Ρύθμιση Οφειλών : Εξαιρετική κίνηση… και μετά ? (Σχόλιο)

0

braxos-thumb-large

Η Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές αρχές που “άνοιξε” τη προηγούμενη Παρασκευή , πράγματι είναι εξαιρετική  και όπως διαφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει μεγάλη αποδοχή και συμμετοχή από τους φορολογούμενους.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ρύθμιση αυτή καθώς και η αντίστοιχη προς τα ασφαλιστικά ταμεία , δεν θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στους Πολίτες , από τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Μάλιστα είναι εμφανής τώρα η αδυναμία και η αποτυχία στο θέμα , της προηγούμενης κυβέρνησης που προσπάθησε να εφαρμόσει μια αντίστοιχη ρύθμιση το περασμένο Φθινόπωρο.

Το ζήτημα  λοιπόν είναι η επόμενη ημέρα…
Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν  τονίζοντας ότι οι θετικές κινήσεις δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές , αλλά θα πρέπει να έχουν μέλλον και προοπτική.

Διαβάζοντας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα έσοδα του 4ου τριμήνου του 2014 , με βάση τη δημοσίευση στο http://www.imerisia.gr/  βλέπουμε ότι , διαμορφώθηκαν το επισκοπούμενο διάστημα σε 21,862 δισ. ευρώ από 25,205 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2013 και 25,544 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2012.
Η κύρια αιτία για την εξέλιξη αυτή βρίσκεται στη σχεδόν κάθετη πτώση των εσόδων από τους φόρους στο εισόδημα και την περιουσία (3,867 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2014 από 5,848 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και 6,311 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2012), εξαιτίας της αυξανόμενης αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.).

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η φοροδοτική ικανότητα του συνόλου των Πολιτών εξαντλήθηκε μέσα στα τελευταία 3 χρόνια , κυρίως με την εφαρμογή επαχθέστατων φορολογικών μέτρων και συντελεστών , που οδήγησαν και στη μείωση των Εσόδων , αλλά και στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Σήμερα λοιπόν τι συμβαίνει ?
Έρχεται μια ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές έως 1η Μαρτίου 2015 και σε 2 μήνες , έρχεται μια νέα λαίλαπα επιβολής φόρων που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Πολίτες εντός του 2015.
Φόροι με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές , με τους  ίδιους όρους αποπληρωμής τους  , το ίδιο επαχθείς…
Άρα πολύ σύντομα θα βρεθούμε στα ίδια ?
Στα ίδια και χειρότερα , διότι εκτός από τους τρέχοντες φόρους που θα είναι ακριβώς  οι ίδιοι -το μόνο θολό τοπίο είναι ο ΕΝΦΙΑ- θα υπάρχουν και οι μηνιαίες δόσεις της θετικής-κατά τα άλλα- ρύθμισης , που θα ανεβάζουν τη συνολική οικονομική επιβάρυνση των φορολογούμενων και θα επιτείνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν.

Θα γυρίσουμε δυστυχώς και πάλι στη κατάσταση όπου το Δημόσιο δεν θα εισπράττει και οι Πολίτες θα είναι και πάλι δέσμιοι των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Υπάρχει όμως λύση ?
Έστω και δύσκολα η πολιτική ηγεσία επιβάλλεται να προωθήσει λύση που να αντιμετωπίζει το επερχόμενο πρόβλημα , διότι θεωρούμε ότι αυτό που είναι τόσο εμφανές σήμερα σε μας , είναι αδύνατον να μην το αντιλαμβάνονται στο ανώτατο επίπεδο της πολιτικής κυβερνητικής ηγεσίας της Χώρας.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.