Φόρος 4,5% σε νέες ατομικές επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000

0

ΆΚΡΩΣ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει και στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος για τους νέους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν οι νέοι εμποροβιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης των δραστηριοτήτων τους φορολογούνται πλέον με έναν εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή φόρου, της τάξεως του 4,5%, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους κατά το προηγούμενο έτος δεν υπερέβησαν τα 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπεται ότι για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας από φυσικό πρόσωπο, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά του από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι με τον ν. 4646/2020 προβλέπεται ότι από το φορολογικό έτος 2020 ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας των αυτοαπασχολουμένων μειώθηκε από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, όσα φυσικά πρόσωπα προέβησαν από το 2018 και μετά σε δήλωση έναρξης επαγγέλματος ιδρύοντας νέες ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν φέτος το προνόμιο της φορολόγησης των καθαρών εισοδημάτων τους με έναν πολύ χαμηλό συντελεστή φόρου της τάξεως του 4,5%.

Πιο αναλυτικά θα ισχύσουν τα εξής:

– Για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2019, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει μόνο για το φορολογικό έτος 2021, που είναι το τρίτο έτος λειτουργίας τους.

– Για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2020, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021 και για το φορολογι-
κό έτος 2022.

– Για όσους προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2021 η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021, για το φορολογικό έτος 2022 και για το φορολογικό έτος 2023.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.