Η δημιουργική ασάφεια του ΚΕΑΟ που απειλεί τους επαγγελματίες με χρέη

0

Κατασχέσεις στις καταθέσεις και στα ακίνητά τους κινδυνεύουν να υποστούν ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν στα Ταμεία, ακόμα και αν καταβάλλουν κάθε μήνα όχι μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους, αλλά και ένα ποσό “έναντι” παλιότερων ασφαλιστικών οφειλών.

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Και αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει επ’ ακριβώς ποιο είναι το ελάχιστο ποσό το οποίο πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα για τα παλιά του χρέη ένας οφειλέτης προκειμένου να αποτρέψει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος του.

Πέρα από τις κατασχέσεις, οι οφειλέτες αυτοί αντιμετωπίζουν και ένα άλλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις καθημερινές επαγγελματικές τους συναλλαγές: δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα, καθώς γι’ αυτό απαιτείται εκτός από την πληρωμή των μηνιαίων εισφορών και η τήρηση ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες.

Μάλιστα, το κράτος ωφελείται από αυτή την γκρίζα ζώνη των “παλαιών” οφειλών που πληρώνονται “έναντι”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμεία αναμένουν να εισπράξουν φέτος κοντά 530 εκατ. ευρώ μόνο από αυτήν την “πηγή”.

Αυτό σημαίνει πως αν και ο Ενιαιος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει προβλέψει να εισπράξει αυτό το ποσό –κλείνοντας διάφορες “τρύπες” στον προϋπολογισμό του– δεν διαβεβαιώνει με κανένα σαφή και επίσημο τρόπο εκείνους από τους οποίους θα εισπράξει το παραπάνω ποσό ότι, τουλάχιστον, θα γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Έτσι παραμονεύει πάντοτε ο κίνδυνος του “ξαφνικού θανάτου” για αυτή την κατηγορία των οφειλετών…

Για του λόγου το αληθές, στην τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) αναφέρεται πως πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης “η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού “έναντι” της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή”.



Μ’ άλλα λόγια, το ίδιο το ΚΕΑΟ ενώ ενθαρρύνει σαφέστατα την καταβολή ενός ποσού “έναντι”‘ της οφειλής που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, δεν ορίζει κανένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσό (π.χ. ως ποσοστό των χρεών ) το οποίο –καταβάλλοντάς το ένας οφειλέτης– θα διασφαλίσει πως δεν θα του γίνει κατάσχεση. 

Αν και κύκλοι της αγοράς, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το “Κ”, αναφέρουν πως ως “εύλογο” ποσό, η καταβολή του οποίου αποτρέπει προσωρινά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, θεωρείται εκείνο το οποίο αντιστοιχεί στο 1% της συνολικής οφειλής – κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας πιέζουν στον ορισμό ενός κατώτατου πλαφόν καταβολής ποσού “έναντι” οφειλής (ως ποσοστό αυτής), βλέποντας τη συνεχώς ανοδική πορεία των εσόδων , είτε αυτά προέρχονται από ενεργές ρυθμίσεις, είτε εκτός ρυθμίσεων.

πηγή: www.capital.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.