Οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών του κόσμου, παίκτες-κλειδί στην παγκόσμια βιομηχανία φοροαποφυγής

0

Του Μπάμπη Μιχάλη*




Φορολογικά έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να χάνονται κάθε χρόνο και καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραματίζουν οι KPMG, PwC, Deloitte, EY, οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών του κόσμου.

Οπως αποκαλύπτει η μελέτη «Accounting for Influence» του βελγικού ομίλου ερευνών και εκστρατειών Corporation Europe Observatory, που είδε χθες το φως τη δημοσιότητας, παρότι και οι 4 εν λόγω κολοσσοί αποτελούν παίκτες-κλειδί στην παγκόσμια βιομηχανία φοροαποφυγής, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών συνεχίζουν να τις θεωρούν νόμιμες και να τις προσλαμβάνουν ως ουδέτερους συμβούλους στη διαμόρφωση της φορολογικής τους πολιτικής.

Οι «4» είναι πανταχού παρούσες στις διαδικασίες διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου κατά της φοροαποφυγής και εργάζονται προκειμένου να το επηρεάσουν μέσω διαφορετικών καναλιών:

1. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: Οι «4 Μεγάλες» εισπράττουν δεκάδες εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο για συμβάσεις παροχής μελετών, αξιολογήσεις και αποτιμήσεις επιπτώσεων. Μόνο το 2016 εισέπραξαν όλες μαζί περί τα 105 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2018 η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνείων (DG TAXUD) πλήρωσε στις KPMG, PwC και Deloitte 10,5 εκατ. ευρώ για μελέτες επί «ζητημάτων φορολογίας και τελωνείων». Προσέλαβε δηλαδή τους «στρατηγούς της φοροαποφυγής» να τη συμβουλεύσουν στη διαμόρφωση νόμων κατά της φοροαποφυγής.

2. ΟΜΙΛΟΙ ΛΟΜΠΙ: Οι «4 Μεγάλες» κατέχουν τη θέση του οδηγού σε διάφορους ομίλους άσκησης πίεσης για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων στις Βρυξέλλες που προσπαθούν να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά της φοροαποφυγής όπως: α. ΕΒΙΤ – Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων για τη Φορολογία, με μέλη όπως οι ΒΡ, Pfizer, Airbus, της οποία ηγείται η PwC, β. ECG – Ομιλος Ευρωπαϊκών Επαφών, μια ανεπίσημη ομάδα των «4» και δύο ακόμη μεγάλων εταιρειών λογιστών, γ. Accountancy Europe – H Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Λογιστών, το Δ.Σ. της οποίας είναι γεμάτο από ανθρώπους των «4», δ. AmCham EU – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ε.Ε. με μέλη-κολοσσούς όπως οι Exxon Mobil, Facebook και Monsanto.

3. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ της Ε.Ε. που έχουν ως αντικείμενο την παροχή συμβουλών για το πώς θα σταματήσει η φοροαποφυγή, όπως οι Joint Transfer Pricing Forum και Platform for Tax Good Governance, κατακλύζονται από ανθρώπους των «4 Μεγάλων», των μεγάλων τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

4. «ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ»: Χρόνια τώρα αξιωματούχοι της Ε.Ε. με αντικείμενο τη φορολογική πολιτική δουλεύουν στη συνέχεια σε κάποια από τις «4 Μεγάλες» και το αντίστροφο.

Αξιοσημείωτο παράδειγμα για το πώς οι «4 Μεγάλες» επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική κατά της φοροαποφυγής ήταν η σκληρή πίεση που άσκησαν ενάντια στην «ανά χώρα δημοσιοποίηση των κερδών από τις επιχειρήσεις», δηλαδή εκεί που αυτές τα πραγματοποιούν.

Οταν απέτυχε λόγω συγκυριών η χαλάρωση της σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου μέσω των πιέσεών τους κατάφεραν να περάσουν ρήτρα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κρατούν «ευαίσθητα εμπορικά» στοιχεία τους μυστικά.

Πρόκειται για καραμπινάτο «νέρωμα» της πρότασης, που παρατείνει την αδιαφάνεια. Τόσο οι «4» όσο και οι υπόλοιπες παραπάνω ομάδες πίεσης στις οποίες συμμετέχουν έδωσαν τα ρέστα τους προκειμένου να περάσει αυτή η ρήτρα.

*Πηγή: http://www.efsyn.gr







Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.