Αυξήσεις στις εισφορές 1,3 εκατ. ασφαλισμένων προκαλεί ο πληθωρισμός

0

Είναι η δεύτερη σερί χρονιά που προκαλούνται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω εφαρμογής νόμου του 2020 (ν.4670 ή νόμος Βρούτση). Ουσιαστικά, η αναπροσαρμογή για τις εισφορές των μη μισθωτών προκύπτει σε σχέση με τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς. Για φέτος, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα ανέλθει στα επίπεδα του 4 – 4,3% το πολύ. Πέρσι, οι εισφορές είχαν υποστεί αύξηση 9,6% λόγω πολύ υψηλότερου πληθωρισμού το 2022.




Τα στοιχεία για την 1η ασφαλιστική κατηγορία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, για φέτος έχουν επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία 1.035.519 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στο 80% του συνόλου. Υπάρχουν άλλοι 131.811 που επίσης επέλεξαν την αντίστοιχη ειδική κατηγορία ασφάλισης, ως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, έχοντας λιγότερα από πέντε έτη εργασιακής εμπειρίας.. Άρα συνολικά σχεδόν το 90% του συνόλου των μη μισθωτών βρίσκεται στα κατώτατα όρια καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Εάν οι μη  μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούριση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον, 44,59 ευρώ το μήνα για επικούριση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,7 ευρώ (+1,2 ευρώ). Έτσι, η επιβάρυνση για όσους μη μισθωτούς ασφαλισμένους έχουν υποχρέωση να ασφαλίζονται για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, θα είναι από την αρχή της ερχόμενης χρονιάς στα 13 ευρώ το μήνα και συνολικά, 156 ευρώ το χρόνο.

Με βάση τη διάταξη του «νόμου Βρούτση» η συγκεκριμένη αύξηση που προκύπτει σε σχέση με το δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, θα είναι η τελευταία που θα γίνει το 2024. Από το 2025, η όποια μεταβολή στις ασφαλιστικές κατηγορίες θα προκύπτει κατά το δείκτη μεταβολής μισθών, όπως αυτός θα καθοριστεί τότε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης για την Εργασία και την Υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο η Κυβέρνηση επιλέγει έτσι «να απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από το κόστος που θα έχει το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης των συντάξεων που χορηγείται στους συνταξιούχους από 1.1.2023 και να επιβαρύνει κυρίως τους εν ενεργεία ασφαλισμένους μη μισθωτούς.

Γι’ αυτό καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να καταργήσει την απαράδεκτη αντικοινωνική και αντιασφαλιστική αυτή διάταξη σε βάρος όλων των μη μισθωτών ασφαλισμένων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, συγκυρία.»

naftemporiki.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.