Κι αν σας πιάσουν χωρίς εισιτήριο, τι κάνετε;

2

 Μερικά εξοργιστικά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και του ηλεκτρικού κι από φιλήσυχο πολίτη, μπορούν να σε μετατρέψουν σε Ταλιμπάν

της Χριστίνας Γαλανοπούλου

Aς ξεκινήσω με το ότι είμαι κατά της βίας, γενικώς. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έπιασα κανά δυο φορές τον εαυτό μου να επεξεργάζεται πιθανά σενάρια αυτοάμυνας ή ακόμη και επίθεσης. Και για να εξηγούμαι: την τελευταία φορά που με έπιασαν χωρίς εισιτήριο, ήμουν φοιτήτρια και είχα να επιλέξω ανάμεσα σε μια διαδρομή με τον ηλεκτρικό και στο αν θα μου «έβγαιναν» τα λεφτά για σνακ, τσιγάρα και εφημερίδες.

Εννοείται ότι στο ζύγι βγήκαν κερδισμένα όλα τα άλλα, μπήκα χωρίς εισιτήριο, με πιάσανε, ο ελεγκτής ήθελε και λίγο να κάνει το κομμάτι του και να με κάνει και «ντα» παρουσία κερκίδας, δεν του βγήκε όπως το υπολόγιζε, έδωσα ταυτότητα, έκοψε πρόστιμο, αυτό ήταν όλο.

Από τότε κυκλοφορούσα πάντοτε με κάρτα απεριορίστων, όλα καλά, κανένα πρόβλημα.   Από τη μέρα που ξεκίνησε η φάρσα με τα νέα εισιτήρια, ορκίστηκα ότι δεν θα περιμένω σε ουρά, (δεν το τήρησα, λόγω γκρίνιας), έχασα δυο ώρες απ’ τη ζωή μου, χωρίς αποτέλεσμα και επίσης ορκίστηκα (και το τήρησα) ότι δεν θα εμπιστευθώ τα περί «ηλεκτρονικής» αποστολής της κάρτας. Όσος κόσμος γνωρίζω ακόμη την περιμένει και στο ενδιάμεσο πληρώνει ξέχωρα ημερήσια εισιτήρια, 5 διαδρομών και άλλες παραλλαγές του κομίστρου του.

Το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από χρόνια έκανα χωρίς εισιτήριο τη διαδρομή Ευαγγελισμός – Σύνταγμα, Σύνταγμα – Πετράλωνα, και, ειλικρινά, αν με βρείτε, πιάστε με. Στα εκδοτήρια γινόταν –συγνώμη, κιόλας- της τρελής. Ουρές απροσμέτρητες στα γκισέ, δυο μηχανήματα αυτόματης έκδοσης «εκτός λειτουργίας», χάος με τις οδηγίες από δύο φιλότιμους υπαλλήλους, να τα λέμε κι αυτά. Ούτε το 1,40 να μην μπορείς να βγάλεις, χωρίς να περιμένεις ένα μισάωρο τουλάχιστον. Θα πει κάποιος ότι έπεσα στην περίπτωση, αλλά θα πω ότι η ζωή μας έχει γίνει μια ατέλειωτη περίπτωση.
Δεν είχα χρόνο για χάσιμο, όπως και καμία πρόθεση να κλέψω το υπέροχο κράτος και το εκσυγχρονισμένο σύστημά του. Πέρασα ανάμεσα από τα ακυρωτικά μηχανήματα με νεύρα και χτυποκάρδι. Τι θα γινόταν αν με έπιαναν; Γιατί να το περάσω εγώ αυτό το ρεζιλίκι; (Σ.Σ.: άρχισα να σκέφτομαι, όπως η μαμά μου). Μήπως θα μου μιλούσαν άσχημα; Μήπως θα με τραμπούκιζαν; Κι αν έμπλεκα σε καυγά; Κι αν γίνονταν έκτροπα; Κι αν δεν καθόταν ο ελεγκτής να του εξηγήσω;  

Μέχρι να κατέβω στις αποβάθρες, είχα ήδη γίνει ταλιμπάν, ισορροπώντας μεταξύ τρόμου και πιθανών σεναρίων.

Και όχι, δεν πρόκειται να δώσω ταυτότητα – και γιατί να πληρώσω πρόστιμο, εγώ που ήμουν πάντα εντάξει, αφού επικρατούσε αυτό το πανδαιμόνιο;! – και θα γίνει χαμός (στο μυαλό μου όλα, εννοείται, και με την πίεση να έχει πάρει τον ανήφορο).

