Νέο Αφορολόγητο : Γιατί σύζυγοι με κοινό ταμείο πρέπει να χωρίσουν λογαριασμούς και κάρτες

9

Δίκοπο µαχαίρι αποδεικνύεται ο νέος νόµος για το πλαστικό χρήµα, αφού εκατοµµύρια µισθοσυντήρητοι απειλούνται µε πρόσθετους φόρους και έξτρα χρεώσεις για τις αγορές που θα κάνουν µε κάρτες από 1.1.2017.

Από τη μία απειλούνται με πρόστιμα αν δεν κάνουν δαπάνες με τραπεζικά μέσα πληρωμών, από την άλλη όμως κινδυνεύουν με αυξημένα τεκμήρια – ή με «πανωτόκια» αν χάσουν τον έλεγχο και φουσκώσουν τις κάρτες τους. Με βάση τις νέες διατάξεις, όπως τις ψήφισε την περασμένη Δευτέρα τα μεσάνυχτα η Βουλή -και αν δεν αλλάξει πάλι κάτι πριν ή μετά την 1η Ιανουαρίου-, σύζυγοι που έχουν κοινό ταμείο θα αναγκαστούν να χωρίσουν λογαριασμούς και κάρτες, ενώ υπερήλικες και βαριά ανάπηροι θα πρέπει να συλλέγουν ξανά χάρτινες αποδείξεις – υποχρέωση δηλαδή που δεν έχει κανένας πια εδώ και χρόνια αναφέρει το Πρώτο Θέμα της Κυριακής.Με τα νέα δεδομένα πλέον, από 1/1/2017:

■ Απειλούνται με πρόστιμο 22% όσοι δεν πραγματοποιούν μέσω κάρτας τις δαπάνες που ζητά το κράτος.

■ Υποχρεώνονται ακόμα και οι άποροι να πραγματοποιούν αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με χρήματα που δεν έχουν για το τεκμαρτό εισόδημα που τους βαραίνει.

■ Ανεργοι ή νοικοκυρές χωρίς εισόδημα δεν καλύπτονται από τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο/η σύζυγός τους που έχει κάρτα και εισοδήματα, αλλά απαιτείται να εμφανίσουν δικές τους δαπάνες.

■ Βαριά ανάπηροι ή ηλικιωμένοι που ζουν καθηλωμένοι στα σπίτια τους ή σε μικρά χωριά απαιτείται και πάλι να προσκομίζουν αποδείξεις (!) για να καλύψουν το 10%-20% του πραγματικού ή πλασματικού εισοδήματός τους, όπως το υπολογίζει η εφορία.

Παγίδα Νο 1: Ποιοι υποχρεούνται σε δαπάνες µε κάρτα

Το βασικό κίνητρο για τη διάδοση του πλαστικού χρήματος που δίνει ο νέος νόμος είναι η απειλή προστίμων σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Αν δεν ξοδέψουν το 10%-20% του φορολογητέου εισοδήματός τους μέσα στο 2017 με τραπεζικά μέσα, το 2018 θα πληρώσουν και πρόστιμο 22% κατά την εκκαθάριση φόρου, για τις δαπάνες που δεν έκαναν με κάρτες ή e-banking. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με κάρτες εξαιρούνται ρητώς οι φυλακισμένοι και όσοι ζουν σε ίδρυμα ή δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο εξωτερικό. Δεν προβλέπεται εξαίρεση όμως για στρατεύσιμους που αμείβονται με λιγότερα από 10 ευρώ τον μήνα, ενώ πολλοί από αυτούς είναι και προστάτες των οικογενειών τους!

Τελευταία στιγμή προτού ψηφιστεί προστέθηκε εξαίρεση στον νόμο για ηλικιωμένους άνω των 70 και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Ακόμα και αυτοί, όμως, απαιτείται να προσκομίζουν χάρτινες αποδείξεις δαπανών για το 10%-20% του εισοδήματός τους! Επίσης, δεν απαλλάσσονται κάτοικοι μικρών απομακρυσμένων χωριών με λίγους ηλικιωμένους κατοίκους, που δεν έχουν καν POS και ΑΤΜ. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι αυτό θέλουν να το διορθώσουν άμεσα, παρότι παρέλειψαν να το πράξουν επί μία εβδομάδα που ήταν το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Παγίδα Νο 2: Τεκµαρτό εισόδηµα

Μέγα πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν καν εισόδημα ή τους πιάνει «τεκμήριο». Η διάταξη που ψηφίστηκε απαιτεί δαπάνες 10%-20% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα ότι:

■ Ανεργος ή απλήρωτος εργαζόμενος χωρίς εισόδημα και με τεκμήριο 9.000 ευρώ πρέπει να δαπανήσει 900 ευρώ με κάρτες, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο στην εφορία 198 ευρώ.
■ Κατάκοιτος με 80% αναπηρία και τεκμήριο (σπίτι) 9.500 ευρώ πρέπει να μαζέψει χάρτινες αποδείξεις για 950 ευρώ, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο 208 ευρώ.
Από την άλλη, αν κάποιος εμφανίσει μεγάλες πληρωμές στην κάρτα του, κινδυνεύει με έλεγχο «πόθεν έσχες» ενώ εξανεμίζει την αποταμίευση και το προς ανάλωση για τα επόμενα χρόνια εισόδημά του, αφήνοντάς τον έκθετο σε φορολογικούς ελέγχους, τεκμήρια αγοράς και πρόστιμα.

