Προσοχή, μήπως πληρώνετε παραπάνω στην εφορία…

0

Κι όμως συμβαίνει: Οι πολίτες συχνά πληρώνουν στην εφορία παραπάνω από όσα οφείλουν, αφού δεν ελέγχουν το υπόλοιπο της οφειλής τους προτού πάνε στο…ταμείο! Απόδειξη; Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ,  το τελευταίο διάστημα συμψηφίστηκαν 434.944 υπερεισπράξεις, με συμψηφιζόμενο ποσό 22.285.376,44 ευρώ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΙΣΠΡΑΞΗ; «Ποσό που καταβλήθηκε αλλά δεν πιστώθηκε αυτόματα σε οφειλή ή ρύθμιση. Το ποσό αυτό εμφανίζεται στη Δ.Ο.Υ. ως εκκρεμότητα επιστροφής / συμψηφισμού».

ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΕΙΣΠΡΑΞΗ (ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ)

1.Αλλαγή ποσού υπολοίπου

λόγω συμψηφισμών με συνέπεια την πληρωμή μεγαλύτερου ποσού από το υπόλοιπο της οφειλής. Καθημερινά πραγματοποιούνται από τις Δ.Ο.Υ. (αυτεπάγγελτα) συμψηφισμοί επιστροφών με οφειλές , οπότε σε αυτή την περίπτωση μειώνεται το υπόλοιπο ποσό της οφειλής σας. Επίσης, σε τακτά διαστήματα πραγματοποιούνται και αυτόματοι μαζικοί συμψηφισμοί κεντρικά
Στους ενδιαφερόμενους πολίτες αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε μέσω της εφαρμογής “Προσωποποιημένη Πληροφόρηση” του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους
 2. Σημείωμα για πληρωμή μη επικαιροποιημένο
3. Πληρωμή της 1ης δόσης της ρύθμισης τμηματικά.
4. Πληρωμή οφειλής εκτός ρύθμισης και αίτηση ρύθμισης πριν την πίστωση της οφειλής

Προκειμένου   να ελαχιστοποιηθούν οι επισκέψεις των φορολογούμενων στη Δ.Ο.Υ., εξαιτίας ενδεχόμενης υπερείσπραξης, η ΑΑΔΕ προτρέπει σε κάθε περίπτωση, πριν από κάθε πληρωμή , να ελέγχεται το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής τους ή/και τη πιθανή αναμόρφωση των δόσεων, μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένης Πληροφόρησης» .

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μαζικοί συμψηφισμοί, μέχρι 07/09/2017 που αφορούν σε υπερεισπράξεις και σε επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, για φορολογούμενους με μία ή περισσότερες αρρύθμιστες οφειλές.

Με βάση του Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ,  συμψηφίστηκαν 434.944 υπερεισπράξεις, με συμψηφιζόμενο ποσό 22.285.376,44 ευρώ και έγιναν 133.502 συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αφορούσαν σε δηλώσεις που υποβλήθηκαν μεταξύ των ετών 2014-2017, με ποσό συμψηφισμού 18.878.442,52 ευρώ.Το συνολικό ποσό των 41.163.818,96 ευρώ συμψηφίστηκε κατά ποσοστό 63% και 24% με οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α. και φόρου εισοδήματος αντίστοιχα.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.