Δηλώσεις 2015 : Η Δήλωση για τους άνω των 18 χρονών…

2

eforia_tampela

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης έχουν και οι Πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ,αν αποκτούν εισόδημα ανεξάρτητα αν σπουδάζουν ή είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένεια τους.

Ας δούμε αρχικά τις διατάξεις του Νόμου και των σχετικών εγκυκλίων για το θέμα :

Άρθρο 67
Υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβολή του φόρου.
1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 καθορίζεται ποιοι είναι υπόχρεοι σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ο τρόπος υποβολής, καθώς και τα εισοδήματα που θα δηλωθούν. Ειδικότερα, ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και οι κεκαρμένοι μοναχοί για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.
Ακόμα :
Άρθρο 11. Εξαρτώμενα μέλη
1. Ως «εξαρτώμενα μέλη» του φορολογούμενου, θεωρούνται:
α) ο (η) σύζυγος, εφόσον δεν έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής,
β) άγαμα τέκνα, εφόσον:
– είναι ανήλικα έως 18 ετών ή
– είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή
– είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους,
γ) τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:
– τέκνα του φορολογούμενου,
– αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων.
δ) ανιόντες,
ε) ανήλικα ορφανά από πατέρα και μητέρα που έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με το φορολογούμενο ή τον/τη σύζυγο.
2.Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β’ , δ’ και ε’ της παραγράφου 1 δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.
Με βάση λοιπόν τις παραπάνω διατάξεις , υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν οι άνω των 18 ετών αν αποκτούν εισοδήματά , πραγματικά ή τεκμαρτά, φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1. Φοιτητής 19 ετών έχει στο όνομα του αυτοκίνητο με τεκμήριο 3.800 € και εισόδημα από τόκους 1,5 € : Είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του.
2. Φοιτητής 20 ετών συνοικεί με την οικογένεια του και δεν διαθέτει στο όνομα του κανένα περιουσιακό στοιχείο , ούτε είχε αποκτήσει κάποιο εισόδημα : Δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης και μπορεί να θεωρηθεί εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του.
3.Φοιτητής 19 ετών έχει  εισόδημα από τόκους 0,5 € : Είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση και μπορεί να θεωρηθεί εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του.
Στο θέμα της φορολογίας των εισοδημάτων :
Δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα.

2 Σχόλια

  1. ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ on

    ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ. ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ. ΝΑΙ Ή ΌΧΙ;

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.