Ιδιωτική ζωή; Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από Clearview Al

0

[…]Το Δεκέμβριο του 2019, ένα δημοσίευμα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ κάνει λόγο για τη σύλληψη μιας νεαρής γυναίκας από τις αστυνομικές αρχές της Τάμπα και της Κομητείας του Σέμινολ. Η γυναίκα, η οποία φέρεται να έχει κλέψει δύο ψησταριές και μια ηλεκτρική σκούπα από κατάστημα στο Κλερμόντ αναγνωρίστηκε από ένα τατουάζ και ταυτοποιήθηκε από τη σύγκριση μιας εικόνας από τις κάμερες του καταστήματος με μια φωτογραφία της στο Facebook.

του δικηγόρου Δημήτρη Βέρρα

Λίγοι ενδεχομένως θα προσέξουν μια αναφορά στο τέλος του άρθρου: «Το Γραφείο του Σερίφη είπε ότι αυτήν περίοδο δοκιμάζει ένα πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου που λέγεται Clearview AI».




Και μετά εμφανίζονται οι New York Times.

Την 18-1-2020 η ιστοσελίδα της εφημερίδας ανεβάζει άρθρο της Kashmir Hill με τον τίτλο «Η μυστικοπαθής εταιρεία που μπορεί να βάλει τέλος στην ιδιωτικότητα όπως την ξέρουμε». Το άρθρο δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας την επόμενη ημέρα με τον τίτλο «Εφαρμογή σκαναρίσματος προσώπων πλησιάζει αργά το τέλος της ιδιωτικότητας»

Οι αποκαλύψεις του άρθρου είναι εντυπωσιακές.

Μια πάλαι ποτέ μικρή start-up από τη Νέα Υόρκη, δημιούργημα του 31χρονου Αυστραλού με καταγωγή από το Βιετνάμ Hoan Ton-That, έχει συλλέξει από δημόσια προσβάσιμες πηγές του διαδικτύου 3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες πολιτών και τις πουλάει σε αστυνομικές αρχές με την εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου που έχει αναπτύξει.

Ο Ton-That έχει κάνει αυτό που κανείς δεν τόλμησε ως τότε.

Έχει κάνει το πιο εκτεταμένο scraping (ελληνικά: απόξεση ή συγκομιδή) φωτογραφιών που έχει γίνει ποτέ γνωστό. Με απλά λόγια, έχει βρει τον τρόπο να συλλέξει και να κατηγοριοποιήσει ένα τεράστιο αριθμό δημοσίως διαθέσιμων φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Και το έχει κάνει.

Από τις πρώτες φωτογραφίες που ανέβασε κάποιος πριν από 15 χρόνια στο MySpace, μέχρι τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονική σελίδα για μια εκδήλωση στην οποία ο ίδιος άνθρωπος παρέστη, όλα μπορούν να αποτελέσουν μέρος του αρχείου. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων όμως, δεν τελειώνει με τη συλλογή και αποθήκευση των φωτογραφιών αυτών.

Μετά την απόξεση, η εφαρμογή αναλαμβάνει να εξαγάγει το βιομετρικό υπόδειγμα από κάθε φωτογραφία και να αντιστοιχήσει κάθε απεικόνιση ενός προσώπου, αποθηκεύοντας παράλληλα και κάθε πληροφορία για τη φωτογραφία αυτή (πότε ανέβηκε, πού βρέθηκε κοκ).

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το προϊόν απευθύνεται πρωτίστως στις διωκτικές αρχές, με σκοπό να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια εξιχνίασης εγκλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναπτύσσει και εφαρμόζει για πολλούς μήνες μια πολιτική επιθετικού και εκτεταμένου μάρκετινγκ. Επικοινωνεί απευθείας με αστυνομικά τμήματα σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ και ενημερώνει για τη νέα εφαρμογή που μπορεί να δώσει αποτελέσματα καλύτερα από ποτέ, αφού δεν περιορίζεται στην αναζήτηση υπόπτων μέσα από τις φωτογραφίες των αρχείων τους.

Πηγή εικόνας nytimes.com

Οι υποψήφιοι πελάτες δεν χρειάζεται καν να αγοράσουν το προϊόν. Μπορούν να το δοκιμάσουν δωρεάν για 30 ημέρες, προκειμένου να πειστούν για τις θαυμάσιες δυνατότητές του.

