Ιατρικές Δαπάνες : Φορολογικά αναγνωρίζονται σε όλους… (παραδείγματα)

22

Με εγκύκλιο από τις 20/02/2015-η οποία συνεχίζει να ισχύει για τελευταία φορά* για τις φετινές δηλώσεις 2017(που αφορούν το 2016)-  η ΓΓΔΕ διευκρίνισε ότι τη  μείωση του φόρου για δαπάνες ιατρικής ,νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης ισχύει, όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν.

Για τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης διευκρινίζονται τα εξής :

Μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως της πηγής εισοδήματος, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή, και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Στα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:

– Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.

– Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.

– Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

– Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ’ οίκον.

– Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων, όπως ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κ.λπ.

– Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνες για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές, ιδρύματα ή οργανισμούς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

– Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

Τα δικαιολογητικά

Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν τον φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος. Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.

Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορείτε να τη δείτε και να τη κατεβάσετε εδώ 

Η μείωση του φόρου

Να επισημάνουμε ότι η μείωση του φόρου για  ιατρικές δαπάνες που θα δηλώνουμε, επιτυγχάνεται με την προϋπόθεση ότι τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το πέντε (5%) τοις εκατό του φορολογητέου εισοδήματός του. Σημειώνεται ότι το ποσό της έκπτωσης, ανεξάρτητα από το συνολικό ποσό της δαπάνης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις (3.000) ευρώ, για κάθε φορολογούμενο

Η δυνατότητα δε, της έκπτωσης από το ποσό του φόρου που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των ετήσιων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλλει ο φορολογούμενος, στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή.


Παραδείγματα:
1)Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 10.000€ έχει δαπανήσει για ιατροφαρμακευτικά έξοδα 350€, η έκπτωση της δαπάνης δεν αναγνωρίζεται διότι  τα έξοδα αυτά ΔΕΝ υπερβαίνουν το πέντε (5%) τοις εκατό του φορολογητέου εισοδήματός του.

2)Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 10.000€ έχει δαπανήσει για ιατροφαρμακευτικά έξοδα 700€, η έκπτωση της δαπάνης αναγνωρίζεται διότι  τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το πέντε (5%) τοις εκατό του φορολογητέου εισοδήματός του.Άρα θα έχει έκπτωση φόρου 70€ κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

3)Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 100.000€ έχει δαπανήσει για ιατροφαρμακευτικά έξοδα 40.000€, η έκπτωση της δαπάνης αναγνωρίζεται διότι  τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το πέντε (5%) τοις εκατό του φορολογητέου εισοδήματός του, αλλά ή έκπτωση του θα περιοριστεί στις 3.000€ και δεν θα έχει έκπτωση 4.000€ (40.000€ Χ 10%= 4.000€)

*ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Με τον Ν.4472/2017 Αρ.69  καταργείται η έκπτωση για ιατρικές δαπάνες, αναδρομικά από 01-01-2017.
Η κατάργηση αφορά τις δαπάνες για τη φορολογική δήλωση του 2018

 

22 Σχόλια

  1. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ

  2. X.PLATANIAS on

    ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
    ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΣ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

  3. Γιάννης on

    Καλή Ανάσταση με υγεία σε όλο το team
    Ευτυχείς για τις πολύτιμες ενημερώσεις σας

  4. Γιάννης Κουρούτης on

    Χρόνια πολλά , Χριστός ανέστη , με υγεία για όλους μας
    Μία ερώτηση – διευκρίνηση :
    Ιατρικά έξοδα να υπερβαίνουν το πέντε (5%) τοις εκατό του φορολογητέου εισοδήματός .
    Ατομικού ή οικογενειακού
    (εγώ 10.000 – η σύζυγος 10.000 : το 5% των 10 ή των 20.000)
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και καλή συνέχεια.

  5. Όταν η σύζυγος δεν εργάζεται μπορώ τις ιατρικές αποδείξεις που είναι στο όνομά της να τις περάσω στο δικό μου όνομα; Αν τις περάσω στο δικό της όνομα θα πάνε χαμένες. Άλλωστε εγώ πλήρωσα τις ιατρικές επισκέψεις. Απαντήστε με σας παρακαλώ. Ενημερωτικά η σύζυγος μου έχει ένα μικρό σπίτι στο όνομά της που είναι η κατοικία μας και το 2016 είχε εισόδημα ενοικίου από μία αποθήκη που νοίκιαζε 400 ευρώ
    Σας ευχαριστώ

