Πτωχευτικός: Πότε αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης

0

Τις αλλαγές που επήλθαν στις διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επέφερε στον Πτωχευτικό Κώδικα ο νόμος 4336/2015 για το Μνημόνιο ΙΙΙ, περιγράφει και διευκρινίζει αναλυτικά ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ και τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, οι βασικότερες αλλαγές που επήλθαν στη διαδικασία εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα, από τις 19/8/2015 και μετά, έχουν ως εξής:

1. Αυτόματη αναστολή μέτρων: Καθιερώνεται αυτόματη (δηλ. εκ του νόμου, χωρίς την προηγούμενη έκδοση προσωρινής διαταγής) αναστολή των ασφαλιστικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του οφειλέτη, σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.

2. Προληπτικά μέτρα:  Προβλέπεται ότι το δικαστήριο χορηγεί σε κάθε περίπτωση αναστολή των ατομικών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του οφειλέτη, εφόσον:
* Πιστωτές, οι οποίοι εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένου του 20% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών, δηλώνουν είτε με προφορική δήλωσή τους ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου ή του προέδρου που δικάζει την αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων, είτε με έγγραφη επιστολή τους που προσκομίζει ο αιτών, την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν ή ότι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης.
* Το δικαστήριο πιθανολογεί την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης και την αποτροπή περιέλευσης του οφειλέτη σε κατάσταση παύσης πληρωμών.

3. Τροποποίηση χρονικής περιόδου για επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης: Αυξήθηκε από 2 σε 4 μήνες το μέγιστο όριο της χρονικής περιόδου που μπορεί να καθορίσει το δικαστήριο με την απόφασή του περί ανοίγματος διαδικασίας εξυγίανσης για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας μεταξύ της επιχείρησης και των πιστωτών της. Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί με πράξη του προέδρου του πτωχευτικού δικαστηρίου κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη, του μεσολαβητή ή οποιουδήποτε πιστωτή, εφόσον αποδειχθεί η ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνολική διάρκεια της περιόδου δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.
Μετά την παρέλευση της περιόδου που έχει οριστεί κατά τα ανωτέρω από το δικαστήριο, παύουν να ισχύουν τα προληπτικά μέτρα, που έχουν διαταχθεί με δικαστική απόφαση ή προσωρινή διαταγή.

4. Κατάργηση παραβόλου: Καταργήθηκε η προκαταβολή παραβόλου που ετίθετο ως προϋπόθεση του παραδεκτού της αίτησης για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης.

5. Λοιπές τροποποιήσεις: Προστέθηκε νέα περίπτωση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης. Συγκεκριμένα, αρκεί να κριθεί από το δικαστήριο ότι υφίσταται πιθανότητα αφερεγγυότητας του αιτούντος, η οποία μπορεί να αρθεί με την υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης. Παράλληλα μειώθηκε από 4 σε 3 έτη από την επικύρωση της προηγούμενης συμφωνίας το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απαγορεύεται η υπαγωγή του ίδιου οφειλέτη σε νέα διαδικασία εξυγίανσης, εκτός αν πρόκειται για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.