Πάνω από την αξία του χρυσού το bitcoin! Σάλος στις αγορές

0

Ανησυχία για το ενδεχόμενο «φούσκας» στην αγορά των ψηφιακών κρυπτογραφημένων νομισμάτων, όπως του bitcoin, προκαλεί η ιλιγγιώδης άνοδος της αξίας τους, που τις τελευταίες ημέρες έχει υπερβεί τα 50 δισ. δολάρια.

Οι υπερβολικές ανατιμήσεις των εναλλακτικών νομισμάτων συμπίπτουν χρονικά με την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή 12 Μαίου από κακόβουλο λογισμικό στα συστήματα υπολογιστών όλου του κόσμου.

Καθοριστικός παράγων για τη μεγάλη αύξηση της αξίας των ψηφιακών νομισμάτων ήταν η εκτίναξη κυρίως του σημαντικότερου από όλα, του bitcoin. Την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε πάνω από 500%. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η αξία του μεγαλύτερου κρυπτογραφημένου νομίσματος έχει αυξηθεί κατά 55% από την αρχή του μήνα και υπερβαίνει πλέον εκείνη του χρυσού.

Την Παρασκευή ανερχόταν στα 1.900 δολάρια στο Χρηματιστήριο Ψηφιακών Νομισμάτων Bitfinex. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η κερδοσκοπία αποβαίνει προς όφελος των συστημάτων ανώνυμων και μη ανιχνεύσιμων πληρωμών, που χρησιμοποιούνται από παραβάτες στον κυβερνοχώρο.

Εκτός από το bitcoin, υπάρχουν άλλα 830 ψηφιακά ή εναλλακτικά νομίσματα, «alt-coins» όπως έχουν ονομαστεί από τα αρχικά της λέξης «εναλλακτικό» στην αγγλική γλώσσα, πολλά από τα οποία προσφέρουν διαφόρων ειδών τεχνικά πλεονεκτήματα που δεν τα προσφέρει απαραιτήτως το bitcoin.

Το ethereum, για παράδειγμα, που έρχεται δεύτερο σε αξία μετά το bitcoin, δεν αποτελεί μόνον ένα ψηφιακό νόμισμα. Οσοι το χρησιμοποιούν μπορούν να κωδικοποιήσουν λογισμικό. Το litecoin, ένα από τα παλαιότερα ψηφιακά νομίσματα, είναι παρεμφερές με το bitcoin. Στον αντίποδα βρίσκεται το steem, που είναι το νεότερο όλων των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς δημιουργήθηκε μόλις την περασμένη χρονιά. Θεωρείται μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες πλατφόρμες, επειδή μπορεί κανείς να πληρωθεί με αυτό αλλά και να γράψει άρθρα, να τα βαθμολογήσει ή να τα επιμεληθεί.

Επίσης, το MketheMug, ένα από τα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα, που υπόσχεται στους κατόχους του πληρωμές ανά εβδομάδα, αλλά και το dash, που δημιουργήθηκε για να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα του bitcoin, όπως, για παράδειγμα, τους αργούς ρυθμούς στη διαδικασία της συναλλαγής, καθώς και το dogecoin στο οποίο μπορούν να διεκπεραιωθούν συναλλαγές σε περίπου ένα λεπτό.

Ολα αυτά τα κρυπτογραφημένα ψηφιακά νομίσματα προβάλλονται ως εναλλακτική επένδυση και ειδικότερα ως εναλλακτική στα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται σε μη εισηγμένες.

Εχει, όμως, σημειωθεί μεγάλη αύξηση στο είδος των δημόσιων εγγραφών κρυπτογραφημένων νομισμάτων, από τις οποίες μπορούν οι επενδυτές να αντλούν κεφάλαια σε bitcoin ή σε άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Αυτού του είδους οι χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν υπόκεινται σε καμία ρύθμιση.

Μοιραία, η διόγκωση αυτής της αγοράς έχει προσελκύσει την προσοχή των νομικών αλλά και του κόσμου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς εκφράζουν φόβους πως τα κρυπτογραφημένα νομίσματα αποτελούν ένα μέσον με το οποίο θα αντλούν κεφάλαια οι επιχειρήσεις κατά παράβαση της νομοθεσίας που διέπει την κεφαλαιαγορά.

Οι ρυθμιστικές αρχές αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα σχετικά προβλήματα και φαίνεται ότι μόλις τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία αυτού του νέου τομέα της αγοράς.

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, μόλις τον περασμένο μήνα οι Αρχές επέβαλαν αυστηρότερη νομοθεσία στη χρήση και στις συναλλαγές του bitcoin. Τα χρηματιστήρια και τα ανταλλακτήρια του ψηφιακού νομίσματος υποχρεούνται εφεξής να εγγράφονται στους καταλόγους του ιαπωνικού κράτους και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία που επιβάλλει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τον κάτοχο και χρήστη των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς και με τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Το αποτέλεσμα είναι, βέβαια, η αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις.

Παρατηρητές της αγοράς αναφέρουν στους FT ότι οι χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων κάνουν συναλλαγές σε αυτά από τμήματα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες εξειδικεύονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τελικά, αυτές οι συναλλαγές ανιχνεύονται από ανώτερα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Κάποιοι από τους χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων έχουν συγκεντρώσει ολόκληρες περιουσίες σε ψηφιακή μορφή, αλλά δεν μπορούν να τις ρευστοποιήσουν επειδή οι τράπεζες επιστρατεύουν μηχανισμούς για να αποφύγουν το ξέπλυμα χρήματος.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.