  6. Ελενη σιομπολα on

    Καλησπερα εχω εισοδημα οικογενειακο 25000 μεχρι ποσες ιατρικες κ φαρμακειου αποδειξεις μπορω να βαλω κ τι εκπτωση φορου θα εχω? Ευχαριστω

  7. Καλησπέρα σας.. Θα πρέπει να έχετε ιατροφαρμακευτικές αποδείξεις άνω του 5% του ατομικού εισοδήματος και τότε η έκπτωση φόρου θα είναι 10% επί του ποσού των αποδείξεων

  8. ΤΟΥΦΕΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ on

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ: Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΙΝΑΙ 68 ΕΤΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ, ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ
    ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 2 ΚΟΔΙΚΩΣ 014 ΘΑ ΤΣΕΚΑΡΩ ΝΑΙ ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  9. Παπαδοπουλος Σ. on

    Καλημερα σας. Η συζυγος μου εχει μηδενικο φορολογικο εισοδημα και το σπιτι που μενουμε ειναι στο ονομα της. Οι αποδειξεις απο τη γεννα του παιδιου μας γραφουν το δικο της ονομα και πρεπει να τις δηλωσω σε αυτη. Αλλα προφανως τα ποσα τα καλυψα εγω. Λογω του μηδενικου εισοδηματος και ως εξαρτωμενο μελος δε θα συνυπολογιστουν οι δαπανες της με τις δικες μου;
    Σας ευχαριστω

  10. Καλημέρα σας… “Σημειώνεται ότι τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν το φόρο του έτους στο
    οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι ιατρικές υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος. Εάν οι ιατρικές υπηρεσίες παρασχέθηκαν σε πρόσωπο που το έτος παροχής των υπηρεσιών ήταν εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου, όμως το επόμενο έτος καταβολής της δαπάνης έπαψε να θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, η δαπάνη αναγνωρίζεται για να εκπεσθεί το έτος καταβολής, αφού όμως διαπιστωθεί ότι το πρόσωπο στο οποίο αφορά ήταν εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου
    το προηγούμενο έτος” Αυτό αναγράφει η εγκύκλιος

  11. ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ Α on

    Είμαι ακριβώς ίδια περίπτωση και αφού υπέβαλα το Ε1 και είδα ότι στην εκκαθάριση δεν εμφανίζει έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες απευθύνθηκα στη ΔΟΥ.Μου εξήγησαν ότι δεν συνυπολογίζονται οι δαπάνες.Το αν θα μπορούσα τις δικές της αποδείξεις να τις περάσω στον δικό μου κωδικό, επειδή είναι ονομαστικές προφανώς δεν γίνεται.

  12. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σ. on

    Καλησπερα σας ξανα,
    Γιατι στη ΔΟΥ σας ειπαν οτι δεν συνυπολογιζονται αφου στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στο άρθρο 18 παρ.3 διαβαζω ότι ”Οι ιατρικές δαπάνες που πραγματοποιούνται για τα εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού της μείωσης φόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1.”;
    Εγω πηρα τηλέφωνο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων για να ρωτησω για την περιπτωση μας και μου ειπαν να στειλω ερωτημα στο Α.Α.Δ.Ε. γιατι εαν ειναι λαθος του συστηματος μονο αυτοι μπορουν να μου πουν τι να κανω. Τους εστειλα μηνυμα και περιμενω.

  13. Πολυχρονοπούλου on

    Καλημέρα σας,
    Καταβάλλω εξ ιδίων τα ετήςια δίδακτρα ιδιωτικού σχολείου του εγγονού μου.
    Εκπίπτουν απο το εισόδημά μου;

  14. Καλημέρα σας τα δίδακτρα ιδιωτικού σχολείου, αποτελούν τεκμήριο (Κωδ.769) για τους γονείς που τα καταβάλλουν. Στη περίπτωση σας -κατά τη γνώμη μας- η καταβολή των διδάκτρων μπορεί να θεωρηθεί δωρεά προς του γονείς και δεν αποτελούν ελάφρυνση για εσάς. Ενώ αν θεωρηθεί δωρεά το ποσό των διδάκτρων θα επιβαρύνει ως τεκμήριο του γονείς.

  15. Καλησπέρα σας,
    το αποτελεσμα της δηλωσης μου ειναι πιστωτικό χωρις την προσθήκη ιατρικών δαπανών. Αν προσθέσω και τια ιατρικές δαπάνες αυξάνεται η επιστροφή φόρου ή δεν επηρεάζεται καθόλου;

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.