Πόσο θα αγοράσουν τα funds τα κόκκινα δάνεια. Και οι δανειολήπτες στη γωνία (εννοείται…)

0

 Η πρώτη συναλλαγή πώλησης προβληματικών δανείων θα γίνει τις επόμενες ημέρες από τη Eurobank, ενώ θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του έτους η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

του Γιάννη Παπαδογιάννη

Αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα εταιρικά όργανα της τράπεζας, προκειμένου να εξετάσουν τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβάλει επενδυτές για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη η διοίκηση της τράπεζας θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα επιλέξει τις 2-3 καλύτερες, προκειμένου να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις για την τελική επιλογή.

Οι τιμές πώλησης των δανείων ωστόσο θα κυμανθούν σε τιμές αισθητά χαμηλότερες από το 10% της ονομαστικής αξίας των υπό πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων προσφέρουν επενδυτές στις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τράπεζας, η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα είναι η πρώτη πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Πρόκειται για πάνω από 200.000 προβληματικά δάνεια (καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες), τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης εδώ και πολλά χρόνια, ενώ οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειες της τράπεζας για την εξεύρεση λύσης. Η Eurobank έχει διενεργήσει προβλέψεις άνω των 900 εκατ. ευρώ για τις παραπάνω οφειλές και έτσι από την πώλησή τους θα λογιστικοποιήσει μικρό κέρδος.

Οι τιμές που προσφέρουν οι επενδυτές ασφαλώς δεν δημιουργούν ενθουσιασμό. Πρακτικά, για οφειλή ύψους 1.000 ευρώ προσφέρουν τιμή που δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ και στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνεται στα 50 ευρώ, δηλαδή 95% χαμηλότερα.

Η πώληση προβληματικών δανείων θα διευκολύνει και το «κούρεμα» οφειλών, καθώς οι εταιρείες που θα αγοράσουν τα σχετικά δάνεια, σε τιμές κάτω του 10% της αξίας τους, θα διεκδικήσουν μέρος μόνο της οφειλής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επωφεληθούν και οι έχοντες. Αφενός οι τράπεζες ρευστοποιούν δάνεια που θεωρούν μη εισπράξιμα και αφετέρου οι εταιρείες που θα αγοράσουν τα προβληματικά δάνεια και θα διεκδικήσουν την οφειλή θα εξετάσουν σε βάθος την πραγματική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και θα κινηθούν αναλόγως.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ουσιαστικά τώρα σχηματίζεται και πάντα οι πρώτες συναλλαγές δεν γίνονται σε ιδανικές τιμές. Υπενθυμίζουν ότι η χώρα βρίσκεται καθηλωμένη σε πολύ χαμηλό σημείο έπειτα από πολυετή βαθιά και επώδυνη ύφεση, με πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (5 βαθμίδες χαμηλότερα από το επίπεδο που μια χώρα αξιολογείται ως κατάλληλη για επενδύσεις), με το τραπεζικό σύστημα υπό καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών, εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας και ένα προβληματικό νομικό και δικαστικό σύστημα. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι αν το οικονομικό περιβάλλον και η εμπιστοσύνη ενισχυθούν το επόμενο διάστημα, και δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα με καθυστερήσεις, τότε οι επόμενες πωλήσεις προβληματικών δανείων θα γίνουν σε καλύτερες τιμές.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