Νέος «νόμος Κατσέλη» – Τι συμφώνησαν τραπεζες – κυβέρνηση – Τα κριτήρια υπαγωγής

0

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες όσον αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται από το Μέγαρο Μαξίμου σχετική ανακοίνωση.

Η σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των CEOs των τραπεζών ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Οι δυο πλευρές προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύεται, αλλά και το ύψος του υπόλοιπου του δανείου μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ύψος της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα φτάνει στις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου τις 130.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές προσδιορίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ. 

Σε ότι αφορά το κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο, θα γίνεται όμως στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη, 

Στην ρύθμιση μπαίνουν όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία.

Το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο δημόσιο για την επιδότηση της δόσης για τη διετία 2019-2020 ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτυπωθούν τις προσεχείς μέρες σε σχετικό κείμενο που θα αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στη Βουλή και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.

Με πληροφορίες από το euro2day και το kathimerini.gr



Comments are closed.