«Τα Φιλαράκια»: Πέντε βασικά λάθη που κάνουμε με το σκύλο μας

0

– Την ώρα του φαγητού ο σκύλος σας έρχεται και σας κοιτάζει επίμονα. Μετρά την κάθε σας μπουκιά. Μπορεί και να γαβγίζει. Παίρνει το ύφος του πεινασμένου, αυτό του «δώσε λίγο και σε μένα». Και εσείς, υποκύπτετε. Λάθος! Επειδή, κάθε φορά που θα τρώτε, θα απαιτεί να του δίνετε φαγητό.

της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr/facebook: tztountadogstraining

Μπορεί εσάς να μη σας νοιάζει, όμως σκεφτείτε το εξής: Έχετε καλεσμένους στο σπίτι και κάθεστε στο τραπέζι. Ο σκύλος σας πάει σε κάθε επισκέπτη και ζητιανεύει φαγητό. Εκείνος δεν του δίνει. Αρχίζει να γαβγίζει, να ανεβαίνει πάνω του, βάζει τη μουσούδα του στα πόδια του, τον σκουντάει με το πόδι του.

Μπορεί κάποιους να μην τους ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά, όμως κάποιοι άλλοι θα νιώσουν άσχημα. Κι εσείς, τότε, θα μαλώσετε τον σκύλο σας για κάτι που οι ίδιοι του έχετε μάθει, ή θα τον περιορίσετε σε ένα δωμάτιο μέχρι να τελειώσετε το φαγητό. Δεν είναι άδικο; Δεν θα ήταν καλύτερο, να μην είχατε ενθαρρύνει αυτή τη συμπεριφορά του;

– Είναι η ώρα της βόλτας. Φτάνοντας στο πάρκο αφαιρείτε το λουρί από τον σκύλο σας και εκείνος, γεμάτος ενθουσιασμό, τρέχει προς τους φίλους του. Εσείς αρχίζετε την κουβεντούλα με τους ιδιοκτήτες των άλλων σκύλων, ενώ τα σκυλιά σας περνούν όμορφα παίζοντας και τρέχοντας…

Αλλά, πόσες φορές ο σκύλος σας έχει έρθει προς το μέρος σας ή σας έχει κοιτάξει, και τον έχετε επαινέσει γι’ αυτήν την πράξη του; Πόσες φορές του δείξατε πόσο χαίρεστε που σας θυμήθηκε, και πόσο σωστό είναι αυτό που έκανε;

Αντίθετα, όταν τον καλείτε να έρθει κοντά σας κι εκείνος καθυστερήσει, τον μαλώνετε. Κατεβάζει τα αφτιά, τον αρπάζετε από το περιλαίμιο, του φοράτε το λουρί και… μεταβολή για το σπίτι! Λάθος! Ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει τον εκνευρισμό σας για την καθυστέρησή του. Νομίζει ότι τον μαλώνετε επειδή ήρθε! Γι’ αυτό, να τον επαινείτε πάντα με μεγάλο ενθουσιασμό όταν επιστρέφει σε σάς και, σιγά – σιγά, θα δείτε ότι  ο χρόνος της «άφιξής» του θα μειωθεί.

– Μην τον μαλώνετε ποτέ για κάτι που έκανε και δεν ήσασταν μπροστά. 

Ο σκύλος, αφού περάσουν ένα – δύο δευτερόλεπτα, δεν μπορεί να συνδέσει την πράξη με το αποτέλεσμα (διόρθωση). Μόνον όταν τον πιάσετε «απ’ αυτοφώρω» του λέτε ένα κοφτό και αυστηρό «όχι» ή «μη».

– Ο σκύλος σας φοβάται τις βροντές και τις αστραπές και εσείς, για να του συμπαρασταθείτε, τον αγκαλιάζετε και τον χαϊδεύετε. Λάθος!

Είναι σαν να του επιβεβαιώνετε το «κακό που σας βρήκε»! Συνεχίστε να του συμπεριφέρεστε φυσιολογικά, για να του δείξετε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Προσπαθήστε να του τραβήξετε την προσοχή. Μιλήσετε του πρόσχαρα. Δείξτε του το αγαπημένο του παιχνίδι και προσπαθήστε να παίξετε μαζί του. Δώστε του μία λιχουδιά. Σιγά – σιγά, ο σκύλος σας θα παρουσιάσει βελτίωση.

– Και μια ημέρα βλέπετε τον σκύλο σας να κυνηγάει την ουρά του. Και γελάτε με το θέαμα αυτό…

Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η συμπεριφορά, όταν είναι συχνή ή μόνιμη, μπορεί να οφείλετε σε παθολογικά αίτια. Εάν εξελιχθεί, θα είναι προβληματική για το ζώο. Ίσως να είναι μία ένδειξη αυτού που οι ψυχολόγοι ονομάζουν Στερεοτυπική ή Ψυχαναγκαστική Συμπεριφορά.

Αφού αποκλείσετε τα παθολογικά αίτια με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, θα πρέπει να αναζητήσετε τους ψυχολογικούς λόγους που οδηγούν τον σκύλο σας σε αυτήν τη συμπεριφορά. Κυνηγάει την ουρά του από ανία; Αναζητά την προσοχή σας ή, μήπως, τον έχετε απομονωμένο; Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού για να βοηθήσετε τον σκυλάκο σας να ξεπεράσει αυτήν την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.