«Κοινό Πλαίσιο Αιτημάτων Λογιστών/στριών». Τι είναι και γιατί…

0

Σε μια εποχή που ο Κλάδος μας φαίνεται ότι βρίσκεται σε «ήρεμα νερά» (λέμε τώρα…), μετά τη βίαιη ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, στο τελευταίο 4μηνο του φορολογικού έτους, εμφανίζεται η πρωτοβουλία της διατύπωσης ενός «Κοινού Πλαισίου Αιτημάτων» του Κλάδου.

Του Τάσου Σακελλαρόπουλου*

Γιατί όμως τώρα;
Ο λόγος πιστεύω ότι είναι διττός…
Πρώτον διότι το προηγούμενο διάστημα όπου το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ επέδειξαν για ακόμα μια φορά, τη διαχρονική τους απαξία απέναντι στους Λογιστές, βρισκόμασταν -όσες αντιδράσεις και αν υπήρχαν- σε κατάσταση σοκ και πίεσης, προσπαθώντας «να σώσουμε ότι οτιδήποτε αν σώζεται» και

Δεύτερον διότι τα προβλήματα είναι εδώ, μπροστά μας και τα περιθώρια από τα συνεχή «κτυπήματα» μηδενικά.
Με απόλυτη συνείδηση ότι ο μόνος δρόμος αντίδρασης στον οδοστρωτήρα που περνά κάθε φορά από πάνω μας, είναι «εκεί έξω» και όχι μέσα στα γραφεία μας και στην ατομική έκφραση παραπόνων, δυσαρέσκειας και «μύρλας» για αυτό που μας συμβαίνει.

Η διατύπωση του «Κοινού πλαισίου» από μόνη της δίνει το στίγμα της συλλογικότητας που κατά τη γνώμη μου απαιτείται από εδώ και μπρος, να επιδείξουμε ως Κλάδος.
Τίποτε και ποτέ δεν λύθηκε, με την ατομικότητα, την πολυδιάσπαση, την πολυλογία, την ιδιοτελή λειτουργία «εμπνευσμένων» ηγεσιών…

ΟΧΙ, δεν αποτελεί πανάκεια το «Κοινό Πλαίσιο», αλλά τη βάση, το πλαίσιο αιτημάτων, που μπορεί να συσπειρώσει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες.
Είναι ένα κείμενο ανοικτό, μια κατάθεση για διάλογο, αλλά κυρίως μια πρόταση για τη διεκδίκηση μιας σειράς δίκαιων αιτημάτων, που κάποιοι από εμάς αποφασίσαμε να βάλουμε σε ένα χαρτί.

Είναι παράλληλα ένα κάλεσμα, να βρεθούμε όλοι μαζί, να ανατρέψουμε όλοι μαζί, τις λογικές των συνδικαλιστικών φορέων μας, που τόσα χρόνια έχουν επιλέξει σαν μόνη διέξοδο το «διάλογο & τη συνεργασία» με τις πολιτικές ηγεσίες…
Ένα «διάλογο» που καταλήγει πάντα, να μας βρίσκει σε χειρότερη θέση κάθε χρόνο, ηττημένους και ταπεινωμένους, από μια διαχρονικά ανάλγητη πολιτική ηγεσία.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις, δεν διαφοροποιούν τον τελικό στόχο, το στόχο να βρεθούμε σε ένα κοινό τόπο, όπου συλλογικά και μαζικά να διεκδικήσουμε την επαγγελματική αξιοπρέπεια μας, τη ζωή μας.
Δεν αναζητούμε ένα κόμμα(σημείο στίξης) για να διαφοροποιηθούμε σε κάτι άλλο, ξέρουμε ότι μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε όλες και όλοι συλλογικά, ένα διεκδικητικό πλαίσιο.
Δεν έχουμε ανάγκη από νέο «υποκείμενο», ώστε να φτάσουμε να ασχοληθούμε με το «αντικείμενο»…

Η πρωτοβουλία της διατύπωσης του «Κοινού πλαισίου» είναι μια συλλογική κατάθεση αιτημάτων Λογιστών και Λογιστριών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συναδέλφων και συναδελφισσών που κύρια συμμετέχουν σε τοπικούς συλλόγους.
Ναι, απευθύνεται προς τα μέλη των συλλόγων, τις ηγεσίες τους, την Ομοσπονδία, αλλά και προς όλους και όλες ανεξαιρέτως και ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι συλλόγων.

Είναι μια πρό(σ)κληση, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε…

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ

  • ΜyData: Επ’ αόριστο αναβολή συνολικά της εφαρμογής. Αποστολή μόνο των εσόδων για το 2022. Καμία ποινή για την μη αποστολή. Διορθώσεις τεχνικές μόνο για το μέρος των εσόδων, που αποτελούν αντίστοιχα έξοδα των αντισυμβαλλόμενων.
  • Αντίδραση στην εφαρμογή της Α.1090/2022 με την οποία η ΑΑΔΕ απεκδύεται τον θεσμικό ρόλο του ελέγχου και της εποπτείας  ως  Φορολογική Αρχή και μεταθέτει την υποχρέωση  στον κλάδο των  Λογιστών επιβαρύνοντας  τους   με  επιπλέον  βάρη πέραν αυτών  που ήδη έχουν επιφορτιστεί.
    Αποχή των Λογιστών από την  εφαρμογή της Α.1090/2022, που μας ζητά να γίνουμε «ελεγκτές» και καταδότες των επιχειρήσεων, μέσω των αποκλίσεων.
  • Ασθένεια Λογιστών: Τροποποίηση του άρθρου 93 του Ν. 4764/2020 ως εξής
    Άρθρο 93. Ρυθμίσεις για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών

δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών φοροτεχνικών που ασθενούν, καθώς και κατά την περίοδο της λοχείας των λογιστριών.
1. Σε περίπτωση που λογιστής φοροτεχνικός βεβαιωμένα από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ασθενεί ή έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας ή της ασθένειας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα της επανόδου στην εργασία .Αυτό προκύπτει με ιατρική βεβαίωση ασθενείας ή νοσηλείας του.
Επιπροσθέτως οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων της λογίστριας και των εντολέων πελατών της, παρατείνονται για ένα μήνα από την ημερομηνία της ιατρικής βεβαίωσης πριν και μετά τον τοκετό.

  • Ν.4557/2018: Πλήρης απεμπλοκή των Λογιστών από ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Οι Λογιστές δεν είναι οι «Σερλοκ Χολμς» της ΑΑΔΕ ούτε μέρος του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους.
  • Κατάργηση οποιουδήποτε αυτοτελούς προστίμου όταν υπάρχει προσαύξηση ποσού οφειλής. Δραστική μείωση των αυτοτελών προστίμων τουλάχιστον στο 1/3 του σημερινού ορίου.
  • Νομοθετική ρύθμιση, που αφορά στο χρονικό όριο υποβολής των Φορολογικών δηλώσεων Εισοδήματος, από την αρχική ημερομηνία πλήρους λειτουργίας (με όλα τα απαραίτητα δεδομένα) του συστήματος υποβολής. Ταυτόχρονη ισόχρονη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας, στις περιπτώσεις καθυστερήσεων στο «ανέβασμα» των δεδομένων συνολικά από το Δημόσιο.
    Σε καμία περίπτωση ύπαρξη καταληκτικής ημερομηνίας, τον Αύγουστο και ορισμό καταλησκτικής ημερομηνίας τουλάχιστον μέχρι 30/09.
  • ΕΡΓΑΝΗ-Ψηφιακή Κάρτα Αλλαγή στις πολλαπλές ηλεκτρονικά γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΕΡΓΑΝΗ.Η υποχρέωση της Ψηφιακής Κάρτας αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις και όχι τους/ις Λογιστές/στριες. Πρόκειται και πάλι για ένα «βίαιο» μέτρο που κυρίως επιβαρύνει την μικρομεσαία επιχείρηση, χωρίς να δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους
  • Καθιέρωση αδείας Λογιστών: Ο μήνας Αύγουστος κάθε χρόνου δεν εμπεριέχει δηλωτικές υποχρεώσεις από 1-31. Καταληκτική ημερομηνία υποχρεώσεων Αυγούστου η 10η Σεπτεμβρίου, για τις υποχρεώσεις Υ.Ο & Εργασίας.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και καθιέρωση αφορολογήτου ποσού 12.000€ για όλους με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή βάση την οικογενειακής κατάστασης των φορολογουμένων(παιδιά).
    Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2022.
  • Να μην υποβάλλονται ξεχωριστά οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδος και να αντλούνται από το ΓΕΜΗ, μετά την υποβολή τους σε αυτό.
  • Δραστική μείωση ΕΦΚ & ΦΠΑ στα καύσιμα, ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης, όπως εφάρμοσαν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πχ. Ισπανία

♦ Διεκδικούμε τον εκδημοκρατισμό της ΠΟΦΕΕ, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής που αφορά στην εκλογή των οργάνων της. Άμεσα ορισμός καταστατικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας ως απαίτηση των συναδέλφων και αυτό θα πρέπει να είναι βασικό αίτημα των αντιπρόσωπών της.

♦ Υποστηρίζουμε την άποψη «Ένας Σύλλογος σε κάθε Νομό, Μια Ομοσπονδία»
Θεωρούμε ότι η ενότητα του κλάδου επιτυγχάνεται με τη συλλογική και μαζική δράση των Λογιστών & των Λογιστριών, σε κοινά συλλογικά όργανα με δημοκρατικές λειτουργίες και πλουραλισμό.

Προτείνουμε:

Πανελλαδική συγκέντρωση του κλάδου στην Αθήνα την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Οικονομικών και παράλληλες συγκεντρώσεις την ίδια μέρα σε όλες τις περιοχές που οι συνάδελφοι/φισσες αδυνατούν να συμμετέχουν στην Αθήνα.

Καλούμε:

Όλα τα μέλη των Συλλόγων, των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων, τους αντιπροσώπους στην ΠΟΦΕΕ να καταθέσουν στους Συλλόγους τους το «ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ», ώστε να ληφθούν ως αποφάσεις που αφορούν ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και παράλληλα να συναποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Συγκέντρωση.
Επίσης καλούμε το ΔΣ της ΠΟΦΕΕ να υιοθετήσει το «ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ» και να λάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Συγκέντρωσης.

 Λογιστές & Λογίστριες, μέλη Συλλόγων που ανήκουν στην ΠΟΦΕΕ
Αντιπρόσωποι στην ΓΣ της ΠΟΦΕΕ

* Λογιστής
ΥΓ. Η προσέγγιση αυτή, απηχεί προσωπικές μου απόψεις, συμμετέχοντας ισότιμα στη διαμόρφωση του «Κοινού πλαισίου»

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.