Ο Λογιστής είναι εδώ και πάλι… (Άρθρο)

2

 

Η νέα κατάσταση που βιώνει η Ελληνική κοινωνία από τη Δευτέρα 28/06 , αναδεικνύει και πάλι το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει και παίζει , το “πολυεργαλείο” των τελευταίων χρόνων… Ο Λογιστής !!!

Χωρίς καμία διάθεση και κυρίως χωρίς καμία πρόθεση , να “ευλογήσω τα γένια μας” , θα ήθελα να επισημάνω μέσα από τη προσωπική μου εμπειρία το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει δίπλα στους επαγγελματίες & στις εταιρείες , μα και στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς , συνταξιούχους κά) , σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως στιγμή της Ελληνικής κοινωνίας & οικονομίας , ο επαγγελματίας αλλά και ο άνθρωπος Λογιστής…

Θεωρώ αρχικά ότι η ενημέρωση του , καθώς και η ανεύρεση-ανάγνωση όλων των πηγών και των πληροφοριών από οποιοδήποτε μέσο είναι και πάλι στη πρωτοκαθεδρία του ενδιαφέροντος και της πρακτικής  του.
Η εικόνα του δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και η πληροφορία του δεν μπορεί να είναι περιορισμένη και από συγκεκριμένες πηγές.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι γίνεται για να αναπαράγει χωρίς “αιδώ” , οτιδήποτε λαμβάνει ως πληροφορία και είδηση , αλλά ούτε και να προσπαθεί με βάση τις προσωπικές επιλογές του να “φιλτράρει”  την είδηση.
Ο Λογιστής δεν είναι δημοσιογράφος , ούτε πολιτικός αναλυτής…

Εκτιμώ ότι θα πρέπει έγκαιρα και έγκυρα , να παραθέτει και να προβάλει τις πληροφορίες-ανακοινώσεις των επίσημων φορέων και αρχών για όλα τα πρακτικά θέματα και προβλήματα που προκύπτουν τη περίοδο αυτή , ανεξάρτητα από τις προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις του , που ως Πολίτης μπορεί να έχει.

Σε δεύτερο στάδιο , η συμβολή του στην επίτευξη ενός καθεστώτος ψυχραιμίας κυρίως των επαγγελματιών , είναι καθοριστική. Σε καμία περίπτωση φυσικά αυτό δεν σημαίνει ωραιοποίηση ή “χαζοχαρούμενη” αντιμετώπιση της κατάστασης , αλλά σημαίνει κοινή προσπάθεια πρακτικής αντιμετώπισης των σημερινών δεδομένων με νηφαλιότητα μακριά από την αναπαραγωγή μιας ατέρμονης σεναριογραφίας.

Είναι πεποίθηση μου , ότι ακόμα και η αγνή , χωρίς σκοπιμότητες , σεναριογραφία για το μέλλον , με βάση θεωρητικές προσεγγίσεις , είτε πριμοδοτεί αισιόδοξες εξελίξεις , είτε απαισιόδοξες δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα , σε ένα περιβάλλον απίστευτα ρευστό και ομολογουμένως δύσκολα προβλέψιμο.
Σε μια πρωτόγνωρη και άγνωστη ως προς το μέλλον της κατάσταση , την οποία βιώνουμε  οι “προβλέψεις” δεν βοηθούν , ενώ αντίθετα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος που μόνο -κατά τη γνώμη μου- αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει σε όλα τα επίπεδα.
Η καταστροφολογία για το μέλλον  ή οι υπεραισιόδοξες “προβλέψεις” θίγουν και τη σοβαρότητα και το κύρος των εκφραστών τους…

Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που μερικές φορές όντως είναι ανυπέρβλητα , της εποχής , επίσης δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε λύσεις του τύπου “τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει , όλα στον αέρα…” .
Αυτό σημαίνει π.χ. ότι δεν παρατάμε κάθε εκπλήρωση υποχρέωσης μας… Λέω δηλαδή επί παραδείγματι,  ότι αν και οι υποχρεώσεις καταβολής προς το Δημόσιο παρατάθηκαν για μετά τη λήξη της Τραπεζικής αργίας , δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις υποβολής εντύπων ή τήρησης διαδικασιών εντός των προθεσμιών που τίθενται , ιδιαίτερα όταν αυτές δεν έχουν και οικονομικές επιβαρύνσεις.
Η λογική του “τίποτα δεν κάνω, τα παρατάω όλα…” μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να αποκομίσει , ενώ παράλληλα ενισχύει και τη ψυχολογική κατάρρευση όλων μας…

Η συμβολή στην ιεράρχηση των ενεργειών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις , τις επίσημες ανακοινώσεις και κυρίως η υποστήριξη της άποψης  ότι οι δυσκολίες μπορούν να αμβλυνθούν , μόνο αν η “Αγορά” συνεχίσει να κινείται , έστω και αργά , έστω και σε συνθήκες ασφυξίας μπορεί να δώσει ανάσα σε όλους.
Η άποψη , δεν πληρώνω τίποτα , αλλά συσσωρεύω “μετρητά” , αδιαφορώ για τους συνεργάτες μου , αδιαφορώ για τα πάντα και κοιτώ μόνο το “καλύβι” μου , είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί την Αγορά σε “πνιγμό” και στη πλήρη ακινητοποίηση της.
Η “μηχανή” έστω και αργά πρέπει να κινηθεί , για να υπάρξει συνέχεια και η ενδεχόμενη “στάση” της , εξαρτάται και από τη δική μας επιλογή.

Εν κατακλείδι , θα ήθελα για ακόμα μια φορά να τονίσω ότι ο ρόλος των Λογιστών , δυστυχώς ή ευτυχώς , στη παρούσα συγκυρία είναι σημαντικός , αφού και ως επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις με όλους τους Πολίτες , αλλά κυρίως και ως άνθρωποι που ανησυχούν και προβληματίζονται  , θα βρεθούν και σε αυτή τη κατάσταση Ενεργοί & Παρόντες…

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής – Φοροτεχνικός

2 Σχόλια

  1. Μάνος Καζακόπουλος on

    Τις περισσότερες φορές το ‘ΜΠΡΆΒΟ”, όσο και ειληκρινές να είναι, καταντά κοινοτυπία. Απλά αναρωτιέμαι που βρίσκεις τον καιρό και μάλιστα τέτοια εποχή. Χρησιμοποιείς λογογράφο.;..

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.