Τίτλοι κτήσης: Πότε αναμένεται η υπουργική απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές -Ποιο θα είναι το ποσοστό

0

Στην παραδοχή ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών από όσους πληρώνονται με τίτλους κτήσεις προχώρησε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Βρακά. Υποστήριξε, όμως, ότι υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, τα οποία εκτίμησε ότι θα λυθούν μέχρι το τέλος του έτους, όταν και θα είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση.

Έτσι, η παρακράτηση και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους τίτλους κτήσης,πιθανότατα θα ισχύσει από τις αρχές του 2019 καθώς η απαιτούμενη υπουργική απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Βρακά , οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα είναι μειωμένες, σε 13,33% του αναγραφόμενου στην απόδειξη ποσού, όπως θα ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών.Συμμετέχοντας σε διαδικτυακό σεμινάριο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, η κ. Βρακά επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι νέες μειωμένες εισφορές που προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα ισχύσουν για όσους εργαζόμενους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ως οιονεί μισθωτοί.

Σύμφωνα με την κ. Βρακά, η νέα υπουργική απόφαση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2019 και μετά και κατά συνέπεια το ύψος των εισφορών για κύρια ασφάλιση θα είναι 13,33% και όχι 20% που ισχύει σήμερα. Συνολικά δηλαδή, για τους τίτλους κτήσης θα παρακρατούνται εισφορές ύψους 20,28% (13,33% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία).

Στον αντίποδα, εισφορές 20% για κύρια ασφάλιση θα καταβάλλονται στις περιπτώσεις εργαζομένων με μπλοκάκια, που έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ως οιονεί μισθωτοί.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους με έως δύο εργοδότες που «μοιράζονται» τις εισφορές κύριας ασφάλισης, καταβάλλοντας οι ίδιοι 6,66% και οι εργοδότες τους 13,33% (συνολικά 20%).

Η κ. Βρακά αναφέρθηκε και στο θέμα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2017 για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, είναι δηλαδή και μισθωτοί παράλληλα με την απασχόλησή τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η εκκαθάριση δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Νοέμβριο.Αντίστοιχα, η εκκαθάριση των εισφορών του 2018 για όλους τους μη μισθωτούς εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2019.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.