Ο Λογιστής και ο γαϊδαράκος του Χότζα…

0

«Για δες ατυχία, τώρα που ο γάιδαρος έμαθε να μην τρώει, ψόφησε» …

Όποιος επινόησε την ιστορία με το Χότζα δεν έβαλε τυχαία στη θέση του εργάτη που παράγει τον υπομονετικό γαϊδαράκο που αγόγγυστα δούλεψε καρτερικά κι αδιαμαρτύρητα, αντιμετώπισε τη συνεχή μείωση της τροφής του, μέχρι που τα τίναξε…

Αν βάζαμε δε, στη θέση γαϊδαράκου, τον Λογιστάκο που χρόνια τώρα δουλεύει καρτερικά και επί της ουσίας αδιαμαρτύρητα, ως άμισθος υπάλληλος του «Χότζα» (βλ. υπουργεία Οικονομικών & Εργασίας), μας μένει να δούμε στην ιστορία αυτή… Πότε θα τα «τινάξει»!

Και αν από το μύθο του Χότζα ο καθείς μπορεί να βγάλει τα διδάγματα του κατά το δοκούν, η ιστορία του Λογιστή -όχι μόνο στην εποχή της πανδημίας- δεν αποτελεί μύθο αλλά μια ζώσα πραγματικότητα που χιλιάδες Λογιστές & Λογίστριες βιώνουν επί μακρύ διάστημα, με αποκορύφωμα βέβαια τον τελευταίο χρόνο.

Τη περίοδο αυτή που η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εφαρμόσει ένα παλιό πια σχέδιο της – το ακούσαμε για πρώτη φορά το 2018- τα λεγόμενα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» ή πιο επιστημονικά τα «my data». Με μια απίστευτα εμμονική αντίληψη ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή αφορά τάχα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την τεχνολογική εξέλιξη και την ανάδειξη της “επιστημονικότητας” του λογιστικού επαγγέλματος!

Μια παγκόσμια πρωτοτυπία με όχημα την τεχνολογία και επιβάτες τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τα συνήθη «υποζύγια», τους Λογιστές και τις Λογίστριες.
Και αλήθεια ποιος θα μπορούσε να αντιταχθεί στην τεχνολογική εξέλιξη, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και την παράλληλη αναβάθμιση του επαγγέλματος μας;
Κανείς και καμία…
Αν όλο αυτό το πράγμα δεν αποτελούσε ένα ηλεκτρονικό έκτρωμα, ανέτοιμο, γραφειοκρατικό, κοστοβόρο σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα βήματα μιας τέτοιας εφαρμογής, που θα είχε αρχικά σαν πρώτη προϋπόθεση τη λειτουργία πχ. της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Όμως η Πολιτεία έχει άλλη άποψη…
Με βίαιο τρόπο -ίδιον της εποχής μας- σε αγαστή συνεργασία με τη μονοπωλιακή-πια- αγορά των εταιρειών ηλεκτρονικών εφαρμογών και την ανοχή ή τη συμμετοχή της συνδικαλιστικής ηγεσίας μας, επιμένει με συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του εκτρώματος της!

Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ «my data», η παράταση της έναρξης εφαρμογής την 1η Ιουλίου 2021… «Εξαιρετική» επιλογή που μόνο γέλιο και αγανάκτηση συνάμα μπορεί να προκαλέσει!

Και εμείς;
Θα περιμένουμε να τα «τινάξουμε» σαν τον γαϊδαράκο του Χότζα;
Πόσο άλλο μπορούμε να περιμένουμε, όταν η υποτίμηση της νοημοσύνης και της ζωής μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο;

Με τις διαφοροποιήσεις μας, τις ποικίλες ίσως προσεγγίσεις μας και σε αυτό το θέμα έφτασε η στιγμή να σταματήσουμε να επαιτούμε παρατάσεις και να απαιτήσουμε τώρα:

ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΝΑΒΟΛΗ της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ των ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΪΩΝ τους!

Μαζί, με αρχή την Παράσταση Διαμαρτυρίας…
Την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 10:00 το πρωί, στην ΑΑΔΕ-ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
(στην οδό Καραγιώργης Σερβίας, στο Σύνταγμα)

Ας είμαστε εκεί στη διαμαρτυρία που μας καλούν οι τρεις παρατάξεις της ΕΦΕΕΑ (δυστυχώς μας λείπει η πλειοψηφούσα παράταξη), όλες και όλοι μαζί τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ασκώντας όχι μόνο το συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως το δικαίωμα στη ζωή και στην επαγγελματική μας επιβίωση.

♦Τα κείμενα που ακολουθούν περιγράφουν με αρκετές λεπτομέρειες τα “δυνατά σημεία” των my data

Διαβάστε το κάλεσμα των παρατάξεων, στη διαμαρτυρία της Τετάρτης

ΚΑΛΕΣΜΑ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Αυτή την περίοδο οι κρατικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι λογιστές-φοροτέχνες προετοιμάζονται για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, το γνωστό mydata.

Πράγματι είναι ένα μεγάλο βήμα, στα πλαίσια της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της φορομπηξίας για τα λαϊκά στρώματα από τη μια και τη διευκόλυνση των μεγάλων επιχειρήσεων να κερδίζουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά από την άλλη. Αυτό εξάλλου αποδεικνύει περίτρανα και ο φετινός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, αλλά και πολλοί άλλοι νόμοι, όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας… Περισσότερα (πηγή https://www.taxheaven.gr/) 

Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών (στην ΕΦΕΕΑ)

H εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων περιλαμβάνεται στην προσπάθεια της Πολιτείας να εντάξει την ψηφιακή τεχνολογία στο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοσίων Εσόδων της Χώρας.
Ταυτόχρονα είναι μια συνειδητή ενέργεια εκ μέρους της που σκοπό έχει να μετακυλήσει το κόστος εφαρμογής τους με την παράλληλη εξοικονόμηση   δημοσιονομικού κόστους για την ΑΑΔΕ και το Υ.Ο (που θα προέλθει από την στόχευση των φορολογικών ελέγχων ) στις επιχειρήσεις και τον κλάδο των Λογιστών.

Οι επιπτώσεις στο λογιστικό επάγγελμα ( είτε στον τομέα των ελευθέρων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων ,είτε μισθωτών ) θα είναι κατακλυσμιαίες…
Περισσότερα (πηγή https://www.taxheaven.gr/) 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών κι η Α.Α.Δ.Ε., έχουν εξαγγείλει την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, σε λιγότερο από ένα μήνα. Η εφαρμογή τους εμφανίζεται ως εργαλείο ενάντια στη φοροδιαφυγή, μοχλός επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας της χώρας, μηχανισμός απλοποίησης των εργασιών των επιχειρήσεων και της λογιστικής λειτουργίας. Ο τρόπος και η «βία» εφαρμογής ακυρώνουν τις όποιες «καλές προθέσεις», συνεχίζοντας την πάγια τακτική χρόνων, τη μετακύλιση δηλαδή του διοικητικού και οικονομικού κόστους στους λογιστές και στις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις.
Περισσότερα (πηγή https://www.taxheaven.gr/) 

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.