Ελβετία! 2.253 ευρώ για όλους !!!

0

Στις αρχές Ιουλίου οι Ελβετοί θα κληθούν να αποφασίσουν, μέσω δημοψηφίσματος, αν εγκρίνουν την πρόταση για καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ύψους 2.500 ελβετικών φράγκων (2.253 ευρώ) τον μήνα σε κάθε πολίτη της χώρας ασχέτως του αν αυτός εργάζεται ή όχι. Αν εγκριθεί, το μέτρο υπολογίζεται ότι θα κοστίζει στο ελβετικό Δημόσιο περίπου 187 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ την πρόταση δεν υποστηρίζει ούτε η κυβέρνηση ούτε το ελβετικό Κοινοβούλιο.

Πρόταση διανοουμένων

Το δημοψήφισμα για την καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου και, αν εγκριθεί η πρόταση, τότε η Ελβετία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρο.

Σίγουρα, πάντως, η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που θέτει ένα τέτοιο μέτρο σε δημοψήφισμα. Η καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι μια πρόταση την οποία προωθεί ομάδα διανοουμένων στην Ελβετία. Η πρόταση βασίζεται στην ιδέα ότι στις ανεπτυγμένες (οικονομικά) κοινωνίες θα πρέπει να καταβάλλεται οικονομικό βοήθημα σε κάθε πολίτη όχι με βάση την απασχόληση ή την οικογενειακή του κατάσταση, αλλά απλώς και μόνο με βάση την υπηκοότητά του. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει τεθεί σε δημοψήφισμα, τα 2.500 ελβετικά φράγκα θα καταβάλλονται σε κάθε πολίτη της χώρας χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση ή όρο. Για κάθε παιδί που έχει κάθε οικογένεια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξάνεται κατά 625 ευρώ. Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι το μέτρο κοστίζει στο Δημόσιο περίπου 187 δισ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων τα 137 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν μέσω της φορολογίας και τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μεταφορά πόρων που διατίθενται για κοινωνική ασφάλιση.

Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι η καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι ο απλούστερος τρόπος ώστε να αντιμετωπιστούν κοινωνικά προβλήματα στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.