Αμοιβή σε είδος-Πότε απαγορεύεται

0
Oι αποδοχές των εργαζομένων πρέπει να καταβάλλονται αποκλειστικά σε νόμισμα που κυκλοφορεί νόμιμα , ενώ απαγορεύεται η καταβολή σε είδος, δωροεπιταγές, κουπόνια αγοράς εμπορευμάτων (Β.Δ 24.7.1920 άρθρο 2 παρ. 3 και 95 Δ.Σ.Ε άρθρο 3 παρ.1, που κυρώθηκε με το Ν.3248/1955).
Η νομοθεσία, οι συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις, δύναται να επιτρέπουν την μερική καταβολή αποδοχών σε είδος μόνο με τις προϋποθέσεις:
α) οι παροχές σε είδος να είναι κατάλληλες για την ατομική χρήση του εργαζόμενου και της οικογένειάς του
β) να είναι οπωσδήποτε προς το συμφέρον του εργαζόμενου και
γ) η αποτίμηση της αξίας των παροχών σε είδος να είναι δίκαια και λογική( 95 Δ.Σ.Ε – άρθρο 4).
 Επίσης απαγορεύεται στον εργοδότη να περιορίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ελευθερία του εργαζόμενου στο να διαθέτει κατά την βούλησή του τις δεδουλευμένες αποδοχές που λαμβάνει (95 ΔΣΕ – άρθρο 6).
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι μερική και μόνον καταβολή αποδοχών σε είδος είναι δυνατή μόνο με συναίνεση – συμφωνία του εργαζόμενου και όχι με μονομερή απόφαση του εργοδότη, ενώ δεν επιτρέπεται ο συγκεκριμένος τρόπος καταβολής των αποδοχών όταν ήδη υπάρχει καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, καθόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 6.
Τέλος όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 10 της Υπουργικής Απόφασης 19040/81, η καταβολή των δώρων εορτών (Πάσχα – Χριστουγέννων) γίνεται αποκλειστικά σε χρήμα.
Βασίλης Τραϊανόπουλος
Επιθ. Εργασιακών Σχέσεων
πηγή: http://www.ergasiaka-gr.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.