Οι ηλίθιες ελληνικές απορίες με κούρδιζαν μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου: πόσοι είναι σαν κι εμένα που έχουν όλη την καλή διάθεση να είναι εντάξει, αλλά δεν έχουν σκοπό να συναινέσουν σ’ αυτό το μαρτύριο; Γιατί όλα πρέπει να γίνονται μισά; Γιατί πάντα ο μηχανισμός να είναι τόσο ανέτοιμος σε όλα του, αλλά πάντα έτοιμος να σε πλήξει με ένα ωραιότατο πρόστιμο; Γιατί υποτιμάς τη νοημοσύνη μας τόσο απροκάλυπτα;
Δυο μήνες μετά την ανακοίνωση της μετάβασης στη νέα θαυμαστή εποχή των ηλεκτρονικών ελέγχων στα εισιτήρια, είναι αδύνατον να ευλογείς όλο αυτό το χάος, πιστεύοντας στην καλή πρόθεση των πολιτών. Οι αστικές συγκοινωνίες έχουν το ατού της ταχύτητας, του «πλήρωσα – έφτασα», όταν, λοιπόν, τις μετατρέπεις σε βάσανο, δεν μπορεί, ποντάρεις στην αναταραχή.

Στην επιστροφή –επίσης χωρίς εισιτήριο- είχα υιοθετήσει την έκφραση ολύμπιας μακαριότητας της γιαγιάς δίπλα μου. Χωρίς παρεξήγηση και καμία απειλητική διάθεση, θα το ξαναπώ: πιάστε με. Αν δεν έχει ουρά μέχρι την Κόρινθο, θα βγάζω εισιτήριο. Και θα περιμένω τη μέρα που για να βγάλεις κάρτα, δεν θα χρειαστεί να εξευτελιστείς με ένα δίωρο στην ουρά. Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, θα καβαλάω πορτάκια (στην περίπτωση που πριν εξομαλυνθεί όλη αυτή η κατάσταση, τα κλείσουν ωραία και νομότυπα, αλλά καθ’ όλα ανήθικα).  

Κι αν υπάρχουν ακόμη απορίες γιατί ο κόσμος δεν συμμερίζεται το συνδικαλιστικό φρόνημα σε κάθε απεργία, κάθε στάση εργασίας και κάθε τρελή αργοπορία, από εδώ και πέρα αυτές οι απορίες ίσως απαντηθούν με τον απολύτως λάθος τρόπο, γι’ αυτό ας υπάρξει μια φροντίδα παραπάνω από συναρμόδιους και εμπλεκόμενους (δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα) για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Και ας το πούμε ακόμη πιο απλά και τόσο λαϊκά όσο το καταλαβαίνει η παρούσα κυβέρνηση: το να σεβαστείς το μεροκάματο, τον χρόνο και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου κάθε ηλικίας που έρχεται και στέκεται στην ουρά γιατί θέλει να είναι εντάξει, θα είναι μία εξαιρετικά υπεύθυνη, αριστερή και ευρωπαϊκή χειρονομία, σε μια χώρα που παλεύει και για τα τρία μαζί και δεν της βγαίνει με τίποτα.

Τουλάχιστον, μέχρι να λειτουργήσει απολύτως σωστά και σε όλα τα επίπεδα το υπέροχο νέο σύστημα με τα εισιτήρια.

πηγή: www.lifo.gr2 Σχόλια

 1. αγις ανδεγαυος on

  Η ΚΥΡΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΕΙ. ΠΑΡΟΤΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΘΕΙ ΚΑΤΑ 90% ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΑΠΟΨΕΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΥΣ!!!!! ΤΟ ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΟΝ!!! ΜΕ 95% ΑΡΜΟΔΙΟ-ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ-ΤΟΝ ΔΑΚΡΥΒΡΕΚΤΟ ΜΕ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΤΑΤΟ: »ΟΤΑΝ ΒΓΗΚΕ Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ». ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΑ ΑΠΑΘΕΙΣ, ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΑΘΕΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ….ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ. ΜΗΠΩΣ ΠΤΑΙΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟ-ΑΠΛΥΤΑ!!!!!!!;;;;;;;;Η ΗΛΕΚΡΟ-ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΑΡΤΑ ΜΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ……….ΠΡΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ …….ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!! ΗΜΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΩΛΕΣΘΕΙ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΧΙ!!! ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΑΝ ΠΙΘΗΚΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ, ΠΑΡΕΔΩΣΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ….ΕΙΔΙΚΟ…..ΥΠΑΛΛΗΛΟ, [ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΜΜΕΛΕΣΤΑΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕ,,,ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕ!!!] ΤΑ ΗΛΕΓΞΕ ΚΙ ΕΦΥΓΑ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΥΤΕ 5 ΛΕΠΤΑ!!!!

 2. Γιαννης on

  Θα το πω απλά και όποιος θέλει ας το καταλάβει.
  Έβγαζα, κάρτα απεριορίστων διαδρομών από τον 8/2004.
  Μεχρι και το 2016 συνάντησα περίπου 15 έλεγχους.
  Ας κάνει κάποιος τον λογαριασμό.
  12χρονια Χ 12 μήνες Χ 30€ (σημερινή τιμή) 12*12*30=4.320€
  15 πρόστιμα πόσο? 60€ Χ 15 φορες=900€
  Απλα μαθηματικά Δεν βγάζω κάρτα δεν βγάζω εισιτήριο δεν περιμένω σε ουρά.
  Ευχαριστώ. Θα πληρώνω πρόστιμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.