ΑμεΑ: Τα προνοιακά επιδόματα δεν πρέπει να αποτελούν φορολογητέο εισόδημα…

0

Η επικείμενη έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2016, -ίσως- τον επόμενο μήνα, βρίσκει τους συμπολίτες μας με αναπηρία, για άλλη μια χρονιά μπροστά στο φαινόμενο της “μετατροπής” των προνοιακών επιδομάτων σε φορολογητέο εισόδημα.

Παρακολουθώντας την αγωνία των ΑμεΑ για το θέμα αυτό, διαβάζουμε στο  http://logistis-amea.blogspot.gr/ τη προσπάθεια -για την διαλεύκανση του θέματος από την ΑΑΔΕ- μέσω επιστολής που στάλθηκε από τον κ. Μπαρδάκη Ανδρέα (Δημιουργό της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»)  στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Παράλληλα  σε σχέση με το αίτημα για την διαλεύκανση του θέματος – όπως αναφέρει το http://logistis-amea.blogspot.gr/ – είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, καθώς ο νομοθέτης όταν τα επινόησε δεν είχε σκοπό να αυξήσει το εισόδημα των αναπήρων για λόγους βιοποριστικούς, αλλά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες και τα ειδικά έξοδα που δημιουργούν οι αναπηρίες τους.
Είναι επείγον να δοθούν απαντήσεις και οδηγίες για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, διότι η Α.Α.Δ.Ε. δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής αν πρέπει να συνεχίζουν να δηλώνονται στους κωδικούς 781-782, όπως είχε διευκρινίσει με οδηγίες στο παρελθόν, πριν όμως μπει σε εφαρμογή η αυτόματη αναγραφή των εισοδημάτων στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (Ε1). Υπόψιν ότι, όταν τα προνοιακά επιδόματα δηλώνονται σε κωδικούς διάφορους των κωδικών 781-782 τότε προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνοντάς το, δηλαδή «εισοδηματικοποιούνται», ανεξάρτητα του ότι απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος.

Διαβάστε εδώ τη σχετική Επιστολή-Αίτημα, για το συγκεκριμένο θέμα που απεστάλη στην ΑΑΔΕ και στους αρμόδιους φορείς 


Σχόλιο
Η αποσαφήνιση του θέματος από την ΑΑΔΕ, θα πρέπει άμεσα να γίνει και σαφώς πριν την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων. Είναι αδιανόητο η Πολιτεία να θεωρεί εισόδημα και κυρίως να φορολογεί, έστω και στο ελάχιστο, τα προνοιακά επιδόματα  των συμπολιτών μας.
Τα επιδόματα αυτά  δεν θεωρούνται, ούτε αντάλλαγμα παροχής εργασίας, ούτε καρπός περιουσιακών στοιχείων, αλλά κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών της αναπηρίας των ΑμεΑ.
Στον αγώνα αυτόν, θα πρέπει να βρεθούν συμπαραστάτες όλοι/ες οι Πολίτες και κυρίως οι Λογιστές, οι οποίοι γνωρίζουν και τη φορολογική νομοθεσία, αλλά και τις επιβαρύνσεις των ΑμεΑ από άλλη μια ασάφεια(?) των πολυδαίδαλων νομοθετημάτων και της εφαρμογής τους.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.