Το Φεβρουάριο του 2019, η Πολιτειακή Αστυνομία της Ιντιάνα είναι μια από τις αρχές που αξιοποιούν τη δοκιμαστική χρήση. Μέσα από τη χρήση αυτή, θα επιτευχθεί η σύλληψη του δράστη μιας ανθρωποκτονίας, που βιντεοσκοπήθηκε στο κινητό ενός πολίτη. Η φωτογραφία του δράστη δεν υπάρχει στα αρχεία της αστυνομίας, αλλά υπάρχει στη βάση δεδομένων της εφαρμογής. Μέσα σε 20 λεπτά ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και η εταιρεία έχει μόλις βρει την πρώτη αστυνομική αρχή που θα αγοράσει το προϊόν.

Το Μάιο του ίδιου έτους, αξιωματικοί του αστυνομικού τμήματος στο Κλίφτον του Νιου Τζέρσεϋ ζητούν από το διοικητή τους να προχωρήσει στην αγορά της εφαρμογής, παραθέτοντάς του σε ηλεκτρονικό μήνυμα σειρά υποθέσεων που εξιχνίασαν με τη δοκιμαστική χρήση της. Μεταξύ των περιπτώσεων που εξιχνιάστηκαν και η περίπτωση της αναζήτησης ενός «Καλού Σαμαρείτη», του ανθρώπου που ακινητοποίησε πελάτη καταστήματος που απειλούσε τους υπαλλήλους με μαχαίρι. Αμέσως μετά την ηρωική πράξη του, ο άνθρωπος αυτός προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και εξαφανίστηκε. Κανείς όμως δεν μπορεί να κρυφτεί από την Clearview AI. Με συνοπτικές διαδικασίες, η εφαρμογή οδήγησε την αστυνομία στο προφίλ του στο Facebook και αμέσως μετά στην εξακρίβωση των στοιχείων του.

Σύμφωνα με το άρθρο των NYT, η πολιτική αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερες από 600 διωκτικές αρχές, ενώ η εταιρεία τη διαθέτει και σε ιδιώτες, που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για «λόγους ασφάλειας»



[…]

Η Ευρώπη και η Ελλάδα μπαίνουν [κυριολεκτικά] στο χάρτη.

Η Clearview έχει έρθει και στην Ευρώπη. Μετά από υποβολή αιτήματος πρόσβασης σε δημόσιο έγγραφο, το Buzzfeed παίρνει στα χέρια του προωθητικό υλικό της εταιρείας προς το αστυνομικό τμήμα του Βόρειου Μαϊάμι. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνεται και ο ακόλουθος χάρτης επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας:

Πηγή εικόνας buzzfeednews.com

Συμπληρωματικά του χάρτη, με το υλικό αυτό (το οποίο ανάγεται στον Νοέμβριο του 2019), η Clearview ενημερώνει τους υποψήφιους πελάτες της ότι δραστηριοποιείται ήδη ή σχεδιάζει άμεσα την επέκτασή της σε τουλάχιστον 22 χώρες, εκτός ΗΠΑ. Αυτό που δεν θα τους πει είναι ότι σε ορισμένες από τις χώρες αυτές διαπιστώνονται συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τη μελέτη του χάρτη, οι συντάκτες του δημοσιεύματος διαπιστώνουν το προφανές. Η Clearview φαίνεται να έχει πατήσει στα εδάφη του GDPR. Εννέα χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, βρίσκονται μεταξύ των αγορών που πιθανώς έχει χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή.

[…]

Η διαρροή

● Την 26-2 δημοσίευμα του Daily Beast αποκαλύπτει τη διαρροή ολόκληρου του αρχείου πελατών της Clearview, μετά από επέμβαση στα αρχεία της. Σύμφωνα με το άρθρο, η εταιρεία έχει ενημερώσει τους πελάτες της ότι άγνωστος έχει αποκτήσει πρόσβαση στον κατάλογο πελατών της, τον αριθμό των λογαριασμών καθενός από αυτούς και τον αριθμό των αναζητήσεων που είχαν κάνει. Οι πληροφορίες αυτές θα γίνουν γνωστές μόλις ένα 24ωρο αργότερα, με μια δημοσίευση που θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες αντιδράσεις.

