Πότε θα επανεξετάζονται οι ηλικιωμένοι οδηγοί, με τον νέο νόμο

0

Με τον ν.4530/2018 προβλέπεται η επανεξέταση οδηγικών ικανοτήτων ανά τριετία ή ανά διετία για την ανανέωση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, στην περίπτωση που ο κάτοχος έχει συμπληρώσει το 74° ή το 80° έτος της ηλικίας του.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 65 του ν.4530/2018 κατα τροποποίηση του Π.Δ.51/2012 τονίζεται πως: «3. Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών υποχρεούνται ανά τρία (3) έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν. Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 80 ετών υποχρεούνται ανά δύο (2) έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν.»




Βάσει του άρθρου οι ηλικιωμένοι θα πρέπει ουσιαστικά να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα θα πρέπει να μπαίνουν σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (όπως ονομάζονται επίσημα οι εξετάσεις) κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν.

Επιπλέον, οι οδηγοί που είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Η παραπάνω διάταξη θα αρχίσει να ισχύει σε πέντε μήνες από την δημοσίευση του νόμου 4530/2018 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δηλαδή από την 1-9-2018 και αυτό για να υπάρξει περίοδος ενημέρωσης των οδηγών και προετοιμασίας των υποψηφίων για τις εξετάσεις.

Πηγή: https://www.e-nomothesia.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.