Επιδότηση για τα μπλοκάκια;

0

Κίνητρα προς τους εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους και τους αμείβουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αναζητεί το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνοντας στην πράξη την αποτυχία της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια.

της Ρούλας Σαλούρου

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, αναζητεί τρόπο χρηματοδότησης ειδικού προγράμματος επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, καθώς μόλις 12.000 εργαζόμενοι έχουν δηλωθεί από τους εργοδότες τους κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της.

Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» παραδέχθηκε ότι «εργαζόμενος που είναι μισθωτός, αλλά εμφανίζεται ως εργαζόμενος με μπλοκάκι, επιβαρύνεται με εισφορές αυτοαπασχολουμένου».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά αμείβονται με μπλοκάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στόχος είναι η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος επιδότησης πιθανότατα των εργοδοτικών εισφορών, αρχικά για τους νέους σε ηλικία εργαζομένους. Ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξευρεθούν, θα κριθεί εάν μπορεί το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε μεγαλύτερους εργαζομένους. Πρόκειται, πάντως, για μια δράση ανεξάρτητη από τα λεγόμενα «αντίμετρα» που συζητά η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών και τα κονδύλια αναζητούνται κυρίως από κοινοτικές πηγές.

Μέχρις ότου βέβαια βρεθούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος –που κρύβει παγίδες, καθώς μπορεί αντί για κίνητρο επιμερισμού των εισφορών μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου να αποτελέσει, αν μη τι άλλο, αντικίνητρο πρόσληψης μισθωτών– ο ΕΦΚΑ προχωρά σε νέα παράταση, έως τις 12 Μαΐου, για την πληρωμή εισφορών από τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους του.

Ήδη, ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ταμείου, στην ιστοσελίδα, ενώ σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

πηγή :Έντυπη Καθημερινή

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.