● Πράγματι, οι λεπτομέρειες που θα δημοσιευτούν την 27-2 στο Buzzfeed είναι εντυπωσιακές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ιστοσελίδα ανωνύμως:

– η εφαρμογή χρησιμοποιείται από περισσότερες από 2.200 διωκτικές αρχές, δημόσιους φορείς και ιδιώτες, σε 27 χώρες. Πολλοί από αυτούς δεν είναι συνδρομητές της εταιρείας, αλλά απλοί χρήστες της δωρεάν δοκιμαστικής παροχής της υπηρεσίας.

– Ως προς τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, στη λίστα βρίσκονται: Department of Homeland Security, το ICE, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το US Secret Service, το Drug Enforcement Administration, το Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives και το FBI. Σε επίπεδο πολιτειακό, μεταξύ των χρηστών βρίσκονται το Γραφείο του Εισαγγελέα στο Southern District της Νέας Υόρκης, η αστυνομία του Μαϊάμι, της Φιλαδέλφεια, της Ιντιάνα, της Ατλάντα και του Σικάγο. Το μεγαλύτερο αστυνομικό σώμα της χώρας, η αστυνομία της Νέας Υόρκης είναι ο πελάτης με τις περισσότερες αναζητήσεις. Το σύστημα έχει καταγράψει 11.000 αναζητήσεις μέσα από 30 λογαριασμούς χρηστών.

– Οι πελάτες όμως δεν είναι μόνο αυτοί. Στη λίστα περιλαμβάνονται 50 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 24 πολιτείες, 200 αμερικανικές εταιρείες, από την Kohl’s και τη Walmart μέχρι τη Wells Fargo και την Bank of America ή ακόμη το NBA και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους AT&T, Verizon και T-Mobile.

– Η λίστα καταγράφει 26 χώρες εκτός των ΗΠΑ, οι αστυνομικές αρχές των οποίων έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ινδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα, αυτή τη φορά, δεν βρίσκεται στον κατάλογο.

– Το αρχείο εμφανίζει χρήση της εφαρμογής από την Ιντερπόλ, ενώ επιβεβαιώνει την πώληση της στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

● Την ίδια ημέρα, το Gizmodo δημοσιεύει ανάλυση για τα κρυμμένα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στο – μη διαθέσιμο στο Google Play – app της εφαρμογής. Το app, το οποίο έχει δημιουργηθεί για χρήση από android συσκευές, εντοπίστηκε σε δημοσίως προσβάσιμο server της Amazon, από όπου και έγινε η μεταφόρτωση και εγκατάστασή του.

● Μια ημέρα μετά, την 28-2, το Buzzfeed αποκαλύπτει ότι η Apple έχει απενεργοποιήσει την iOS εφαρμογή της Clearview AI, λόγω παραβίασης των όρων χρήσης της υπηρεσίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Clearview παρέκαμπτε το app store της Apple, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω προγράμματος που είχε διατεθεί αποκλειστικά για προγραμματιστές.

[…]

H Clearview στην εποχή του κορωνοϊού

Οι σκέψεις του Γενικού Εισαγγελέα του Βερμόντ παρουσιάζουν ενδιαφέρον και, αν μη τι άλλο, συγκινούν όσους στέκονται απέναντι στην παραβίαση της ιδιωτικότητας. Δεν είναι όμως παρά μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στον κανόνα.

Και ο κανόνας είναι ότι οι περισσότερες αρμόδιες αρχές παραμένουν απαθείς απέναντι στο τεραστίων διαστάσεων scraping δεδομένων και την εξαγωγή βιομετρικών υποδειγμάτων που έχει κάνει η εταιρεία. Η παρατεταμένη σιωπή τους αυτή, ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις που έχουν προηγηθεί, θα μπορούσε, δυστυχώς, να ερμηνευθεί ως επιβεβαίωση των ισχυρισμών της εταιρείας για τη χρησιμότητα της εφαρμογής της.

Ο κανόνας θα επιβεβαιωθεί λίγες ημέρες αργότερα, τη 17-3, με ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, που έρχεται να αποκαταστήσει τις εντυπώσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο, βρίσκεται σε επαφές με την εταιρεία, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων της για τον εντοπισμό ασθενών που έχουν τον ιό. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα και κάπως έτσι η συλλογή των φωτογραφιών και η επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων μπορεί να είναι εν τέλει χρήσιμη.

