρω πίσω σε μερικούς μήνες;» αναρωτιέται μιλώντας στην «Εφ.Συν.»

Κύμα συμπαράστασης

Αυτή τη στιγμή δέχεται πολλά μηνύματα συμπαράστασης από πολίτες της Κερατέας και Ελληνες του εξωτερικού ακόμα και από την Αυστραλία και ελπίζει ο Οργανισμός να αλλάξει στάση είτε να υπάρξει κάποια πολιτική παρέμβαση, ώστε να καταφέρει να λάβει τη σύνταξή του και να ζήσει με αξιοπρέπεια.

«Το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής, μετά από ενημέρωση από το σωματείο συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, πέρασε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης του Θανάση Χελιώτη και καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει τον άδικο νόμο. Είχαμε επαφή με τον γ.γ. Κοινωνικών ασφαλίσεων, Ανδρέα Νεφελούδη, στον οποίο δώσαμε τα αιτήματα του απεργού πείνας. Ξέρω τον Θανάση χρόνια, δεν θα κάνει πίσω με τίποτα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρώην δήμαρχος Κερατέας και δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής, Σταύρος Ιατρού.

Ψήφισμα στήριξης εξέδωσε και το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Λαυρίου.

«Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο συγκεκριμένος νόμος σχετικά με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ είναι προβληματικός, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα για όσους έχουν χρέη. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά ειδικά για τη συγκεκριμένη καλούμε την πολιτεία να δείξει ευαισθησία και να παρέμβει έστω και μεμονωμένα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Λουκάς, δήμαρχος Λαυρεωτικής.

Tου Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου. Πηγή www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.