Υποχρεωτικό εξιτήριο για ασθενή που καπνίζει εντός χώρου νοσηλείας

1

Ξεκινούν  και πάλι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού

της Πέννυς Μπουλούτζα 

Πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει διυπουργικός συντονισμός για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της δημοτικής αστυνομίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, των λιμενικών αρχών και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας προτίθεται να λάβει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ηδη η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει εντολή στους επιθεωρητές υγείας να διενεργούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με μονάδες υγείας, ενώ επιπλέον έχει κάνει συστάσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων να θέσουν ως μία εκ των προτεραιοτήτων τους την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, «έχουμε δώσει εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας ό,τι περιστατικά έχει να μας τα καταγγέλλει και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις», υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ αυτών είναι και το πειθαρχικό εξιτήριο, δηλαδή να παίρνει υποχρεωτικό εξιτήριο κάποιος που καπνίζει εντός χώρου νοσηλείας άλλων ασθενών.

Ο κ. Ξανθός, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις δράσεις που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα «έλλειμμα εφαρμογής του νόμου, διότι έχει εδραιωθεί μια κουλτούρα ανοχής απέναντι στη μη εφαρμογή του νόμου, ασυδοσίας, ατιμωρησίας και μη σεβασμού του δικαιώματος της πλειοψηφίας που δεν καπνίζουν». Και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δώσουμε την αίσθηση ότι κάνουμε ένα restart σε αυτή την υπόθεση, σε ένα τοπίο που είναι απολύτως βαλτωμένο για πολλά χρόνια. Γίνεται μία προσπάθεια επανεκκίνησης με επιστημονική, πολιτική και κοινωνική συστράτευση».

Πρόγραμμα «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα»

Εν τω μεταξύ, την υλοποίηση προγράμματος αντιμετώπισης του καπνίσματος στα νοσοκομεία ξεκινά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και την Ιατρική Σχολή Πατρών. Το πρόγραμμα «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας». Περιλαμβάνει δράσεις όπως ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες, διανομή ενημερωτικού υλικού (αφίσες/φυλλάδια), λειτουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής (1141) για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και για τις καταγγελίες καταστρατήγησης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας εντός του νοσοκομείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπεται η απονομή τιμητικής πλακέτας στα «ελεύθερα καπνού» νοσοκομεία.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

1 σχόλιο

  1. Ενας πολίτης on

    Η ανομία εινα χαρακτηριστικό οταν μια κοινωνία εχει κατάρρευση και συνεχίζει την κάθοδο.
    Το προβλημα δεν ειναι η νοοτροπία οπως προσπαθούν οι πολιτικοί να μεταφέρουν τις ευθύνες στους αλλους …αλλα το προβλημα είναι η ελλειψη ελέγχων και η εφαρμογή του νόμου….που εινα θεμα και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.
    Οταν δεν εφαρμόζεται ο νομος ….παντα θα υπαρχουν καποιοι ακομα και σε μια κοινωνία με πολλη καλη νοοτροπία… που θα καπνίζουν…. το μονο που σταματάει μια κακη πράξη ειναι η τιμωρία ..ετσι γινεται σε ολα τα κρατη.
    Οταν δεν γινεται έλεγχος & δεν επιβάλλονται τιμωρίες ….ο νομος γινεται προεραιτικος στην εφαρμογή του αυτόματα. Αυτο κανουμε στην Ελλαδα σε αντίθεση με τα αλλα κρατη και μετα οι πολιτικοί λενε οτι ειναι θεμα νοοτροπίας… το προβλημα ειναι η ανευθυνότητα των πολιτικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