Φόρος εισοδήματος: Πόσα θα κερδίσουν μισθωτοί-συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου (πίνακες)

0

=Ελαφρύνσεις από 177 ευρώ τον χρόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, που φθάνουν τα 540 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα της τάξης των 40.000 ευρώ και δύο παιδιά, θα προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατίθεται το προσεχές διάστημα στη Βουλή

Οπως όλα δείχνουν, η σημερινή κλίμακα  τροποποιείται μόνο ως προς τον εισαγωγικό συντελεστή. Τα υπόλοιπα κλιμάκια θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής από το 45% στο 42%, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένας γρίφος που ενδεχομένως να περιορίσει τις προαναφερθείσες ελαφρύνσεις και σχετίζεται με την έκπτωση φόρου (ή διαφορετικά αφορολόγητο όριο). Αυτό που δεν έχει διευκρινισθεί είναι πώς θα λειτουργεί το αφορολόγητο όριο μετά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή και εάν θα συνδυαστεί με περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς και πώς θα συνυπολογιστεί η αύξηση των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η φορολογική κλίμακα και όλες οι τροποποιήσεις θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο το τελικό κόστος να μην ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, από τον Ιανουάριο του 2020 οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν ότι αυξάνονται οι μηνιαίες αποδοχές τους (καθώς περιορίζεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου) ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα τη διαπιστώσουν κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης το 2021.

Τα οφέλη της μείωσης για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες θα  γίνουν αντιληπτά το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν για το 2020.




Η μείωση θα ισχύει μόνο για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι:

  • για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες θα μειωθεί από το 22% στο 9% ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από το βασικό αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ και μέχρι τα 10.000 ευρώ,
  • για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους θα μειωθεί από το 22% στο 9% ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

Επίσης προαναγγέλθηκε προσαύξηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των 8.636 ευρώ κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που βαρύνει κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Σύμφωνα με την εξαγγελία οι φόροι θα διαμορφωθούν ως εξής

Με πληροφορίες από το naftemporiki.gr και την Έντυπη Καθημερινή



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.