Πόθεν έσχες: πώς… πάει η σύζυγος από κλειδάριθμο;

7

Στις ουρές των μητρώων των εφοριών θα αναγκαστούν να στηθούν μέσα στις επόμενες 90 μέρες και, πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, των οποίων οι σύζυγοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες. Και τούτο για να παραλάβουν κλειδάριθμο  αν δεν έχουν ήδη ή έχουν χάσει τους κωδικούς τους,ώστε  να ενεργοποιήσουν τους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο Taxisnet,

Σύμφωνα  το newmoney.gr, η υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Έσχες γίνεται από φέτος μόνον μέσω διαδικτύου και της ιστοσελίδας pothen.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για να κάνουν είσοδο στο Taxisnet.

Παρότι όμως το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε και τυπικά πλέον από σήμερα, ουδείς προνόησε (από την άνοιξη ήδη που ανακοινώθηκε τι θα ισχύσει από φέτος) να ενημερώσει τους υπόχρεους ότι πρέπει και οι σύζυγοι των υποχρέων να έχουν δικούς τους κωδικούς για να μπουν στην εφαρμογή και να επικυρώσουν την δήλωση που καταθέτει κάθε υπόχρεος.

“Έκπληξη”

Όποιος επισκέπεται την εφαρμογή από σήμερα, διαβάζει ότι «στην περίπτωση που ζευγάρι έχει κοινούς κωδικούς Taxisnet, απαιτείται η απόκτηση διακριτών κωδικών taxisnet για την σύζυγο μέσω». Ακόμα και οταν επιχειρήσει να κάνει είσοδο με τους κωδικούς του ο υπόχρεους, ενημερώνεται ότι «πριν ξεκινήσει τη διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) & Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ), το υπόχρεο πρόσωπο καθώς και η/ο σύζυγος, θα πρέπει, να έχουν προσωπικούς κωδικούς στο σύστημα TAXISnet. Αν κάποια σύζυγος δεν έχει προσωπικούς κωδικούς TAXISnet (διακριτούς από αυτούς του συζύγου), θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται» για την έκδοση κωδικού.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όποια γυναίκα-σύζυγος (ή το αντίστοιχο μέλος σε ομόφυλα ζευγάρια) δεν έχει κωδικούς Taxisnet, επειδή κατά βάση από το νόμο υπόχρεος στην υποβολή των δηλώσεων φόρου εισδοήματος Ε1 είναι ο άνδρας-σύζυγος, θα πρέπει να μπει στην διαδικασία να υποβάλει αίτηση και να προσέλθει στην ΔΟΥ για να παραλάβει τον κλειδάριθμο που ταυτοποιεί το πρόσωπο που χρησιμοποιεί τους κωδικούς του.

Να σημειωθεί ότι έως και πέρυσι, ο ή η σύζυγος του υπόχρεου υποβολής δηλώσεως Πόθεν Έσχες συνυπέγραφε στο τέλος χειρόγραφα την δήλωση. Από φέτος πρέπει να μπει με ξεχωριστούς κωδικούς για να δώσει την τελική έγκριση, πριν την υποβολή της δήλωσης που συμπλήρωσε ο υπόχρεος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Το Άρθρο μας με συνεχή ενημέρωση για το θέμα του Πόθεν έσχες:
Πόθεν Έσχες : Ποιοι είναι υπόχρεοι δήλωσης Π.Κ για το 2016…
(Συνεχής Ενημέρωση)

 

7 Σχόλια

  1. METHODIOS PAPIKINOS on

    Καλησπέρα!!
    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!
    Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης κα “Βερενίκη” ξεκίνησε από
    πέρυσι για τα εισοδήματα κ.λ.π. στοιχεία του 2014.
    Μακάρι να έχει συνέχεια και για μη υπόχρεους, που
    ενώ προκαλούν με τον εν γένει βίο που διάγουν,
    κάνουν Δ.Φ.Ε. των 8.000€.
    Όταν θέλει η Πολιτεία έχει τα μέσα αλλά…(θου κύριε φυλακήν
    το στόματί μου) ,πρέπει οι αξιωματούχοι να δώσουν πρώτοι
    το καλό παράδειγμα…όπως έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας,
    εάν θέλουμε να φτιαχτεί σοβαρό κράτος!!!

  2. Αγαπητέ κύριε από το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και η Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) σύμφωνα με το Ν. 4389/2016 καθώς και με την υπ’ αριθμ. ΑΥΤ. ΤΜ. ΣΤΡ. 0000910 ΕΞ 2015/24.11.2015 (ΦΕΚ Β’ 2579) Κ.Υ.Α. υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίστηκε ότι θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του νέου (προσθήκη νέων στοιχείων) συστήματος «ΠΟΘeΝ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.pothen.gr.
    Με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις σας.

  3. METHODIOS PAPIKINOS on

    Πιθανόν να κάνω λάθος όμως- ηλεκτρονικά για πρώτη φορά -την υπέβαλα πέρυσι ,με τις ακόλουθες διατάξεις : …………………………………………………………………………………………………………………………………………….. <>. …………………………………………………………………………………………………………………………………………… Ευχαριστώ για την καλοσύνη σας να απαντήσετε.

  4. METHODIOS PAPIKINOS on

    Ίσως το νέο για το 2016 να βρίσκεται στη λέξη “αποκλειστικά” ,αλλά δεν το ψάχνω κι άλλο…

  5. Καλημέρα σας
    Σας ευχαριστούμε και εμείς για τα σχόλια σας και προφανώς αν πέρυσι υποβάλλατε εσείς ηλεκτρονικά, να υπήρχε παρόμοια διαδικασία που φέτος είναι υποχρεωτική.

  6. METHODIOS PAPIKINOS on

    Κύριε Σακελλαρόπουλε,
    Για πληρέστερη ενημέρωσή σας -επειδή είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τα πάντα- θέλω να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι μηδενός εξαιρουμένου ΟΛΟΙ οι Οικονομικοί Επιθεωρητές ανήκοντες στο ΥΠΟΙΚ , υποβάλαμε πέρυσι (Δ.Π.Κ.) και (Δ.Ο.Σ.) ,ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΠΟΘΕΝ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.pothen.gr .Η άποψη … “αν πέρυσι υποβάλλατε εσείς ηλεκτρονικά..” μάλλον αλυσιτελή υπόθεση συνιστά.
    Και πάλι ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    βρίσκω πολύ χρηστικά και ενδιαφέροντα τα
    δημοσιεύματά σας και για το λόγο αυτό τα κοινοποιώ.

  7. Αγαπητέ Κύριε
    Σας ευχαριστούμε για τη πληροφόρηση, άλλωστε ανήκουμε στους ανθρώπους που ΠΟΤΕ δεν ισχυρίζονται ότι γνωρίζουμε τα πάντα και για αυτό τον λόγο επιζητούμε τον διάλογο και τις διορθώσεις.
    Σας ευχαριστούμε επιπροσθέτως για τα καλά σας λόγια και για τη βοήθεια που μας προσφέρετε κοινοποιώντας τα άρθρα μας.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.