Το «καλό» και το κακό σενάριο για δανειολήπτες που πέφτουν στα χέρια των Funds

0

Νέα δεδομένα για χιλιάδες δανειολήπτες, με οφειλές στο «κόκκινο», σηματοδοτεί το κλείσιμο του deal μεταξύ Eurobank και Intrum για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

της Αγγελικής Βελεσιώτη

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μολονότι το επίμαχο πακέτο αφορά σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, οι μελλοντικές συμφωνίες, που ήδη προωθούνται από τις τράπεζες, θα είναι πιο… διευρυμένες.

Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, φέρεται να σχεδιάζει την πώληση δανείων καλυμμένων με εξασφαλίσεις, ύψους, επίσης, 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθούν προσεχώς και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι εποπτικές αρχές, άλλωστε, έχουν φροντίσει να διαμηνύσουν σε όλους τους τόνους ότι οι εγχώριες τράπεζες οφείλουν να παρουσιάσουν σημαντικά και απτά αποτελέσματα στο ζήτημα της τακτοποίησης των κόκκινων χαρτοφυλακίων, εάν θέλουν να πιάσουν τους στόχους σε βάθος διετίας.

«Η κερκόπορτα έχει ανοίξει, δίνοντας τη δυνατότητα στα funds να αναλάβουν δράση. Στόχος τους είναι η αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και για να τον πετύχουν θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό τρόπο», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.

Αντιμέτωποι με δύο σενάρια -ένα θετικό και ένα αρνητικό- βρίσκονται πλέον οι κόκκινοι οφειλέτες, με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα funds αγοράζουν φθηνά, τότε οι δανειολήπτες ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το δάνειό τους σε πολλή χαμηλή τιμή και να ‘‘καθαρίσουν’’», υπογραμμίζει ο δικηγόρος, κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, που προσθέτει: «Στην περίπτωση, για παράδειγμα, της Eurobank η Intrum αγόρασε με αντίτιμο τρία σεντς ανά ευρώ δανείου. Εάν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με το δανειολήπτη, πουλώντας περίπου στο διπλάσιο, τότε ο στόχος της κερδοφορίας έχει επιτευχθεί».

Μια τέτοια συμφωνία έκλεισε και ο κ. Νικόλαος Κουρκουτσάκης. Οπως αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο, τα χρέη του, ύψους 22.000 ευρώ στη Citi Bank από ένα καταναλωτικό δάνειο και δύο κάρτες, σβήστηκαν, μετά την πώλησή τους στην Βaupost. Συγκεκριμένα, το fund εξαγόρασε δάνεια ονομαστικής αξίας ύψους 250 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 78 εκατ. ευρώ, ενώ τη διαχείρισή τους ανέλαβε η εταιρία CreditM. «Στις πρώτες επαφές μού ζήτησαν να δώσω το 60% της παραπάνω οφειλής.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι περίμενα να εκδοθεί η σύνταξή μου, εξήγησα πως ήταν αδύνατη η όποια καταβολή. Τελικά, πέρυσι το καλοκαίρι μού έκαναν πρόταση, την οποία και αποδέχτηκα, να αγοράσω τα δάνειά μου έναντι μόλις 1.080 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η τράπεζα δεν θα μπορούσε να πουλήσει φθηνότερα το δάνειο στον ίδιο το δανειολήπτη, γιατί, αφενός, θα έπρεπε να λογοδοτήσει στους μετόχους της και αφετέρου θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με τους πράσινους δανειολήπτες.

Στην περίπτωση, πάντως, που το fund δεν ενδιαφέρεται για άμεσα κέρδη, τότε ενεργοποιείται το αρνητικό σενάριο για το δανειολήπτη, που τον θέλει δέσμιο των αγοραστών, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Στο πλαίσιο αυτό, νομικοί κύκλοι θέτουν και την παράμετρο της… κρυμμένης εξασφάλισης. «Κάποιος μπορεί να έχει τρεις τέσσερις πιστωτικές κάρτες ή ένα απλό καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφάλιση και ένα στεγαστικό με υποθήκη, επίσης, στο κόκκινο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας φόβους πως από τη στιγμή της πώλησης του καταναλωτικού χαρτοφυλακίου στα funds, αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε πλειστηριασμό το υποθηκευμένο ακίνητο.

πηγή: Έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.