Πότε διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 3%, στις αμοιβές

0

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ, της παρ. 1, του άρθρου 64, παρακράτηση με συντελεστή 3% διενεργείται για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων, επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος, ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.

Σύμφωνα με τις διάφορες, κατά καιρούς δημοσιευθείσες, αποφάσεις και έγγραφα της Διοίκησης, έχουν ορισθεί ως τεχνικά έργα: οι εργασίες κατασκευής σκυροδέματος, χωματουργικές εργασίες πλήρωσης διαμερισμάτων κτιρίου (κτισίματα), εργασίες επιχρισμάτων (σοβαντίσματα), κάθε είδους εγκατάσταση (όπως: υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, ξυλουργικές, σιδηροκατασκευές), εργασίες κατασκευής πατωμάτων κάθε είδους, εργασίες ελαιοχρωματισμών του κτιρίου. Επίσης, ως τεχνικά έργα χαρακτηρίζονται: η κατασκευή οδικού δικτύου, τα Δημόσια τεχνικά έργα, τα υδροηλεκτρικά, τα τηλεπικοινωνιακά κ.λπ.




Αντίθετα, όταν εκτελούνται εργασίες σε οικοδομήματα με σκοπό απλώς τη συντήρηση ή επισκευή ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι εργασίες αυτές είναι «τεχνικά έργα» και επομένως, οι εργασίες ή εργολαβίες συντήρησης και επισκευής, κτηρίων, μηχανημάτων, τοποθέτηση τζαμιών κ.λπ. δεν θεωρούνται τεχνικά έργα[1].

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η αντικατάσταση ή η ανακαίνιση στέγης εμπίπτει στην έννοια του τεχνικού έργου καθώς αφορά εργασία ανακατασκευής σε υφιστάμενο κτήριο. Η άποψή μας είναι ότι η αντικατάσταση του συνόλου των κεραμιδιών μιας στέγης και όχι συγκεκριμένου τμήματος της σκεπής, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εργασία συντήρησης ή επισκευής, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για εργασία ανακαίνισης. Προκειμένου να υποστηριχθεί η άποψη ότι η αντικατάσταση του συνόλου των κεραμιδιών της στέγης αφορά επισκευή θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που να τεκμηριώνουν το γεγονός αυτό. Τέτοια περιστατικά μπορεί να είναι λ.χ. η πτώση της στέγης λόγω σεισμού, ή άλλης αιτίας φυσικής καταστροφής κ.λπ.

Τέλος ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, μπορεί να επιλεγεί και «προαιρετικά» η παρακράτηση με συντελεστή 3% επί της αμοιβής του εργολάβου, εφόσον η καθαρή αξία του τιμολογίου υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ. Ο φόρος αυτός δεν εξαντλεί την φορολογική υποχρέωση, συνεπώς λαμβάνεται υπόψη (αφαιρείται) κατά την εκκαθάριση των εισοδημάτων, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Πηγή: “ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ” του http://epixeirisi.gr/


[1] Εγγ. ΑΠ 1118888/2193/Α0012/10.12.2008



Comments are closed.