Οι προβληματισμοί περί του αντιθέτου, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να έρχονται στην επικαιρότητα.

● Την 24-3, το OneZero θα γίνει το δεύτερο μέσο που θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα αίτησης πρόσβασης στη βάση δεδομένων της εταιρείας.

● Στις 7-4 η HuffPost θα αποκαλύψει τους δεσμούς των στελεχών της Clearview AI με την αμερικανική ακροδεξιά, με μια έρευνα πολύ εκτεταμένη και λεπτομερή.

● Στις 15-4 η AFP, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας θα γίνει ακόμη μια αστυνομική αρχή που θα συνομολογήσει τη χρήση της εφαρμογής, παρά τις αρχικές διαψεύσεις της.

● Σε ένα ακόμη πλήγμα για την αξιοπιστία των μέτρων ασφάλειας της εταιρείας, δημοσίευμα του TechCrunch στις 16-4 θα αποκαλύψει ότι η SpiderSilk, εταιρεία κυβερνοασφάλειας από το Ντουμπάι, απέκτησε πρόσβαση σε αρχεία της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο πηγαίος κώδικας της εφαρμογής της.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Στο ίδιο ακριβώς σημείο στο οποίο βρισκόμασταν όταν μάθαμε για πρώτη φορά για την ύπαρξη της Clearview AI.

Τρεις μήνες πριν, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι μια άγνωστη εταιρεία έχει συλλέξει προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών και τα έχει χρησιμοποιήσει ως πηγή για εξαγωγή βιομετρικών δεδομένων, προκειμένου να διαθέσει στην αγορά μια εφαρμογή αναγνώρισης προσώπων.

Στο διάστημα που ακολούθησε της αποκάλυψης αυτής, μάθαμε επίσης ότι η εταιρεία διαθέτει την εφαρμογή της όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνο σε αστυνομικές αρχές, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα.

Μάθαμε επίσης ότι η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση της εφαρμογής της και σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης, αλλά και σε αναγνώριση προσώπων με τη χρήση γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας. Ο χρήστης των τεχνολογιών αυτών θα μπορεί σε real-time να ταυτοποιεί οποιοδήποτε πρόσωπο βρίσκεται εντός εμβέλειας της κάμερας ή περνά μπροστά του, τη στιγμή που φορά τα γυαλιά.




[…] Στις ΗΠΑ, η Clearview AI καλείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να θέσει την εφαρμογή της στη μάχη για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου είναι το κατεξοχήν πεδίο στο οποίο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Στην Ευρώπη, όπου θα περίμενε κανείς εντονότερες αντιδράσεις και αμεσότερες παρεμβάσεις, μόνο η σουηδική αρχή ασχολήθηκε με το ζήτημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέρρευσε ανεπισήμως ότι παρακολουθεί το ζήτημα και έκτοτε σιωπά. Είναι ίσως αναμενόμενο, άλλωστε δεν πρέπει να παραβλέπουμε την βίαιη μετάθεση προτεραιοτήτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Από την άλλη πλευρά όμως, ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς πού έχουν αναδειχθεί στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού – και ίσως ο σημαντικότερος από αυτούς που θα μας απασχολήσουν την επόμενη ημέρα – είναι η σκοπιμότητα, η αναγκαιότητα και ο βαθμός της υποχώρησης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Και στην περίπτωση της Ευρώπης, η κρίση αυτή μπορεί να συνοψιστεί έξοχα στο αν και σε ποιο βαθμό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Ειδικά στην περίπτωση της Clearview AI, το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ένωση είναι, ίσως, πιο σύνθετο από κάθε άλλη περίπτωση που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν. Με ένα νέο, αυστηρότερο από ποτέ και εξαιρετικά δημοφιλές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια δραστηριότητα ιδιαίτερα σύνθετη, με πολλές διακριτές δραστηριότητες – πράξεις επεξεργασίας.

