Εξωδικαστικός Συμβιβασμός: Κλείδωμα επιτοκίου για Εφορία-Ταμεία -Δήμους και άλλες κρίσιμες αλλαγές

0

Σε λίφτινγκ του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, γνωστό ως «Δεύτερη Ευκαιρία», προχωρά άμεσα δια της νομοθετικής διαδικασίας το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

της Αναστασίας Παπαϊωάνου

Στόχος των βελτιώσεων είναι να καταστεί η ένταξη στην ολιστική ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι) αλλά και των δανείων προς τις τράπεζες και τους servicers ελκυστική, καθώς έως σήμερα μια σειρά από αγκυλώσεις φρέναραν τη διαδικασία αλλά και την… όρεξη των οφειλετών/δανειοληπτών να κάνουν χρήση της ρύθμισης.



Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς το δημόσιο η ρύθμιση προβλέπει έως 240 δόσεις και για τις οφειλές προς τράπεζες/servicers έως και 420 δόσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνεργάστηκε επί περίπου τρεις μήνες με τους servicers -τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους- προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες και πιο αποδοτικές αλλαγές.

Τι αλλάζει

  • Το επιτόκιο για τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έχει κλειδώσει στο 3% από 5% που είναι σήμερα. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών δίνει αυτό το κίνητρο στους οφειλέτες με στόχο να ενταχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ιδιωτικό χρέος στον εξωδικαστικό, καθώς μπαίνει ανώτατο όριο στο επιτόκιο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη νομισματική συγκυρία, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζεται για ακόμη τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
  • Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη χρονική διάρκεια της ρύθμισης όπως αυτή προκύπτει από το πλαίσιο, με ανταλλαγή μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τα ξένα funds, τα οποία έχουν επενδύσει στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητούν να αλλάξουν τα χρονικά όρια της ρύθμισης και δέχονται ως αντάλλαγμα να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος. Αίτημα που γίνεται αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει 25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια ρύθμισης για τα εξασφαλισμένα.
  • Η τρίτη αλλαγή αφορά στη διαμάχη που έχει προκύψει αν θα πρέπει να εντάσσονται ή όχι στην οριζόντια ρύθμιση τα ενήμερα δάνεια. Οι τράπεζες προέβαλαν επί μακρόν αντίσταση στο ζήτημα αυτό. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα ενήμερα δάνεια δεν είναι υποχρεωτικό να εντάσσονται στη ρύθμιση, υπό τον όρο, όμως, ότι στο συνολικό μηνιαίο έξοδο (δόσεις) που θα δίνει ο οφειλέτης όπως προβλέπεται στη ρύθμιση θα περιλαμβάνεται η δόση του ρυθμισμένου δανείου. Πρακτικά δηλαδή, όταν υπολογίζεται το ποσό που μπορεί να πληρώνει για τη ρύθμιση ο οφειλέτης, θα λαμβάνεται υπόψη και το ποσό που ήδη καταβάλλει για το δάνειό του.
  • Η τελευταία βελτίωση αφορά στη διαγραφή των 35.000 αιτήσεων που εκκρεμούν καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει σε κάποια από τα στάδια υποβολής. Υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν σε κάποιο στάδιο από τον Ιούλιο του 2020. Οι αιτήσεις αυτές θα ακυρωθούν όλες και οι οφειλέτες μπορούν να τις υποβάλουν εκ νέου.

πηγή: euro2day



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.