Το Φορολογικό έτος 2014…

0

a1111

Μια σημαντική εννοιολογική αλλαγή ξεκινά από την 01-01-2014  και αφορά στον χαρακτηρισμό του έτους φορολογίας φυσικών & νομικών προσώπων. Η αλλαγή αυτή ήρθε επιτέλους να ορθολογήσει μια Ελληνική πρωτοτυπία  , ως προς την ονοματολογία του έτους φορολογίας.

Ας διαβάσουμε αρχικά την Αιτιολογική έκθεση του Νόμου 4172/2013 , του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) :

Άρθρο 8
Φορολογικό έτος
Με τις διατάξεις του άρθρου 8 ορίζεται η έννοια του φορολογικού έτους που συµπίπτει µε το ηµερολογιακό και το οποίο, όπως ορίζεται ρητά δεν µπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα µήνες. Ο όρος «φορολογικό έτος» αντικαθιστά τις έννοιες «διαχειριστική περίοδος» και οικονοµικό έτος που χρησιµοποιούσε ο παλιός Κώδικας.

Μέχρι τις 31-12-2013 χρησιμοποιούσαμε τον όρο  οικονομικό έτος και τον όρο διαχειριστική περίοδος ή χρήση.
Λέγαμε λοιπόν : ” Οικονομικό έτος 2012 και εννοούσαμε τη χρήση 2011″ , εννοώντας ότι το έτος φορολογίας είναι το 2012  για τα εισοδήματα του έτους 2011.
Η μέθοδος αυτή , πρακτική πολλών χρόνων, δημιουργούσε δυσκολίες κατανόησης και παρεξηγήσεις στη καθημερινότητα Πολιτών και επιχειρήσεων ενώ ήταν αδιανόητη ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού που θα έπρεπε να εξηγήσουν στις φορολογικές αρχές του τόπου κατοικίας τους , τη διττή αυτή “μέθοδο” χαρακτηρισμού τους έτους φορολογίας τους στην Ελλάδα.

Ο Νόμος 4172 του ΚΦΕ , ξεκαθαρίζει το θέμα αυτό , καθιερώνοντας ένα όρο , το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ που συμπίπτει και αντιστοιχεί μόνο στο ημερολογιακό έτος.
Έτσι το Φορολογικό έτος 2014 , αφορά το χρονικό διάστημα 01/01/2014 έως 31/12/2014 και οι φόροι που θα κληθούν να καταβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα θα αφορούν το “Φορολογικό έτος 2014” , ανεξάρτητα σε ποιο χρόνο θα γίνει η καταβολή.

Τη πρώτη εφαρμογή , θα την δούμε όλοι στα νέα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων που θα κληθούμε να υποβάλλουμε φέτος και μπορείτε να δείτε στο άρθρο μας:  Δηλώσεις 2015 : Οι Καταληκτικές Ημερομηνίες … (Όλα Τα Έντυπα)

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.