Για την προώθηση των εμπορικών σκοπών της, η Clearview AI:

Α. έχει συλλέξει και αποθηκεύσει προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Αυτή είναι μια αυτοτελής δραστηριότητα, που δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη εταιρεία που το κάνει αυτό, Λίγα χρόνια πριν, μια επίσης άγνωστη εταιρεία, η hiQ είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με το LinkedIn, για το scraping βιογραφικών που έκανε, προκειμένου να τα μεταπωλεί σε εργοδότες.

Η δημιουργία μαζικών βάσεων δεδομένων για εμπορική χρήση είναι μια δραστηριότητα εξαιρετικά επικερδής και ιδιαίτερα εύκολη.

Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά.

Μπορεί μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων να συλλέγει προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να στήνει βάσεις δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς; Εντάσσεται μια τέτοια δραστηριότητα στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού και ποιες δυνατότητες έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες για την προστασία των δικαιωμάτων τους17;

Β. έχει επεξεργαστεί βιομετρικά δεδομένα των προσώπων αυτών.

Πολλοί θα ισχυριστούν ότι η επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων για σκοπούς αντιμετώπισης του εγκλήματος είναι σύννομη, ακόμη και αναγκαία. Όχι τυχαία, οι υπέρμαχοι της χρήσης της εφαρμογής της Clearview τονίζουν το πόσες υποθέσεις με θύματα παιδιά έχουν διαλευκανθεί, χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει.

Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια εφαρμογή που παρέχει στις διωκτικές αρχές τη δυνατότητα να επεξεργαστούν βιομετρικά δεδομένα. Η βιομετρική ταυτοποίηση γίνεται από την ίδια την Clearview και προσφέρεται έτοιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο και με κάθε πιθανό τρόπο. Ακόμα και με μια απλή εφαρμογή κινητού.

Υπό την έννοια αυτή, η νομιμότητα της επεξεργασίας των βιομετρικών δεδομένων θα πρέπει να κριθεί στην ίδια βάση ανεξαρτήτως αν ο χρήστης είναι ο John Catsimatidis ή η Interpol.

Γ. έχει δημιουργήσει μια, κατά κοινή παραδοχή, stateoftheart εφαρμογή αναγνώρισης προσώπων, την οποία πωλεί μαζί με τη βάση δεδομένων της, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές του υπόλοιπου κόσμου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων τείνουν να εξελιχθούν σε ζήτημα υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά την αρχική διαρροή της πληροφορίας ότι εξετάζεται η 5ετής απαγόρευση της χρήσης των τεχνολογιών αυτών σε δημόσιους χώρους, η Επιτροπή αφαίρεσε εν τέλει τη σχετική διατύπωση από το κείμενο της «λευκής βίβλου» για την Τεχνητή Νοημοσύνη που δημοσιοποιήθηκε στις 19-2-2020. Η Ευρώπη δεν φαίνεται σίγουρη για το πώς μπορούν να συμβιβαστούν τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα και την προστασία προσωπικών δεδομένων με τις απεριόριστες δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνολογίες αυτές.

Όπως έχει εύγλωττα διατυπωθεί από αξιωματούχους της Ένωσης, αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει στις τεχνολογίες αυτές, κινδυνεύει να καταστεί ουραγός των τεχνολογικών εξελίξεων, απέναντι σε κολοσσούς που δεν κάμπτονται παρά ελάχιστα (ΗΠΑ) ή και καθόλου (Κίνα) από αντίστοιχα διλήμματα.

«Οι τεχνολογίες αυτές δεν λειτουργούν υπό νομικό κενό» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στις 12 Φεβρουαρίου, σχολιάζοντας τις πρακτικές της Clearview AI. «Η χρήση προσωπικών δεδομένων εμπίπτει στους αυστηρούς κανόνες του ΓΚΠΔ, οι οποίοι απαιτούν σωστά προσδιορισμένη νομική βάση και νόμιμους σκοπούς»

Στη θεωρητική προσέγγιση είμαστε όλοι σύμφωνοι, στην πράξη όμως πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα πράγματα έχουν έτσι;

Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε ότι η Ευρώπη έχει απάντηση σε πρακτικές όπως αυτή της Clearview AI;

Πηγή φωτογραφίας: pikrepo.com

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο «Clearview AI: Το χρονικό του προδιαγεγραμμένου τέλους της ιδιωτικότητας;» στο lawspot.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.