Τι μπορεί να αποτελέσει «σπουδαίο λόγο» για την απόλυση εγκύου;

0

Σπουδαίο λόγο αποτελούν ένα ή περισσότερα περιστατικά τα οποία, κατά αντικειμενική κρίση και βάσει της καλής πίστης, δύναται να καθιστούν τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης αδύνατη.

του δικηγόρου-εργατολόγου Γιάννη Καρούζου

Από τη δικαστηριακή νομολογία, έχει κριθεί ότι συνιστά σπουδαίο λόγο που να δικαιολογεί επαρκώς την απόλυση εγκύου, η πτώχευση ή η διάλυση της επιχείρησης, η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες του εργοδότη, η πλημμελής εκπλήρωση καθηκόντων ή η επανειλημμένη εγκατάλειψη της εργασίας για λόγους που δεν αφορούν την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζομένης. Η ύπαρξη ή μη πταίσματος στο πρόσωπο της εργαζόμενης είναι αδιάφορη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο εκάστοτε σπουδαίος λόγος θα πρέπει να δικαιολογεί δεόντως την καταγγελία της σύμβασης εργασίας εκ μέρους του εργοδότη.

Σε καμία όμως περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί σπουδαίος λόγος η ενδεχόμενη μείωση της αποδοτικότητας της εγκύου, που οφείλεται στην κατάσταση της εγκυμοσύνης της.

πηγή: www.e-forologia.gr




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.