«Τα Φιλαράκια». Σκύλος: Γνωρίζετε ότι…

0




 Σήμερα θα πούμε ορισμένα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον σκύλο σας. Τις πληροφορίες αυτές, και άλλες πολλές, μας τις δίνουν οι Δρ. David Brunner και Sam Stall στο βιβλίο τους «Σκύλος: οδηγός συμβίωσης. Εγχειρίδιο λειτουργίας, αντιμετώπιση προβλημάτων, κόλπα και συμβουλές για τη φροντίδα του σκύλου σας».

της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr/–facebook: tztountadogstraining

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους David Brunner και Sam Stall:

  1. Κάθε μάτι του σκύλου έχει τρία βλέφαρα. Το άνω, το κάτω και ένα εσωτερικό, το οποίο καθαρίζει την επιφάνεια του οφθαλμού από τη σκόνη και από διάφορα σωματίδια.
  2. Η γλώσσα του, εκτός από αισθητήρας γεύσης, χρησιμεύει και για την αποβολή της περιττής θερμότητας. Με το λαχάνιασμα, δηλαδή με την κίνηση του αέρα (μπρος – πίσω) στην επιφάνειά της και σε συνδυασμό με την εξάτμιση του σάλιου ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματός του.
  3. Κάθε σκύλος έχει 42 δόντια.
  4. Οι άνθρωποι διαθέτουν 5 έως 20 εκατομμύρια οσφρητικές κυψέλες. Ξέρετε πόσες διαθέτει ο σκύλος; 200 εκατομμύρια! Το δε λαγωνικό, 300 εκατομμύρια! Μάλιστα, το κέντρο του εγκεφάλου ενός σκύλου που επεξεργάζεται τις οσμές είναι 40 φορές μεγαλύτερο από ό,τι του ανθρώπου.
  5. Οι σκύλοι σε κλάσματα του δευτερολέπτου μπορούν να εξακριβώσουν από πού προέρχεται ένας ήχος. Αντιλαμβάνονται εξαιρετικά υψηλές συχνότητες, έως 40.000 κύκλους/δευτερόλεπτο, ενώ ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να αντιληφθεί έως 20.000 κύκλους/δευτερόλεπτο. Επίσης οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν ήχους σε απόσταση περίπου τετραπλάσια από ό,τι ο άνθρωπος. Δηλαδή, ο άνθρωπος σταματά να ακούει έναν ήχο στα 15 μέτρα, ενώ ο σκύλος θα συνεχίσει να τον ακούει μέχρι τα 60 μέτρα.
  6. Ενώ ο άνθρωπος διαθέτει 9.000 γευστικούς κάλυκες, ο σκύλος έχει μόλις 1.700.
  7. Το συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και/ή ερεθισμούς στον σκύλο σας.
  8. Το δόντια του πρέπει να τα βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με ειδική οδοντόπαστα και μαλακή οδοντόβουρτσα. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ τη δική σας οδοντόκρεμα, γιατί θα προκαλέσει στο φιλαράκι σας στομαχικές διαταραχές.
  9. Από 38 μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου κυμαίνεται η φυσιολογική θερμοκρασία ενός σκύλου. Άνω των 39,5 βαθμών Κελσίου θεωρείται πυρετός.
  10. Δεν καταπίνει το χάπι του, ενώ το έχετε τοποθετήσει βαθιά μέσα στο στόμα του; Ένα ελαφρύ φύσημα στη μύτη θα τον αναγκάσει να το καταπιεί.

Από το βιβλίοΣκύλος: οδηγός συμβίωσης-Εγχειρίδιο λειτουργίας, αντιμετώπιση προβλημάτων, κόλπα και συμβουλές για τη φροντίδα του σκύλου σας, Δρ David Brunner και Sam Stall, Εικονογράφηση: Paul Kepple & Jude Buffum.Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.