Φορολογία 2015 : Μεγάλες επιβαρύνσεις σε ειδικές περιπτώσεις (Σημείωμα Foroline)

0

speedup_630-630x330

Μεγάλες επιβαρύνσεις περιμένουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 , που θα δηλωθούν εντός του 2015.

1. Άνεργοι με τεκμήρια διαβίωσης- Περιστασιακά απασχολούμενοι

Όσοι απέκτησαν εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση (΄πχ.με τίτλο κτήσης , την παλιά απόδειξη δαπανών) , ανεξαρτήτως ποσού θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και προκαταβολή 55% αν δεν έχει γίνει παρακράτηση φόρου.
Επίσης και οι άνεργοι θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή για τα τεκμαρτά εισοδήματα του.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι με ειδική ρύθμιση οι κατηγορία αυτή (άνεργοι) που είχαν εισοδήματα πραγματικά μέχρι 5.000€ και τεκμαρτά μέχρι 9.550€ , δεν φορολογούταν διότι ίσχυε για αυτούς η κλίμακα φορολόγησης των Μισθωτών. Αυτό δεν ισχύει για τα εισοδήματα πραγματικά ή τεκμαρτά του 2014.

2. Μπλοκάκια

Α. Αν είναι μισθωτοί και μπλοκάκι , τα εισοδήματα τους θα φορολογούνται αυτοτελώς . Δηλαδή το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με τη κλίμακα των Μισθωτών (από 22% και μείωση του φόρου από 2.100€) και το εισόδημα από μπλοκάκι με 26% και τέλος επιτηδεύματος 650€ , αντί 500 πέρυσι.
Πέρυσι υπήρχε η επιλογή να φορολογηθούν επί όλου του ποσού με τη κλίμακα των Μισθωτών (υπό προϋποθέσεις)
Β. Φέτος επίσης αυτοί που έχουν εισοδήματα από μπλοκάκι (έως 3 εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) θα πρέπει να έχουν και μία ακόμα προϋπόθεση : Να είναι δηλωμένη ως έδρα αποκλειστικά η κατοικία τους. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να φορολογηθούν με τη κλίμακα των Μισθωτών.

3. Φορολογούμενοι με τεκμήρια διαβίωσης-Μικρά εισοδήματα από ενοίκια

Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν κανένα εισόδημα φορολογούνται με το τεκμαρτό εισόδημα τους με 26% και προκαταβολή 55%.
Επίσης όσοι έχουν μικρά εισοδήματα από ακίνητα που δεν καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημά τους , θα φορολογούνται για το ποσό που καλύπτεται από τα ενοίκια με 11% και το υπόλοιπο μέχρι το τεκμαρτό με 26% και προκαταβολή 55%.

Τέλος θυμίζουμε ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται φέτος με 11% (πέρυσι 10%) για ποσά μέχρι 12.000€ και 33% άνω των 12.000€

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.