Δηλώσεις 2015 : Ας αποδεχθεί επιτέλους η Πολιτεία τις ευθύνες της…(Άρθρο)

0

129-744x558

Ένα “εκρηκτικό” πραγματικά σκηνικό υπάρχει αυτή τη στιγμή , στο πεδίο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων , φυσικών & νομικών προσώπων . Η Πολιτεία ως ο  κύριος και καθοριστικός παράγοντας της διαμόρφωσης του σκηνικού αυτού , θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και παράλληλα  με ρεαλισμό και θάρρος να δώσει τις λύσεις.

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι ο Νόμος που αφορά στη Φορολογία (Ν.4172 -ΚΦΕ) ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή , τον Ιούλιο του 2013 για να ισχύσει την 01-01-2014.
Ο χρόνος μέχρι την έναρξη ισχύος του Νόμου φυσικά και επαρκούσε να εκδοθούν όλες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι επεξήγησης του Νόμου , ενώ παράλληλα υπήρχε άπλετος χρόνος μέχρι τις 31-12-2014 να ετοιμαστούν και τεχνικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία (πχ. έντυπα δηλώσεων) που θα επέτρεπαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να εκπληρώσουν έγκαιρα και σωστά τις υποχρεώσεις τους.

Αντ’ αυτού η Πολιτεία με ευθύνη αρχικά της πολιτικής ηγεσίας , αλλά  κυρίως της λεγόμενης ανεξάρτητης αρχής , της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και συγκεκριμένα της κ.Κατερίνας Σαββαίδου , ξεκίνησε ουσιαστικά τους πρώτους μήνες του 2015 !!!  Να μας “επεξηγεί” τον Νόμο του 2013 , ενώ ο χρόνος της 1ης εφαρμογής του (2014) είχε παρέλθει !!!

Τα αποτελέσματα αυτής της καθυστέρησης , τα απολαμβάνουμε  όλοι Σήμερα…

Τα νέα έντυπα των δηλώσεων καθυστέρησαν , οι εφαρμογές του taxis ξεκίνησαν για τα φυσικά πρόσωπα στις 15/05 και για τα νομικά στις 10/06 , οι εγκύκλιοι εκδίδονται καθημερινά ανατρέποντας σε κάποιες περιπτώσεις η μία την άλλη (βλέπε την ΠΟΛ 1113 για τις εκπιπτόμενες δαπάνες) , οι απαράδεκτες διατάξεις του Νόμου διορθώνονται μερικώς με νομοθετικές διατάξεις (βλέπε προς ψήφιση μίνι-φορολογικού) κατά μεσής της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (…άρα τροποποιητικές για κάποιες που έχουν ήδη υποβληθεί) , το σύστημα taxis “αγκομαχά” , ενώ είμαστε περίπου 1εκατ. υποβληθείσες δηλώσεις πίσω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η απαίτηση δε , όλα να ολοκληρωθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2015 , φαντάζει ως κακόγουστο αστείο…

Αλήθεια η κ.Κατερίνα Σαββαίδου θα μπορούσε στη προηγούμενη εργασία της να συμπεριφερόταν με τον ίδιο αργό και αναποτελεσματικό τρόπο , δηλαδή ως ανώτατο στέλεχος στην PriceWaterhouseCooopers μέχρι τον Ιούνιο 2014 , που ανέλαβε την ΓΓΔΕ ?

Ήρθε όμως η στιγμή η Πολιτεία αυτή τη φορά να αναλάβει τις ευθύνες της… Να αναγνωρίσει ότι η καθυστέρηση και το χάος αυτό ,  έχει τη μοναδική, δική της “σφραγίδα”…
Να αναγνωρίσει τις ευθύνες που υπάρχουν στους φορείς της (βλέπε ΓΓΔΕ) και να τις αποδώσει…

Η Πολιτεία έχει συνέχεια που δεν θα  πρέπει να  διασπάται από τις πολιτικές μεταβολές…
Ας αναλάβει η παρούσα πολιτική ηγεσία λοιπόν την ευθύνη… Σήμερα !!! Με θάρρος , ρεαλισμό και ανθρωπιά και να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που θα αποσυμπιέζει το “εκρηκτικό σκηνικό” και θα δίνει λύσεις , ακούγοντας πρώτιστα τους επαγγελματίες Λογιστές αυτή της Χώρας , που δεν κραυγάζουν , αλλά προτείνουν…

Γνωρίζουμε ότι ο Νόμος 4172 , δεν μπορεί σήμερα συλλήβδην να αλλάξει…
Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα , της εφαρμογής του…
Γνωρίζουμε ότι η ομαλή και ορθή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων , μπορεί να γίνει μόνο σε ένα πεδίο καθαρό (με ξεκάθαρες επεξηγήσεις) και σε χρονικά πλαίσια που θα επιτρέπουν σε όλους τους φορολογούμενους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με τη γνώση και την υπευθυνότητα που απαιτείται.

Η ακαμψία & τα μισόλογα δεν βοηθούν…
ΤΩΡΑ !!! Απόφαση μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων…
ΤΩΡΑ !!! Απόφαση για χορήγηση σοβαρού οικονομικού κινήτρου (έκπτωση επί του φόρου) , για την υποβολή δηλώσεων πριν τη νέα καταληκτική ημερομηνία…

ΤΩΡΑ !!! Να αποδοθούν οι ευθύνες της δημιουργίας του “χάους” στον φορέα (βλέπε ΓΓΔΕ) που συνέτεινε στη δημιουργία του…

ΤΩΡΑ !!! Η Πολιτεία να ανοίξει τα “αυτιά” της ,  στους φορείς των επαγγελματιών Λογιστών… Έχουν προτάσεις , προτάσεις ουσιαστικές που δεν κινούνται στη λογική της δικής τους “άνεσης” , αλλά στη λογική της ουσιαστικής αποσυμφόρεσης  της κατάστασης αυτής και όχι μόνο…

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής – Φοροτεχνικός

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.