Παγίδα Νο 3: Ατοµικό αφορολόγητο

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος καλύπτει με δαπάνες το δικό του αφορολόγητο.

Ετσι σε ένα ζευγάρι:
(α) Αν χρησιμοποιούν την ίδια πιστωτική κάρτα (μία κύρια και μία πρόσθετη) οι δαπάνες ανάγονται όλες στο ΑΦΜ του κύριου μέλους. Ο άλλος φαίνεται σαν να μην έχει κάνει δαπάνες. Αντίστοιχα αν πληρώνουν από κοινό λογαριασμό, δεν μπορούν να επιμεριστούν οι δαπάνες που αφορούν το εισόδημα του ενός συζύγου και του άλλου. Αρα ο ένας μπορεί να έχει περίσσιες δαπάνες και ο άλλος λιγότερες και να υποστεί πρόστιμο.
(β) Νοικοκυρές που δεν έχουν καν εισόδημα, αλλά έχουν τεκμήριο (π.χ. σπίτι) δεν μπορούν να καλυφθούν από τις δαπάνες που κάνει ο σύζυγος που εργάζεται.
Ετσι οι έγγαμοι που εργάζονται υποχρεώνονται να έχουν πλέον ξεχωριστό ταμείο, ενώ οι άνεργοι ή απλήρωτοι σύζυγοι θα υποστούν πρόστιμα 22%, όπως προβλέπει ο νόμος.

πηγη: www.eleytheros-typos9 Σχόλια

 1. ΣΤΑΘΗΣ on

  ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ … ΕΝΤΕΛΩΣ?

 2. Dum Spiro Spero on

  ειναι αλητες και άσχετοι με τον θεσμο της οικογενειας .

 3. ΧΡΗΣΤΟΣ on

  ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΩΡΙΣΟΥΝ. ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΓΙΑ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΒΓΑΛΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.

  • Αγαπητέ Κύριε αυτό ακριβώς αναφέρουμε και στον τίτλο του Άρθρου, δεν μιλάμε για χωρισμό συζύγων. Τέλος μακριά απ’ εμάς η παραπλάνηση. Καλημέρα σας

   • ΧΡΗΣΤΟΣ on

    ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΑΣ ΕΘΙΞΑ .ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ.ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ. ΕΓΩ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΥΖΥΓΩΝ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

   • Αγαπητέ κύριε κάναμε, με το άρθρο που αναδημοσιεύσαμε, μια προσέγγιση με τα σημερινά δεδομένα, όπου θεωρούμε ότι για το χτίσιμο του αφορολόγητου των έμμισθων συζύγων, θα ήταν καλό να υπάρχουν ξεχωριστοί λ/μοι και κάρτες. Ας αναμένουμε τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου και ίσως έτσι ξεκαθαριστεί(;) το θέμα.

   • ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Επίσης , σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύσαμε, θα χρειαστούν ξεχωριστοί λογαριασμοί, γιατί ο καθένας πρέπει να χτίζει προσωπικό και όχι κοινό αφορολόγητο. Αλλά όπως ήδη απαντήθηκε ας περιμένουμε τις εγκυκλίους που θα λύνουν όλα τα ζητήματα. Ευχαριστώ

 4. ΧΡΗΣΤΟΣ on

  ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕΣΩ ΔΥΟ ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΤΑΧΙSNET ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ .ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.

 5. Πέτρος Τ. on

  Για να χωρίσουμε καμιά συζήτηση αν και οικονομικά συμφέρει ορισμένους, αλλά αυτές οι ρημάδες ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ πότε θα το διευκρινίσουν το ζήτημα? εγώ προσωπικά έχω κάρτα που με τις αγορές μου προσφέρει πολύ καλά προνόμια γιατί να χρειάζομαι ξεχωριστή κάρτα για τη σύζυγο που δε θα έχει παρόμοια προνόμια? ούτως ή άλλως μόνο εγώ έχω εισόδημα και τα τεκμήρια της συζύγου είναι μηδαμινά. Γιατί το επιπλέον δικό μου ποσό να μην καλύπτει αυτόματα το ελλείπον της συζύγου? το 2018 θα ενημερωθούμε κατόπιν εορτής? φέξε μου και γλίστρησα!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