Τι κάνουμε σε περίπτωση που ανακαλύψουμε, τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα

0

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου σημειώθηκαν 5 νέες εισαγωγές θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και έχουν καταληφθεί σχεδόν όλες οι δεξαμενές περίθαλψης. Δεδομένων των συνθηκών, καθίσταται δύσκολή η φιλοξενία επιπλέον τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών που μπορεί να βρεθούν ανά την Ελλάδα. Για κάθε νέα περίπτωση διάσωσης θαλάσσιας χελώνας πρέπει να επικοινωνείτε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις σύμφωνα με την κατάσταση του ζώου και την περιοχή που βρέθηκε.

 

Οδηγίες αντιμετώπισης νέων περιστατικών τραυματισμένων χελωνών  τους προσεχείς μήνες

Επειδή στο Κέντρο Διάσωσης ο αριθμός των θαλάσσιων χελωνών που φιλοξενούνται και περιθάλπονται μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, είτε λόγω των απελευθερώσεων που πραγματοποιούνται είτε αν τυχόν καταλήξει κάποια χελώνα, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται ο ΑΡΧΕΛΩΝ οποιαδήποτε στιγμή βρεθεί τραυματισμένο ή άρρωστο ζώο. Δύναται εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή να υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Εάν όχι, τότε θα λαμβάνει χώρα επικοινωνία με τους παρακάτω συνεργαζόμενους φορείς ώστε να διερευνηθεί η μεταφορά του ζώου. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό και οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσουν τις καταλληλότερες συνθήκες περίθαλψης ώστε να καταφέρουν οι θαλάσσιες χελώνες να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οδηγίες αντιμετώπισης νέων περιστατικών τραυματισμένων χελωνών  τους προσεχείς μήνες

Οι φορείς που ενδεχομένως να μπορέσουν να παραλάβουν κάποια νέα τραυματισμένη/άρρωστη θαλάσσια χελώνα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι:

  • Ενυδρείο Κρήτης (Creta Aquarium – Θαλασσόκοσμος)
  • Ενυδρείο Ρόδου
  • Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) – Καβάλα
  • Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου
  • Άλλα τοπικά κτηνιατρικά κέντρα/κλινικές

 

Οδηγίες αντιμετώπισης νέων περιστατικών τραυματισμένων χελωνών  τους προσεχείς μήνεςΤο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί από το 1994 στη Γλυφάδα Αττικής. Ιδρύθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και είναι ένα από τα πρώτα Κέντρα Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο και το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι η περίθαλψη και αποθεραπεία τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών και η επανένταξή τους στη θάλασσα. Η λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης στηρίζεται σε ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και εθελοντές από την Ελλάδα, αλλά και από όλον τον κόσμο.

Κάθε χρόνο το Κέντρο Διάσωσης δέχεται κατά μέσο όρο 75 θαλάσσιες χελώνες εκ των οποίων περίπου οι μισές επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η πλειοψηφία των χελωνών φέρει τραύματα στην περιοχή του κεφαλιού τα οποία έχουν προκληθεί από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια. Αυτού του είδους τα τραύματα αποτελούν τις δυσκολότερες περιπτώσεις, διότι επηρεάζονται οι βασικότερες λειτουργίες των ζώων, όπως για παράδειγμα η ικανότητά τους να τραφούν από μόνα τους ή/και να καταδυθούν. Κατ’ επέκταση, η περίθαλψη αυτών των ζώων διαρκεί πάρα πολλούς μήνες και μπορεί να ξεπεράσει και το ένα (1) έτος. Να σημειωθεί ότι η περίοδος επανένταξης ξεκινά τον Ιούνιο και τελειώνει τον Δεκέμβριο, διότι τους υπόλοιπους μήνες η θερμοκρασία της θάλασσας δεν είναι κατάλληλη για τα συγκεκριμένα ζώα.

 

Ενημέρωση/Πληροφορίες: Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης, Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511, e-mail: rescue@archelon.gr

Πηγή: https://www.archelon.gr/

Πάτησε πάνω στη φωτογραφία

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.