Μια βόμβα που φέρνει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες τουλάχιστον 27% (σε σχέση με αυτό που προτείνει η κυβέρνηση) «σέρβιραν» οι δανειστές μας στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο. Ηδη στην κυβέρνηση ηχούν οι σειρήνες της εμπλοκής στη β’ αξιολόγηση, ενώ αναμένονται τεράστιες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες που πρέπει να καταπιούν ένα δυσβάσταχτο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο τώρα επιβαρύνεται (εφόσον περάσει η απαίτηση των θεσμών) ακόμη παραπάνω…
Ούτε λίγο-ούτε πολύ οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας σήκωσαν χειρόφρενο και δεν δέχονται την εγκύκλιο που τους παρουσίασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, με την οποία οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τη φορολογία και ως εκ τούτου δεν λαμβάνονται υπόψη για την εξαγωγή των δόσεων που πρέπει να καταβάλλει ο αυτοαπασχολούμενος για την επόμενη χρονιά.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι που φέρνει μια τεράστια, δυσβάσταχτη και εν πολλοίς προβληματική μέθοδο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.
Στο άρθρο 38 του νόμου Κατρούγκαλου ορίζεται ότι από 1/1/2017 το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι που ασφαλίζονταν στο ΟΑΕΕ, ανέρχεται στο 20%.
Αντίστοιχα για την περίθαλψη το καταβληθέν ποσοστό ορίστηκε στο 6,95%. Από την άλλη, για όσους αυτοπασχολούμενους έχει θεσμοθετηθεί επικουρική ασφάλιση (για παράδειγμα στους δικηγόρους) το ποσοστό για την επικούρηση ορίστηκε στο 6,95%.
Αντίστοιχα για το εφάπαξ το ποσοστό ορίστηκε στο 4%.
Ο αυτοαπασχολούμενος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα στα 20.000 ευρώ που κατέβαλε εισφορές 5.400 ευρώ, την επόμενη χρονιά με βάση την κυβερνητική πρόταση θα έπρεπε να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 3.942 ευρώ. Αντίθετα, αν τελικά περάσει η πρόταση των δανειστών μας, τότε θα πρέπει να καταβάλει για την ετήσια ασφάλισή του 5.400 ευρώ
Εκείνο που έχει σημασία ωστόσο είναι ποιο ποσό θα λαμβανόταν υπόψη ως βάση υπολογισμού. Ρητώς ο νόμος ορίζει ότι «τα ως άνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος».
Από εδώ και πέρα αρχίζει η κόντρα των δύο πλευρών.
Στην πρόταση της κυβέρνησης ορίζεται ότι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα είναι αυτό που προκύπτει όταν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.
Δηλαδή αν κάποιος αυτοαπασχολούμενος δηλώσει 20.000 ευρώ ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα και επειδή ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ έχει πληρώσει ετησίως 5.400 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, την επόμενη χρονιά καλείται να καταβάλει ως ασφαλιστικές εισφορές το 27% των 14.600 ευρώ (αφού εκπίπτουν του υπολογισμού οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους).
Οι θεσμοί εδώ δήλωσαν ότι δεν δέχονται αυτόν τον τρόπο υπολογισμού, καθώς θέλουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα να προκύπτει χωρίς την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του τι ζητούν οι δανειστές μας μέσω του προηγούμενου παραδείγματος μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:
Ο αυτοαπασχολούμενος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα στα 20.000 ευρώ που κατέβαλε εισφορές 5.400 ευρώ, την επόμενη χρονιά με βάση την κυβερνητική πρόταση θα έπρεπε να καταβάλει ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές 3.942 ευρώ.
Αντίθετα, αν τελικά περάσει η πρόταση των δανειστών μας, τότε θα πρέπει να καταβάλει για την ετήσια ασφάλισή του 5.400 ευρώ.
Αυτό που έθεσαν στον κ. Πετρόπουλο οι εκπρόσωποι των δανειστών μας (ειρήσθω εν παρόδω, η συγκεκριμένη πρόταση των θεσμών έχει περιληφθεί στην έγγραφη πρόταση που είχε παρουσιάσει η «Εφ.Συν.» κατά την προηγούμενη επίσκεψη των δανειστών μας τον Νοέμβριο, αλλά επειδή δεν είχε συζητηθεί τότε, η κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τη σημασία της θεωρώντας ότι δεν θα είχε πρόβλημα στη θεσμοθέτηση της δικής της πρότασης) είναι ότι με τη ρύθμιση αυτή που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών θα έχουμε ουσιαστικά δραματική υστέρηση εσόδων, τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στον κρατικό κορβανά (μέσω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος).