ΕΣΠΑ: Επιδότηση που φτάνει το 100% για παλαιούς και νέους επιχειρηματίες

1

Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης των τριών δημοφιλών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των πτυχιιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών δράσεων που ανήκουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού ανέρχεται στα 238 εκατ. ευρώ.

Μέσα από τα προγράμματα αυτά που στον πρώτο κύκλο τους κέρδισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, για την ακρίβεια 34.000, προβλέπονται κοινοτικές ενισχύσεις έως και 100% για επενδύσεις.

Συνοπτικά οι τρεις δράσεις έχουν ως εξής:

  1. Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές. Ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.
  2. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» με τον προϋπολογισμό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.
  3. Τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» που θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Πηγές θέλουν τα ποσοστά επιδότησης για όσους υπαχθούν στα προγράμματα να μην αλλάζουν σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύκλου.

Έτσι για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι στο 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Σε σχέση με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα το ποσοστό επιδότησης, σύμφωνα με το Έθνος, θα είναι πάλι στο 100%.

Επίσης στο 100% θα είναι και η επιδότηση της δράσης ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν:

  1. Άνεργοι πτυχιούχοι τριοτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
  2. Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβύνουν σύνταξη γήρατος.

 

1 σχόλιο

  1. ΔΗΜΗΤΡΑ on

    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ… ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ…ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΝ;;;ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΠΑ.ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΛΗΞΑΝ 10 ΜΑΙΟΥ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ…ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΩ ΜΑ ΟΣΟΙ ΑΜΕΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ Ή ΕΚΛΕΙΣΑΝ Ή ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΗΔΗ…ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ,ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΙ ΕΜΑΣ!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.