Κοινωνικό μέρισμα: «Σε χρήμα και στο χέρι» – Ποιοι δικαιούχοι θα «προηγηθούν»

0

Περιορίζονται οι δυνατότητες για ένα διευρυμένο κοινωνικό μέρισμα, καθώς οι κρατικές εισπράξεις κινούνται σε χαμηλές πτήσεις. Και παρότι το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει τα 5,73 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου,οι εισπράξεις από  ΦΠΑ και από φόρους εισοδήματος καταγράφουν αρνητικά ποσοστά δηλαδή κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί.

Την παρτίδα σώζουν άλλες πηγές εσόδων (ειδικοί φόροι κατανάλωσης, έσοδα από ακίνητα) που υπερκάλυψαν τις απώλειες, με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τα έσοδα να καταγράφουν οριακή υπέρβαση, κατά 95 εκατ. ευρώ.

Όπως γράφει η Καθημερινή, η κυβέρνηση πλέον  εξετάζει νέα σενάρια που θα στοχεύουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύθηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μία ακόμα κατηγορία είναι και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και άνω, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει κάποιο όριο, ενδεχομένως τις 10.000-12.000 ευρώ.

Επίσης, θα εξεταστεί να διανεμηθεί «έξτρα» επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, οι οποίοι σημειώνεται ότι θα εισπράξουν συνολικά μέχρι το τέλος του έτους 68 εκατ. ευρώ. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο κατά 1,59 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κάτι που οφείλεται κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα, ο κ.Σταϊκούρας έχει δηλώσει:«Την εβδομάδα αυτή θα βγει η απόφαση για το μέρισμα. Θα δοθεί σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σε χρήμα και στο χέρι και δεν θα είναι μόνιμου χαρακτήρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σήμερα (28-11-2012) τόνισε ότι ένα μέρος του θα κατευθυνθεί σε εκείνους που υπερφορολογήθηκαν και ένα άλλο τμήμα του στους πιο ευάλωτους. Διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις οριστικοποιούνται αυτές τις μέρες και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.