Τα τρικ με τους φόρους μοιάζει να είναι τα πιο… δυνατά σημεία τα κυβέρνησης. Ενώ αυξάνονται με ρυθμό περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως (από το 2023 στο 2024 και από ξανά από φέτος προϋπολογίζεται αντίστοιχο… άλμα και το 2025), μιλάει συνεχώς για μείωση φόρων.
Του Χρήστου Μέγα*
Μάλιστα, έχει συντάξει και μια λίστα με «μειώσεις», στην οποία φιγουράρει η απαλλαγή των διατηρητέων κτηρίων, άξιας έως 400.000 ευρώ, από τον ΕΝΦΙΑ, τα κίνητρα συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, η απαλλαγή φόρου εισοδήματος από κενά διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν κ.α. Τι αποφεύγει, όμως, να πει το οικονομικό επιτελείο;
Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις για τους φόρους
1. Η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα (1%) των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται σε βάρος της Υγείας (εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ). Και προκειμένου να μην διαλυθούν, εντελώς, τα νοσοκομεία σπεύδει να δώσει τα εν λόγω ποσά που θα… λείψουν (έως 500 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό. Δηλαδή οι φορολογούμενοι επιδοτούν τη μείωση του μη μισθολογικού εργατικού κόστους, προκειμένου να γένει πιο ελκυστική η απασχόληση.
2. Τουλάχιστον μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος; ΟΧΙ! Λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικός κλίμακας, οι εργαζόμενοι πληρώνουν από 22% και πάνω φόρο. Ακόμη και με τον βασικό μισθό αν προστεθεί επίδομα γάμου ή μια τριετία. Άρα ότι κερδίζει η απασχόληση από τη μείωση των εισφορών, το πληρώνει ο μισθωτός σαν φορολογία. Το μη μισθολογικό κόστος διατηρείται και πάλι υψηλά.
4. Το ίδιο θα συμβεί και με τις εταιρείες ρεύματος. Ένα μέρος των υπερκερδών θα φορολογηθεί εκτάκτως τον Δεκέμβριο προκειμένου να επιδοτηθεί με μερικά λεπτά του ευρώ η kwh του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό καθώς έχουν εκτιναχτεί οι τιμές λόγω του… χρηματιστηριακού τρόπου διαμόρφωσης αυτών. Κατά τα λοιπά, καμία διόρθωση και κανενός έλεγχος δεν γίνεται και οι εν λόγω εταιρείες συνεχίζουν να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.
5. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 2,4% τον νέο χρόνο κατά την κυβερνητική ρητορική. Αλλά στον προϋπολογισμό του νέου έτους έχουν εγγράψει μόλις 398 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό επί συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης σχεδόν 34 δισ. ευρώ το έτος, περιορίζει το ποσοστό αναπροσαρμογής στο 1,2%. Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν 850.000 συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» δεν θα λάβουν αύξηση ενώ, εδώ και τρία χρόνια, είναι «παγωμένες» 1,3 εκατ. επικουρικές συντάξεις
6. Το Υπουργείο Εργασίας διατείνεται ότι τιμαριθμοποιείται η κλίμακα επιβολής της Εισφοράς «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Από το 2025 δεν θα επιβάλλεται από τα 1.400 ευρώ της κύριας ή το άθροισμα των κύριων συντάξεων, αλλά πάνω από τα 1.433,4 ευρώ. Ομοίως, η ΕΑΣ 6% δεν θα ισχύει για πάνω από 1.600 αλλά πάνω από 1638,4 ευρώ. Ωστόσο, τα εν λόγω ποσά, τα οποία φτάνουν μέχρι και 14%, ενώ στις επικουρικές επιβάλλονται από τα 300 ευρώ, διατρέχουν ολόκληρο το ποσό. Χωρίς να γίνεται σεβαστό ούτε το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ, επί του όποιου δεν εισπράττεται αυτέ φόρος. Ας πούμε, για κυρίας συντάξεις 1.650 ευρώ, η ΕΑΣ θα είναι 99 ευρώ και οι καθαρές αποδοχές θα περιοριστούν στα1.549 ευρώ. (Ακολουθούν οι εισφορές Υγείας/ΕΟΠΥΥ και οι φόροι). Ενώ κάποιος που πλήρωσε στη διάρκεια του εργασιακού βίου λιγότερες εισφορές και λαμβάνει 30 ευρώ λιγότερα, δηλαδή σύνταξη 1.620 ευρύ, θα πλήρωσε ΕΑΣ 48,6 ευρώ και θα πάρει περισσότερα καθαρά, 1571,4 ευρώ στο ΑΤΜ. Έτσι εξηγείται και η εκτίναξη του συνολικού ποσού είσπραξης ΕΑΣ από τους συνταξιουχους: Από 525 εκατ. ευρώ το 2023 σε 865 εκατ. ευρώ φέτος!
*Αναδημοσίευση από https://www.ieidiseis.gr/