Γιατί οι κεντρικές τράπεζες θωρακίζονται με χρυσό

0

Οι κεντρικές τράπεζες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών χρυσού φέτος, σύμφωνα με αναλυτές της Macquarie.

Σύμφωνα με την τράπεζα, φέτος αγόρασαν   264 τόνους χρυσού, «με διαφορά τη μεγαλύτερη ποσότητα στην αντίστοιχη περίοδο του έτους τα τελευταία έξι χρόνια».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τη μεγαλύτερη δραστηριότητα εμφανίζουν η Ρωσία, η Τουρκία και το Καζακστάν, ενώ η Πολωνία έκανε αγορές χρυσού για πρώτη φορά από το 1998.

«Οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν τον μόνο ξεκάθαρα θετικό τομέα για τον χρυσό» επισημαίνει η Macquarie.

Η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 10% φέτος, εν μέσω πιέσεων από το ισχυρότερο δολάριο και την άνοδο των αποδόσεων αμερικανικών 10ετών ομολόγων.

Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να έχουν στραφεί στο χρυσό για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα τους, υποστηρίζει η τράπεζα.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές (αλλά και οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s) οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη οικονομική κρίση, με κάποιους να εκτιμούν πως αυτή θα χτυπήσει ακόμη και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, ενώ οι πιο «αισιόδοξες» προβλέψεις έχουν ορίζοντα 5ετίας.

Ένας «εφοδιασμός» σε πολύτιμα μέταλλα θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη θωράκισης ενάντια σε μια πιθανή κρίση από τις τράπεζες, αλλά και τις κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται πως Ρωσία και Τουρκία αποτελούν δύο παραδείγματα χωρών που αγοράζουν μανιωδώς χρυσό τον τελευταίο χρόνο, επαναπατρίζοντας μεγάλο μέρος από τα θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.