Προθεσμίες απόδοσης οφειλόμενων τελών χαρτοσήμου

0

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 51 του νόμου 4955/2022, η παρ. 1 του άρθρου 3 του Π.Δ. 28 της 28ης Ιουλίου 1931 «Περί Κώδικος των νόμων περί τελών χαρτοσήμου» (Α’ 239) α) μεταφέρεται στη δημοτική γλώσσα, και β) τροποποιείται ως προς την ακολουθητέα διαδικασία είσπραξης και τον χρόνο απόδοσης τελών χαρτοσήμου και διαμορφώνεται ως εξής:

Πηγή: Επιστημονική ομάδα Taxheaven

«1. Τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου εισπράττονται με αποδεικτικό πληρωμής. Το αποδεικτικό πληρωμής προσαρτάται στο σημαινόμενο έγγραφο. Επιπλέον, στο έγγραφο αναγράφεται η σχετική ταυτότητα οφειλής, από έναν εκ των συναλλασσομένων και, εφόσον πρόκειται για συμβολαιογραφικό έγγραφο, από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το έγγραφο. Η πληρωμή των τελών διενεργείται το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία του εγγράφου που χαρτοσημαίνεται. Επί δανείων που συνάπτονται μεταξύ εμπόρων ή μεταξύ εμπορικών εταιρειών ή μεταξύ εμπόρων και εμπορικών εταιρειών, όπως και μεταξύ εμπόρων ή εμπορικών εταιρειών και οποιουδήποτε τρίτου, τα οφειλόμενα τέλη χαρτοσήμου καταβάλλονται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την εγγραφή των ως άνω πράξεων στα λογιστικά βιβλία.».
Στην παράγραφο 2 της ως άνω διάταξης προβλέπεται ότι «η παρ. 1 καταλαμβάνει πράξεις που καταρτίζονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εφεξής.»

Μετά την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης παραθέτουμε ενδεικτικό πίνακα με τις προθεσμίες που ισχύουν για ορισμένες συναλλαγές που υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου.

Προθεσμίες απόδοσης οφειλόμενων τελών χαρτοσήμου

Περιπτώσεις Προθεσμίες απόδοσης Διατάξεις, αποφάσεις, εγκύκλιοι
Επί δανείων κινούμενων ως τρεχούμενων δοσοληπτικών λογαριασμών. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εξαμήνου που ακολουθεί τη λήξη του φορολογικού έτους. παρ. 1 άρθ. 3 Κ.Ν.Τ.Χ. (Π.Δ. της 28.7.1931), ΠΟΛ.1035/2017
Επί δανείων που συνάπτονται μεταξύ εμπόρων ή μεταξύ εμπορικών εταιρειών ή μεταξύ εμπόρων και εμπορικών εταιρειών, όπως και μεταξύ εμπόρων ή εμπορικών εταιρειών και οποιουδήποτε τρίτου. Μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την εγγραφή των πράξεων στα βιβλία. παρ. 1 άρθ. 3 Κ.Ν.Τ.Χ.
Ταμειακές διευκολύνσεις
Το τέλος χαρτοσήμου που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 5
περ. γ του Κ.Ν.Χ.Τ. υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί του κατατεθέντος ή αναληφθέντος
χρηματικού ποσού, που αναφέρεται στη σχετική εγγραφή στα βιβλία.
Καταβάλλεται στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την εγγραφή των
πράξεων της κατάθεσης ή της ανάληψης στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων,
κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κώδικα Χαρτοσήμου.
Χρόνος γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης στις περιπτώσεις καταθέσεων επί σκοπώ τη ταμειακή διευκόλυνση είναι η σχετική εγγραφή της πράξης της κατάθεσης στα λογιστικά βιβλία των εταιρειών.
παρ. 1 άρθ. 3 Κ.Ν.Τ.Χ.
(Υπ. Οικ. Σ. 6107/385/ΠΟΛ.185/1980, Εγκ. 11/ 1981).
Χαρτόσημο που τυχόν οφείλεται από υπόχρεους σε παρακράτηση φόρου άρθ. 59 και 61 του Κ.Φ.Ε. (μισθωτές εργασίες, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα). Στον χρόνο που αποδίδεται και ο παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος, ανεξάρτητα από το ποιον βαρύνει η δαπάνη του τέλους χαρτοσήμου και ανεξάρτητα από το αν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου, τα τέλη χαρτοσήμου εξακολουθούν να αποδίδονται στο Δημόσιο κατά τον ίδιο τρόπο και χρόνο που αποδίδονταν προ της εκδόσεως της παρούσης. Α.1125/2020
Κατάρτιση σύμβασης (αφορά και την περίπτωση σύστασης/αύξησης κεφαλαίου σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία). Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία κατάρτισής της. παρ. 1 άρθ. 3 Κ.Ν.Τ.Χ.
Έκδοση τιμολογίου, απόδειξης δαπάνης/τίτλου κτήσης (αμοιβές τρίτων χωρίς παρακράτηση φόρου). Εντός 50 ημερών από τη λήξη του ημερολογιακού τριμήνου που εκδόθηκε (μέχρι και την 20η ημέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Μαΐου, Αυγούστου και Νοεμβρίου κάθε έτους).
Ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20η Μαρτίου του επόμενου έτους.
ΠΟΛ.1029/2014
Αναλογικά τέλη που εισπράττονται με απόδειξη πληρωμής (εκτός συνδρομών μελών). Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία του εγγράφου που χαρτοσημαίνεται. παρ. 1 άρθ. 3 Κ.Ν.Τ.Χ.
Έκδοση απόδειξης πληρωμής για είσπραξη συνδρομών μελών. Εντός 50 ημερών από τη λήξη του ημερολογιακού τριμήνου που εκδόθηκε (μέχρι και την 20η ημέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Μαΐου, Αυγούστου και Νοεμβρίου κάθε έτους). ΠΟΛ.1029/2014
Μισθώματα από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση οικοδομών και γαιών (εκτός κατοικιών). Εντός των προθεσμιών που ισχύουν για την απόδοση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Εξαιρετικά όταν εκμισθωτής είναι το Δημόσιο, το τέλος καταβάλλεται κατά την κατάρτιση της μισθωτικής σύμβασης. παρ. 2 άρθ. 13 Κ.Ν.Τ.Χ.
Συμβάσεις χρησιδανείου που καταρτίζονται εγγράφως. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία σύνταξή της. παρ. 1 άρθ. 3 Κ.Ν.Τ.Χ.ΠΟΛ.67/1980
Λοιπές περιπτώσεις. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία εγγραφής στα βιβλία. παρ. 1 άρθ. 3 Κ.Ν.Τ.Χ.

 



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.