Τα νέα πρόστιμα και οι τόκοι (προσαυξήσεις) από 01/01/2014

1

 

170436-eforia2

Λόγω της αυστηρότητας των προστίμων και της αντίδρασης των διαφόρων εμπλεκόμενων μερών, το  Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων.  Μέχρι όμως να γίνουν και αν γίνουν , οποιεσδήποτε τροποποιήσεις, ισχύουν τα παρακάτω.

1.ΤΌΚΟΙ (Προσαυξήσεις)

Ν.4174/2013

Άρθρο 53. Τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής

1. Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής δήλωσης καθώς και σε περίπτωση εκτιμώμενου, διορθωτικού ή προληπτικού προσδιορισμού του φόρου, ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας κατά την οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί, βάσει του νόμου, ο φόρος που προκύπτει από την εκπρόθεσμη ή τροποποιητική δήλωση ή από την πράξη προσδιορισμού.

2. Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού φόρου (αχρεώστητη καταβολή), καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή επιστροφής του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου. Για τους σκοπούς του προηγούμενου εδαφίου, εάν το υπερβάλλον ποσό φόρου συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές, το ποσό θεωρείται ότι επιστράφηκε κατά το χρόνο διενέργειας του συμψηφισμού.

3. Τόκοι επί των τόκων δεν υπολογίζονται και δεν οφείλονται.

4. Ο Γενικός Γραμματέας με απόφασή του, ορίζει τα επιτόκια υπολογισμού τόκων καθώς και όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

 ΝΕΟ

Ο ΓΓ. Εσόδων με απόφαση του όρισε το ετήσιο επιτόκιο υπολογισμού τόκων (προσαυξήσεις) για το 2014 που είναι 8,76%

2. ΠΡΟΣΤΙΜΑ

 

ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου,

Ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων

100,00 €

 

 

Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση,
Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου,
Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
Δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 13 του Κώδικα

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,

 

100,00 €

 

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης  Απλογραφικών(Β’) βιβλίων

 

1.000,00 €

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης  Διπλογραφικών(Γ’) βιβλίων

 

2.500,00 €

Δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

Ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων

2.500,00 €

Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.

Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής : Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου.

Επιπλέον πρόστιμο στους παρακρατούμενους φόρους (πχ. ΦΜΥ , 20% , 3% κλπ): στον υπόχρεο απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου, ο οποίος δεν απέδωσε το φόρο αυτόν εντός της νόμιμης προθεσμίας προς πληρωμή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε.

1 Σχόλιο

  1. φανη on

    οι νέες προσαυξήσεις στις εκπρόθεσμες καταβολές φόρου είναι ληστρικές και απορώ ποιος εγκέφαλος τις σκέφτηκε.Ηδη το ποσοστό με το οποίο υπολογίζεται ο φόρος των ελευθέρων επαγγελματιών φέτος από το πρώτο ευρώ είναι ληστρικός και οδηγεί στην απελπισία χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και των γραφείων τους

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.