Τι θα γίνει τελικά με τους φόρους ? (Σημείωμα Foroline)

0

3-6-thumb-large14-458x315

Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η “εικόνα” των αποδόσεων που  θα έχει η νέα φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται από την 01-01-2013 , ακούμε αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών και μη στελεχών για το μέλλον των φόρων που θα ισχύσουν άμεσα ή στο απώτερο μέλλον.

Είναι γεγονός ότι η επιβολή του φορολογικού καθεστώτος που  μπήκε σε εφαρμογή το 2013 και σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί πλήρως με τη λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στο έτος αυτό , προβλέπει τουλάχιστον νομοθετικά εξελίξεις και για το 2014 και μάλιστα πιο επαχθείς (πχ.αύξηση φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα) σε ορισμένες περιπτώσεις.
Παράλληλα η μέχρι τώρα “εικόνα” που έχει διαμορφωθεί φανερώνει υπέρμετρη φορολόγηση των εισοδημάτων , που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του εξωφρενικού.

Η εισπραξιμότητα των επιβαλλόμενων φόρων , θα είναι σίγουρα για το επόμενο διάστημα το ζητούμενο αφού μέχρι τις 31/12 του τρέχοντος έτους θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 11 δις από διάφορους φόρους που προβλέπονται από τις ήδη υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την αλματώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του πρώτου 5μηνου του έτους , μάλλον η συνέχεια δεν θα είναι ιδιαίτερα “ευχάριστη” για τα δημόσια ταμεία.

Ως εκ τούτου η συζήτηση που έχει ανοίξει για τις φοροελαφρύνσεις απο τους πολιτικά ιθύνοντες έχει μεγάλο ενδιαφέρον , ανεξάρτητα των προθέσεων και των κινήτρων που υπάρχουν.
Σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας στη συζήτηση αυτή , είναι φυσικά η Τρόικα που όπως διαφαίνεται δεν έχει εγγεγραμμένη στην ατζέντα της , τη λέξη “φοροελαφρύνσεις”.

Η εμπειρία μας δε , από την 1η ημέρα που η Χώρα μας εισήλθε στην επιτήρηση και όχι μόνο της ΕΕ και του ΔΝΤ , δείχνει ότι η θέληση και οι αποφάσεις  των δανειστών , υπερισχύουν σε συντριπτικό ποσοστό οποιασδήποτε βούλησης των εγχώριων κυβερνώντων.

Τι θα γίνει λοιπόν περαιτέρω με το θέμα της φορολόγησης ?

Ας διαβάσουμε τα παρακάτω χαρακτηριστικά άρθρα για το θέμα και ας βγάλει ο καθένας απ’ εμάς τα συμπεράσματα του…

Σαμαράς: Έρχονται μειώσεις φόρων – Στο 15% η φορολόγηση επιχειρηματικών κερδών

«Οχι» στις φοροελαφρύνσεις λέει η τρόικα

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.